Nr. 82 (4 mai 2006)

 Politic

Jurnalistii incomozi — victimele agresiunilor fizice
In ultimii ani, jurnalistii incomozi din Republica Moldova au continuat sa fie tintele intimidarilor si chiar a agresiunilor fizice. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Victor Stepaniuc si pubertatea presei
Interviu cu Victor Stepaniuc, presedintele Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa Continuare 

Jurnalistii incomozi — victimele agresiunilor fizice

In ultimii ani, jurnalistii incomozi din Republica Moldova au continuat sa fie tintele intimidarilor si chiar a agresiunilor fizice. Din pacate, politia nicidecum nu reuseste sa–i retina pe cei care vor sa–i pedepseasca pe jurnalistii care nu fac altceva decat sa–si exercite onest meseria.

In seara zilei de 16 martie a.c., ziaristul Ion Robu, reporter la Agentia de stiri BASA–press, a fost atacat in plina strada in apropierea unui sali de sport din strada Testemiteanu 6. Jurnalistul a fost luat prin surprindere de atacator(i), care s–au napustit asupra lui pe la spate, lovindu–l puternic in cap cu un obiect contondent. "Am pierdut cunostinta, revenindu–mi abia cand a venit ambulanta. La spital, medicii au stabilit ca am suferit o comotie cerebrala. Am fost surprins sa constat ca atacatorii nu mi–au furat nimic, desi aveam la mine telefonul mobil, echipamentul sportiv, banii si actele. Deci, sigur ca am fost atacat nu pentru a fi pradat…", ne–a declarat Ion Robu.

Urmarit de doi tineri

Ziaristul spune ca nu a reusit sa–i vada la fata pe atacatori. Insa afirma ca imediat ce a iesit de la birou a fost urmarit de doi tineri de vreo 20 de ani, imbracati in stil sportiv. Ion Robu presupune ca anume ei l–ar fi atacat in strada. Jurnalistul este sigur ca atacul este legat de activitatea sa profesionala.

"Am scris adevarul si numai adevarul despre prestatia sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice de la Atena si Torino si am scos in vileag mai multe faradelegi comise de administratia Comitetului National Olimpic. Dezvaluirile din presa i–a suparat pe cei aflati la conducerea Comitetului, care intr–o scrisoare expediata in adresa Agentiei, afirma ca as reflecta tendentios tematica olimpica. Le–am raspuns oficial in ajunul atentatului. Le scriam ca as cunoaste detalii scandaloase din activitatea financiara a Comitetului. Mai mult, in ziua atacului, l–am sunat pe Nicolae Buceatchi, purtatorul de cuvant al CNO si presedintele Asociatiei Presei Sportive din Moldova (APSM), caruia i–am cerut sa–mi prezinte toate documentele referitoare la activitatile APSM din momentul alegerii mele in functia de presedinte al Comisiei de revizie a Asociatiei. Buceatchi mi–a raspuns: "Le vei primi...". Dar nici pana astazi nu am primit actele", ne–a mai spus jurnalistul.

Pe de alta parte, CNO nu a dorit sa comenteze acuzatiile aduse de I. Robu, calificandu–le drept "presupuneri desarte".

Sectia omoruri si crime grave a Comisariatului General de Politie din Chisinau a intentat un dosar penal pe cazul atentatului la viata ziaristului. Politia inca nu a retinut nici un suspect.

Cazul «Ziarul de Garda»

La 24 martie a.c., in timpul confruntarilor dintre politistii si enoriasii din Floresti, corespondentul "Ziarului de Garda", Anastasia Nani, pentru o perioada a fost blocata in biserica cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" din localitate. Dupa ce a reusit sa iasa, politistii nu i–au permis reporterului sa isi ia geanta in care avea dictafonul si aparatul de fotografiat plin cu imagini din timpul asediului. Numai dupa interventia credinciosilor, A. Nani a reusit sa–si recupereze bunurile.

Pe parcursul anul trecut reporterii "Ziarului de Garda" au mai fost agresati in cateva randuri. Alina Radu, directorul publicatiei, a fost bruscata in incinta Parlamentului de un angajat al Serviciului de paza. Ziarista a intarziat cu cateva minute la conferinta "Liberul acces la informatie: legislatie, practica, perspectiva", iar politistul de serviciu nu i–a permis sa intre in sala, deposedand–o de notitele pe care si le facea in timp ce discuta cu omul legii.

La 16 decembrie, Aneta Grosu, redactor–sef la "Ziarul de Garda", a fost retinuta timp de o jumatate de ora, de catre Serviciul de paza al Curtii de Apel Chisinau.

Ziarista lua niste poze pe holurile Curtii de Apel. Pe neasteptate, doua persoane, una in roba judecatoreasca si alta in civil, aflate intr–un dialog pe hol, observand ca sunt surprinse de camera de luat vederi, s–au napustit asupra ziaristei, insistand sa–i sustraga camera digitala. Desi ziarista s–a legitimat, cerandu–le si lor sa o faca, acestia nu au renuntat la abuzuri.

Cazul Alina Anghel

Cel mai mediatizat caz de agresare a unui jurnalist din R. Moldova s–a produs la 23 iunie 2004. Atunci Alina Anghel, reporter la ziarul "Timpul de dimineata", a fost atacata de doi tineri chiar in scara blocului in care locuieste. Politia a intentat un dosar penal pe articolul "talharie", retinand in scurt timp si un suspect — Sergiu Frunza, de 20 de ani, originar din Leuseni, Telenesti. "Timpul" scria ca dosarul a fost remis in judecata in lipsa unor probe directe despre vinovatia lui Frunza, dar si in ciuda alibiului sigur al acestuia. In ziua atacului, S. Frunza se afla in satul de bastina, lucru care a fost confirmat de depozitiile mai multor martori, anexate la dosar. In plus, Alina Anghel n–a recunoscut in S. Frunza persoana care a agresat–o. In cadrul unei sedinte de judecata, Ruslan Ivanov, unul dintre martorii in "Cazul A. Anghel", a declarat ca a fost silit de politisti sa depuna depozitii impotriva lui Frunza. Dezvaluirile tanarului au dat peste cap invinuirile procurorului, cat si toate "probele" acumulate de politie despre asa–zisa vinovatie a lui Sergiu Frunza. Adevaratii atacatori nu au fost retinuti nici pana astazi...

«Jurnalistii sunt tinta intimidarilor»

La cateva zile de la atacul asupra jurnalistului I. Robu, cele mai importante organizatii media din republica au lansat o declaratie, in care au cerut autoritatilor sa elucideze in mod adecvat acest caz si sa traga la raspundere persoanele vinovate. "Atentatele la integritatea fizica constituie cea mai grava modalitate de a submina libertatea presei", se spune in declaratie.

Potrivit raportului anual "Libertatea de exprimare si informare in Republica Moldova", elaborat de Olivia Partac, seful Serviciul Juridic al Centrului Independent de Jurnalism, "in R. Moldova, jurnalistii care efectueaza investigatii nu se bucura de garantii, de facilitati legale sau de vreo sustinere din partea organelor de drept. Alarmant este si faptul ca organele de drept nu reactioneaza la dezvaluirile publicate in presa. Totodata, jurnalistii sunt tinta diferitelor tipuri de intimidari: procese civile, amenintari etc."


Dumitru Lazur,
Asociatia Presei Independente (API)


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com