Nr. 82 (4 mai 2006)

 Investigatii

Batranii nostri
Saracia crunta in care au ajuns cei mai multi pensionari, bolile de tot felul ce le ruineaza viata, numeroasele umilinte la care sunt supusi, se constituie intr–un fenomen similar cu un adevarat genocid. Continuare 

Cetatea Soroca trucata
Un istoric sustine ca Ministerul Dezvoltarii Informationale (MDI) tirajeaza pe versoul buletinelor de identitate moldovenesti o "imagine deformata" a Cetatii Soroca. Continuare 

O crima la Tibirica
"Noi, cetateni ai satului Tibirica, venim catre Domniile Voastre cu aceasta scrisoare plina de lacrimi, chin si suferinte, provocate de nedreptatile organelor de drept si justitie a r. Calarasi"  Continuare 

Coruptia si secretizarea mana in mana
Accesul la informatie si atitudinea autoritatilor fata de anchetele jurnalistilor... Continuare 

Cetatea Soroca trucata

Un istoric sustine ca Ministerul Dezvoltarii Informationale (MDI) tirajeaza pe versoul buletinelor de identitate moldovenesti o "imagine deformata" a Cetatii Soroca. In opinia juristilor, astfel MDI ar incerca sa se eschiveze de la plata "drepturilor de autor".

Daca ati tinut vreodata in mana un buletin de identitate eliberat pana in 2001 si altul dupa 2001, cu siguranta ati observat ca pe versoul actelor sunt imprimate doua fotografii diferite ale Cetatii Soroca. In primul caz, monumentul istoric este prezentat de fotograf en–face, iar in imagine se observa clar intrarea centrala si cele doua turnuri ale fortaretei. In al doilea caz, in prim–plan apare o imagine spalacita si "incetosata" a Cetatii Soroca, iar pe langa intrarea centrala si cele doua turnuri istorice, mai are inca un "turn", inexistent care, in opinia istoricilor, a fost "atasat vadit intentionat de corpul real al cetatii".

Istoricul Nicolae Bulat afirma ca din 2001 si pana astazi MDI imprima pe buletinele de identitate fotografia unui monument istoric inexistent pe teritoriul R. Moldova. "Sunt convins suta la suta ca imaginea Cetatii Soroca a fost deformata intentionat. Pur si simplu, "originalul" a fost suplimentat cu un turn. Teza unor pseudoexperti, potrivit careia poza este facuta dintr–un alt unghi, astfel incat un perete "se transforma" in turn, poate fi usor combatuta printr–un simplu experiment", sustine istoricul.

Bulat s–a angajat sa realizeze cateva fotografii ale Cetatii Soroca din unghiul in care aceasta apare in noile buletine. Rezultatele au combatut ipoteza expertilor MDI. Daca comparati foto 1 cu foto 2, atunci, fara indoiala, ii veti da dreptate lui Nicolae Bulat.

De ce?

Vitalie Nagacevschi, presedintele Asociatiei "Juristii pentru Drepturile Omului", presupune ca MDI a hotarat sa schimbe "poza veche" pentru a se eschiva de la plata drepturilor de autor. In 1998, autorul fotografiei multiplicate pe actul de identitate, care ne–a rugat sa nu–i facem public numele, a actionat in judecata MDI pe motiv ca i–au fost lezate drepturile de autor. Desi, omul a avut castig de cauza, hotararea judecatoreasca nu a fost executata. Astazi, dosarul este pus pe rol la CEDO. "MDI sustine ca imaginea a fost schimbata in baza unei hotarari de Guvern. Personal am cautat documentul in baza de date a programului "Jurist" (arhiva electronica a tuturor actelor oficiale — n.r.), insa nu l–am gasit… Daca hotararea mentionata nu exista in realitate, atunci flagrant este incalcata o alta decizie a Executivului prin care a fost aprobata vechea mostra", sustine Vitalie Nagacevschi. In curand, CEDO va pronunta sentinta in dosarul fotoreporterului de la Chisinau.

De la sef la sef

Ziarul de Garda a incercat sa afle cine este autorul fotografiei Cetatii Soroca, folosita pe versoul buletinelor de identitate pana in 2001, si a celei folosite dupa 2001, precum si in temeiul carei hotarari si a caror oportunitati, dupa 2001, a fost schimbata poza? Toate incercarile noastre de a afla raspunsul la aceste intrebari au fost zadarnice. Pur si simplu, am fost pasati de la un sef la altul.

Veronica Arteni, sefa adjuncta a Sectiei de documentare a buletinelor de identitate din cadrul MDI, ne–a spus ca nu s–a ocupat de schimbarea fotografiilor de pe actele de identitate. "De acest lucru s–a ocupat o alta sectie. Cine a fost responsabil de aceasta? Nu stiu...", ne–a declarat Arteni, sugerandu–ne sa sunam in anticamera. Poate secretara ne va orienta... La randul ei, secretara ne–a recomandat sa–l sunam pe directorul Serviciului de presa, Elena Horosih, care, cu siguranta, ar trebui sa stie. Dar si Horosih ne–a pasat, de asta data la Constantin Denisov, directorul Centrului Registrul de Stat. "Epopeea" nu s–a incheiat aici. Secretara lui Denisov ne–a spus ca "sefu' nu e...", dar ne va ajuta Ludmila Pascaru, sefa Directiei pasapoarte. A doua zi, la solicitarea Ludmilei Pascaru, la redactie ne–a telefonat Grigore Iovu, vicedirectorul Directiei generale a documentelor pentru populatie, care ne–a promis ca in cel mult doua zile va da curs solicitarii noastre.

La 20 aprilie am fost rugati sa venim la sediul Ministerului Dezvoltarii Informationale pentru a discuta, en–detail, cu functionarul. Insa, chiar in biroul sau Grigore Iovu ne–a cerut sa–i solicitam raspunsuri la intrebarile noastre doar printr–o scrisoare oficiala.

"In termenul stabilit de lege noi va vom da curs la solicitarea dvs. Noi trebuie sa convocam o comisie speciala care sa examineze cazul in profunzime", a conchis Grigore Iovu.

La 20 aprilie scrisoarea a fost expediata catre destinatar. Am aflat ca scrisoarea a ajuns la Ministerul Dezvoltarii Informationale, fiind inregistrata cu numarul 6719...

(Va urma)

Irina CODREAN


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com