Nr. 75 (9 martie 2006)

 Investigatii

Bancherul lui Putin
la Chisinau
Guvernul de la Moscova cumpara banci in Moldova Continuare 

Operatiunea «Apartamentul»
Ex–viceministrul de Interne Vladimir Botnari a obtinut abuziv un apartament destinat refugiatilor transnistreni Continuare 

Operatiunea «Apartamentul»

Desi listele cu solicitanti de locuinte din fondul Primariei Chisinau nu mai sunt valabile de mai mult timp, conducerile institutiilor de stat continua sa fabrice demersuri prin care cer sa li se acorde locuinte gratuite unor demnitari "alesi".

Este si cazul ministrului adjunct al Afacerilor Interne, colonelul Vladimir Botnari, care, acum doi ani, s–a facut cu apartament in capitala. Botnari a devenit cunoscut prin faptul ca a condus doua operatiuni considerate de succes, dar care, in realitate, s–au soldat cu mai multi morti. Prima tine de retinerea, in vara 2003, a unui infractor care, dupa ce omorase doi tineri la Chisinau, s–a refugiat cu prietena sa la Leova. Potrivit unei versiuni neoficiale, criminalul incercase sa se predea, insa politistii ar fi tras in el, dupa care a fost impuscata si fata. Cea de–a doua tine de retinerea, in martie 2005, a doi infractori, care au sustras doua pistoale de la Clubul Sportiv al Armatei si care, in timpul unor schimburi de focuri, au ucis un ofiter de politie. In timpul operatiunii, politistii au ranit un tanar, pe care il confundase cu faptasii.

Insistentele ministrului Papuc

In martie 2003, in preajma alegerilor municipale, ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, bombarda Primaria cu demersuri, solicitand acordarea de spatiu locativ familiei ministrului adjunct de Interne, Vladimir Botnari. Decizia, dupa cum am aflat, a fost luata arbitrar, fara a fi discutata la sedinta Colegiului MAI, neglijandu–se familiile a zeci de politisti fara loc de trai.

Initial, seful Directiei locuinte, Stefan Oancea, ii raspunde ministrului ca "in Chisinau s–a creat o situatie dificila privind asigurarea cu domociliu a persoanelor care dispun de acest drept. Avand in vedere criza totala de spatiul locativ liber in Chisinau, va informam ca problema locativa a familiei Botnari este la control si la aparitia variantei oportune va vom informa suplimentar". O luna mai tarziu, edilii capitalei "fac rost", in timp record, de tocmai doua locuinte: una pentru viceministrul de Interne, alta pentru un alt oficial MAI. Cele doua apartamente, dupa cum am aflat, erau destinate unor familii de refugiati din Transnistria.

Graba cu care a actionat conducerea capitalei pentru a oferi demnitarilor MAI locuinte trezeste mai multe suspiciuni, or, cele mai multe decizii au fost luate in zile de sarbatoare sau de odihna. De exemplu, hotararea de a repartiza "din fondul municipal" un apartament cu 3 camere ministrului adjunct de Interne a fost luata la 01.05.2003, zi oficiala de odihna. Alta decizie, prin care se face tranzactia cu Agentia municipala de Ipoteca AMIC, este luata intr–o zi de sambata, la 24.05.2003, cu o zi inaintea primului tur al alegerilor locale.

Pe cererea din 14 martie a ministrului de Interne, prin care solicita Primariei asigurarea cu spatiu locativ a familiei Botnari, primarul de atunci Serafim Urechean inscrie o indicatie viceprimarului Ion Palade ca sa ia la control cererea. Mai departe intra in rol stampila. Anume stampila este cea care autorizeaza atribuirea apartamentului lui Botnari. Pentru ca sub textul deciziei Primariei cu nr.17/14–1, prin care lui Botnari i se distribuie un apartament in blocul locativ din str. Cetatea Alba, 143/3, ca si in decizia nr.19/31 din 24.05.2003, sunt trecute numele primarului general Serafim Urechean si al ex–secretarului Primariei, Vladimir Sarban, dar lipsesc semnaturile acestora. Cele doua documente sunt certificate doar cu stampila Sectiei protocol. Actele insa au produs efecte, intrucat la ele se face referire in alte documente emise ulterior, intre care si o explicatie in chestiunea repartizarii locuintei oferita in scris (A–1246/04 din 21.102004) de seful Directiei Locuinte Stefan Oancea la solicitarea Svetlanei Mislitchi, de la Directia generala constructii, locuinte si amenajari. La Cancelaria Primariei ni s–a spus ca toate actele oficiale sunt semnate, insa, "in lucru se dau copii certificate cu stampila". Doamna de la Cancelarie a neglijat si rugamintea noastra de a verifica daca actele la care ne–am referit au fost sau nu semnate, invocand lipsa de timp.

La fel de bizar este un alt fapt. La 01.05.2003, locuinta repartizata cu atata graba ministrului adjunct de Interne nici nu apartinea de iure Primariei Chisinau. Abia la 24.05.2003, in schimbul a 2 apartamente cu cate 3 camere din blocul cu 10 etaje din str. Cetatea Alba 143/3, Primaria a oferit Agentiei de Ipoteca fostul parc auto al Intreprinderii Municipale Directia Locuinte din str. Sprancenoaia. De facto, AMIC a oferit Primariei cele doua apartamente abia la 30.12.2003, cand a fost dat in exploatare blocul. Anume la aceasta data, printr–o ordonanta semnata de Stefan Oancea, apartamentele au fost incluse in "componenta fondurilor fixe ale Primariei". Din acest moment Primaria devine proprietar de drept al celor doua apartamente, avand posibilitatea de a le oferi prin ordine de repartitie.

Schimb dezavantajos

Schimbul facut intre Primarie si Agentia Municipala de Ipoteca pare, la fel, dubios. Garajele de pe str. Spancenoaia au fost transmise in proprietatea AMIC la 11.06.2003. Obiectivul ocupa o suprafata totala de 597 metri patrati, iar suprafata cumulata a incaperilor (garaje din piatra, cu un nivel) este de 337 metri patrati. Valoarea obiectivului, in momentul cedarii, potrivit actelor, constituia aproximativ 590 mii lei. Cele doua locuinte au o suprafata totala de 139,4 metri patrati (a cate 69,7 m patrati fiecare) si o valoare totala de 487 mii 447 lei. Un simplu calcul aritmetic arata ca Primaria a supralicitat. Fostul parc auto de la Telecentru costa, potrivit actelor, cu 101 mii 711 lei mai mult decat cele 2 apartamente. In plus, garajele ocupa o suprafata de aproape 600 m patrati intr–o zona destul de solicitata. Daca e sa luam in calcul valoarea de piata la care putea fi vandut terenul respectiv in cazul in care era scos la licitatie, tinand cont ca un ar de pamant in zona Telecentru costa intre 5 si 10 mii de euro, apoi pentru acest lot Primaria lua cel putin 300 mii de euro. De sase ori mai mult decat a fost evaluat terenul cu garaje. Din surse demne de incredere am aflat ca AMIC intentioneaza sa construiasca aici un bloc locativ.

Cine totusi a decis?

In unele acte prin care lui Botnari i s–a distribuit apartamentul se face referire la hotararea nr.19/31 din 24 mai, numai ca nu e a Primariei, ci a CMC. Ultimul, la 24 mai, nu mai avea drept de decizie. Dumitru Stoicev, seful Sectiei locative a Directiei locuinte, ne–a declarat ca deciziile cu privire la repartizarea locuintelor sunt de competenta CMC. El nu a putut explica de ce in cazul de fata decizia a fost luata intr–o sedinta a conducerii Primariei si de ce primarul Urechean nu si–a pus semnatura pe documente. Stoicev a refuzat sa analizeze copiile documentelor de care dispunem, spunand ca el este "un simplu functionar". Stoicev ne–a mai spus ca fostul sau superior Stefan Oancea, care s–a ocupat de acest caz, a fost demis din functie si ca, la moment, ar fi cercetat penal. Solicitat de noi, ofiterul de presa de la CCCEC, Eugen Vitu, ne–a confirmat ca fostul sef al IM Directia Locuinte este cercetat penal, refuzand sa spuna daca in vizorul ofiterilor de urmarire penala se afla si episodul cu apartamentul lui Botnari.

Saracii

Potrivit actelor depuse de Botnari la Primarie, in momentul in care pretindea la apartament, nici el, nici sotia si nici cei doi copii nu aveau in proprietate spatii locative in Chisinau sau in Soroca, locul lor de resedinta permanenta. Intr–un certificat al Oficiului cadastral din Soroca se mentioneaza ca nici unul dintre cei patru membri ai familiei Botnari nu detinea la acel moment proprietati in municipiu. Surse din Soroca ne–au spus insa ca in perioada cand activa in Comisariatul de Politie (1997–2001), unde a detinut functiile de comisar adjunct si mai apoi comisar, Botnari locuia cu familia pe str. Mateevici nr.8, ap. 30. Sefa oficiului cadastral Soroca, Nina Zanoaga, ne–a putut preciza doar ca locuinta din str. Mateevici apartine Comisariatului de Politie. Spre deosebire de Oficiul cadastral Soroca, cel de la Chisinau nu i–a vizat in document si pe copiii colonelului Botnari. Din surse sigure de la MAI am aflat ca urmasii lui Botnari sunt foarte bine asigurati. Fiul sau, in varsta de 20 ani, lucreaza in Politie, are un apartament de lux in sectorul Rascani si se plimba cu un automobil Mercedes. Prin urmare, nu sunt ei cei mai saraci dintre politisti. Nu am reusit sa discutam cu Vladimir Botnari, pentru ca telefonul din apartamentul din Chisinau nu figureaza in baza de date a "Moldtelecom"–ului.

Politistii revoltati de privilegiul acordat lui Botnari

Un grup de "fosti si recenti angajati" ai MAI a depus, la 11.10.2004, la Primaria Chisinau, o petitie in care, revoltati, ii cer repetat primarului general sa explice "cum si pe ce baze a primit apartament ministrul adjunct al Internelor. "Dvs. Nu ne–ati raspuns. Ori poate il aparati? Daca–i asa, s–ar putea intampla sa cautam raspuns si pe alte cai, pana la pichetarea Primariei", scrie o parte a efectivului "mobilizat cu succes de Botnari — ca sa–l citam pe ministrul Papuc — la descoperirea crimelor".

Solicitat de noi, ex–primarul Serafim Urechean, actualmente deputat in Parlament, a spus ca oferirea de locuinte din fondul municipal reprezentantilor organelor de drept se face conform legii. "Este altceva ca de acest drept beneficiaza doar unele persoane, de regula din conducerea institutiilor si numai la solicitarea speciala a acestora. Guvernantii, practic, impiedica ani in sir Chisinaul sa construiasca din bugetul local locuinte, de care au nevoie si ceilalti angajati ai politiei, procuraturii si judecatoriilor, dar si alte categorii de cetateni. Alocatii in acest scop se prevad anual in proiectul bugetului municipal, insa, de fiecare data Ministerul Finantelor le anuleaza. In acelasi timp, autoritatile centrale, care au anumite prioritati conform legii, insista pe langa autoritatilor locale ca sa obtina locuinte pentru unii functionari din cadrul lor", a mai spus Serafim Urechean. Fostul primar a admis ca exemplarul de copie a deciziei, pe care il detinem noi, poate fi unul de lucru, de aceea este certificat cu stampila Sectiei protocol.

Cine va lupta cu coruptia, daca cei platiti sa faca acest lucru, sunt ei insisi corupti?

Acum o saptamana, Botnari a fost destituit din functia de viceministru. Dansul, probabil, nu va ramane in organele de Interne, pentru ca, din cate am reusit sa aflam, ar putea avea probleme cu justitia. Si atunci cu ce s–a ales statul? Vine succesorul lui Botnari si se face cu apartament de la stat, apoi altul si tot asa.

Practica, legiferata de altfel, de a acorda politistilor, procurorilor, judecatorilor si altor categorii de functionari "alesi" apartamente cu titlu de proprietate, si nu de serviciu, cum ar fi firesc, este o practica vadit nedreapta. Acest drept la apartament a generat un intreg capitol in ceea ce numim coruptie in R. Moldova. Cazul ministrului adjunct de Interne nu e singurul. Prin astfel de abuzuri, in ultimii ani, s–au facut cu apartamente o intreaga cohorta de demnitari: oficiali MAI, procurori, ministri si chiar deputati. Si atunci, e normal sa ne intrebam: cine va lupta cu coruptia, daca cei platiti sa faca acest lucru, sunt ei insisi corupti?


Centrul de Investigatii Jurnalistice
www.investigatii.md


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com