Nr. 71 (9 februarie 2006)

 Investigatii

Firme de ambalare — proprietare ale "Victoriabank"
In actele noilor actionari ai "Victoriabank" s–au facut schimbari neinsemnate, care au camuflat si mai mult identitatea proprietarilor de actiuni Continuare 

Afacerea antenelor GSM: profitori si pierdanti
problemele ar putea fi provocate de cele cateva antene GSM, instalate pe acoperisul casei Continuare 

Razboiul gazelor si costurile independentei
Anul 2006 a inceput cu un conflict de proportii, provocat de problema asigurarii R. Moldova cu gaze naturale Continuare 

Firme de ambalare — proprietare ale «Victoriabank»

In actele noilor actionari ai "Victoriabank" s–au facut schimbari neinsemnate, care au camuflat si mai mult identitatea proprietarilor de actiuni. Totusi, in schema ascunsa raman aceleasi firme moldovenesti acuzate in rapoartele Natiunilor Unite de vanzari ilegale de armament in Balcani si in Africa. Nici o institutie de stat din Chisinau nu a luat act de aceste acuzatii, nici chiar autoritatile sistemului bancar national, pentru faptul ca dealeri de arme au ajuns stapani ai unei banci din capitala Moldovei.

In noiembrie 2005, Ziarul de Garda a publicat o schema a firmelor care s–au asociat pentru procurarea unui numar important de actiuni la "Victoriabank". Pe langa vechii actionari, din lista carora face parte Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare (BERD) — cu 15 la suta din actiuni si Alpha Bank din Romania — cu 12 la suta, actiunile Danube Fund (o structura financiara creata tot cu sprijinul BERD) in valoare de 23 la suta au fost vandute unui consortiu de firme anonime pana atunci in R. Moldova.

Firme anonime, la brat cu banci europene

Printre acestea erau firma "Atrium Ltd" creata in Belize, firma off–shore "Financial Investments Corporation" cu sediu in Scotia, firma "Victoria Invest", care imparte acelasi sediu cu "Petrom Moldova", precum si firmele "Repcor Com" cu sediul la Chisinau si "Program Invest", cu o retea de fondatori demna de atentia multor experti. Repetam, ca pe langa BERD si Alpha Bank, institutii financiare renumite in lume, aceste firme aveau doar cateva luni de activitate, oameni necunoscuti in conducere si activitati statutare triviale, cum ar fi vanzarea de alcool si tutun, comertul cu benzina, transporturi aeriene ocazionale, activitati de ambalare.

Imediat cum aceste firmulite au devenit actionari la "Victoriabank", a aparut problema modificarii componentei Consiliului de Administratie si a conducerii bancii, insistandu–se asupra participarii reprezentantilor noilor proprietari de actiuni.

Pentru cine lucreaza organele de drept?

Potrivit lui Victor Turcan, presedintele bancii, firmele care au cerut locuri in conducere, nu au pretins sa respecte toate regulile transparentei, astfel incat nu a fost clar cel putin de unde provin banii prin care firmele off–shore au platit pentru actiunile cumparate de la "Danube Fund". Desi Victor Turcan a informat Banca Nationala si Agentia Nationala pentru Servicii Mobiliare despre aceste sume dubioase, solicitand sprijinul institutiilor de stat in elucidarea situatiei. Victor Turcan zice ca a depus cu multe luni in urma sesizari la Procuratura Generala, la conducerea SIS si la alte instante, precum si la presedintele Parlamentului, dar potrivit lui, nici una dintre aceste instante nu a raspuns pana in prezent. In schimb, majoritatea acelorasi institutii de varf ale R. Moldova au raspuns instantaneu la cerererile noilor si anonimilor actionari ai "Victoriabank", prin care se plang ca nu cunosc salariul presedintelui Bancii. Intre timp, presa de la Chisinau a scris deja ca CCCEC a descins in biroul presedintelui "Victoriabank" cu cateva ore inainte ca aceasta cerere sa fie depusa.

Simultan, cateva firme din grupul noilor actionari sunt de ani de zile citate in rapoartele Natiunilor Unite si a altor structuri internationale pentru implicari in vanzari ilegale de arme si pentru proliferarea conflictelor din Balcani si din unele tari ale Africii. Cu toate acestea, nici la Procuratura Generala, nici la Comisia parlamentara pentru Securitatea Statului, nici in alte instante alimentate din bugetul de stat pentru asigurarea securitatii statului, si pentru anchetarea si, eventual, pedepsirea celor care aduc numele R. Moldova pe lista neagra a tarilor care favorizeaza terorismul global, nu ni s–a spus nimic la aceasta tema.

De exemplu, firma "Program Invest", care detine 5,76 la suta din actiunile "Victoriabank", are drept actionar majoritar firma "Afes–M", care la randul sau are actionari mai multe firme, printre care doua foarte "populare" in rapoartele ONU, si anume "Aerocom" si "Renan". SRL "Aerocom" il are drept actionar pe directorul "Afes–M", ambele fiind amplasate pe aceeasi adresa. Totodata, un alt actionar al "Aerocom" este Bruma Vladimir, care este si administrator al firmei "Verelcom", o componenta a firmei "Eristal Prim", care e tot actionara a "Afes M". Deci firma "Verelcom" isi are sediul pe str. Tricolorului nr.42, exact in acelasi sediu cu firma–mama "Program–Invest". Acest ghem de firme, nume si adrese, daca este desfasurat intr–o schema verticala, duce din nou la vestitul traficant de arme Victor But, despre care se scrie cel putin un articol pe zi in presa internationala si care este numit cel mai mare dealer international de arme. Desigur, la momentul inregistrarii la Chisinau, aceste firme si–au ales activitati statutare foarte inofensive, cum ar fi "comertul cu ridicata al animalelor vii, a bauturilor si produselor din tutun, transport de calatori in folos public", "comert cu ridicata a benzinei pentru avioane si a gazului lampant", "comert cu autovehicule", "activitati de ambalare", si doar pe alocuri activitati mai importante cum ar fi "transporturi aeriene ocazionale" sau "reparatia aparatelor de zbor si a tehnicii spatiale".

Organele de securitate ar putea fi interesate

"Nu cunosc sa existe careva date noi cu privire la firmele "Renan" sau "Aerocom", sau altele. Normal ca daca asemenea cazuri exista, organele responsabile de securitatea statului ar trebuie sa se ocupe imediat de aceste cazuri", ne–a declarat Iurie Stoicov, presedintele Comisiei Parlamentare pentru Securitatea Nationala, aparare si ordine publica. Mentionam ca problema "aeronavelor mortii" a fost pusa in discutie si in una dintre sedintele in plen la 3 noiembrie 2005.

Am solicitat si Administratia de Stat a Aviatiei Civile (ASAC) sa ne spuna care dintre aceste firme au actele in regula si detin certificate de operator aerian. In anticamera ni s–a spus ca presedintele ASAC nu era la moment in birou si ne–a fost recomandat Eugen Costei, consilierul directorului, apoi Victor Zaporojet, responsabil pe relatii cu publicul, care toti impreuna ne–au redirectionat la telefonul mobil al lui Eduard Maciac, care are functia de purtator de cuvant al directorului ASAC. Eduard Maciac ne–a promis la mobil ca ne va oferi lista intreaga a firmelor care au drepturi de activitate aeriana in R. Moldova, dar nu am mai primit–o.

Intre timp, firmele actionare de la "Victoriabank", utilizand "tehnici spatiale", au produs schimbari in actele de activitate, prin care aceste firme au devenit mai anonime, mai off–shorice si mai indepartate de statutul sobru al partenerilor lor de banca, cum ar fi BERD si Alpha Bank Group. Probabil ca aceasta mutatie convine fie unor institutii de stat din R. Moldova, fie unora din strainatate, fie unora ilegale de pe ambele maluri. Continuam sa solicitam atitudinea si raspunsul unor instante oficiale in acest caz.

Echipa de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com