Nr. 71 (9 februarie 2006)

EXOD

Antidrogul Migratiei: Tinerele din Ialoveni pot ramane acasa

Biroul de Cooperare Tehnica al Germaniei (GTZ), in colaborare cu Consiliul Raional Ialoveni, a lansat la 3 februarie la Ialoveni, proiectul "Imbunatatirea situatiei sociale si economice a femeilor tinere din raionul Ialoveni". Proiectul are drept scop recalificarea prin intermediul institutiilor de instruire si perfectionare, conform pietei muncii din localitatile lor, a femeilor tinere afectate de somaj, a femeilor care au fost afectate de traficul de fiinte umane si a tinerelor care fac parte din grupul de risc. Cu ajutorul administratiei publice locale, precum si a societatii civile va fi creata o retea in scopul imbunatatirii situatiei sociale si economice a acestor femei.

Activitatile preconizate constau in prestarea serviciilor de consultanta, acordate de experti nationali. De asemenea vor fi alocate granturi locale, a caror suma totala constituie 50 000 euro. Astfel, tinerele care vor participa la activitatile proiectului vor avea sansa sa gaseasca un loc de munca in localitatea natala.

Ambasadorul Germaniei, Lerke Wolfgang, prezent la eveniment a declarat: "Sute de femei din R. Moldova duc o viata foarte grea. In aceste conditii, retelele de traficanti in ultima perioada au fost foarte active, femeile neajutorate fiind sursa lor de venit. Multe tinere au ajuns in capcana lor, deoarece nu au nici o pregatire profesionala si nici nu au avut posibilitatea de a presta o munca legala. Centrele de pregatire si formare pentru adulti care exista in raionul Ialoveni, dar si in alte localitati ale R. Moldova, nu sunt suficiente pentru a pregati femeile tinere somere in corespundere cu cerintele pietei de munca. Prin acest proiect se poate oferi o sansa femeilor tinere de o obtine o profesie care le–ar da posibiltatea sa obtina un venit pentru ele si familiile lor. Sper ca scopurile pe care si le–a propus Germania si implicit GTZ, vor duce la prosperarea femeilor din raionul Ialoveni."

Oxana Beselea, Coordonator de proiect GTZ: "Se stie ca Moldova a semnat acordul transfrontalier de la Palermo privind combaterea traficului de fiinte umane, proiectul pe care il lansam azi vine sa sustina Guvernul Moldovei in combaterea traficului de fiinte umane. Cunoastem foarte bine ca o multime de oameni sunt plecati peste hotare, majoritatea sunt femei, care lasa aici familii si copii, iar acolo, necunoscind pe nimeni, ajung victime ale traficantilor. Doar la noi in republica 700 000 de oameni sunt in cautarea unui post de munca peste hotare. Aceasta a fost cauza care ne–a determinat sa lansam un astfel de proiect in raionul Ialoveni."

Elena Mereacre, presedinta ONG–ului "Compasiune", Costesti: "Comuna Costesti este cel mai mare sat din raionul Ialoveni, prin urmare se confrunta cu cele mai mari probleme. O mare parte din populatia apta de munca este plecata peste hotare. Aproape 46 % din cei plecati sunt femei. Este evident ca trebuie stopata aceasta migratie continua. Succesul Proiectului va depinde in mare parte de colaborarea dintre autoritatile publice locale si societatea civila. Avem foarte multe cazuri cand putem vorbi cu fermitate ca programele de ajutorare a femeilor tinere au avut un impact benefic atat asupra lor, cat si asupra comunei in general."

Gheorghe Gorea specialist in cadrul Asistentei Sociale din Ialoveni: "Doar in raionul Ialoveni exista 3 000 de familii venitul carora constituie 70 de lei pe luna pentru un membru de familie. Oamenii nu au din ce sa traiasca. Sunt oameni care vor sa lucreze, dar nu au unde, sunt tineri care vor sa invete o profesie, insa parintii nu au bani sa le achite taxa. Tinerele se multumesc sa lucreze pentru 10–15 lei pe zi. Va dati seama care este viitorul lor? Daca cei din oras sunt mai dezghetati si au mai multe sanse pentru a duce un trai decent, celor de la sat le este mult mai greu, deoarece oriunde nu ar merge au nevoie de sustinere. Asemenea proiecte le dau o sansa tinerelor."

Diana RAILEANU

MAREA BRITANIE: Ucigasii din ambulanta au fost condamnati

Patru barbati au fost condamnati in Marea Britanie pentru uciderea unui tanar intr–o ambulanta in Londra. Eugen Breahna, de 26 de ani, a fost omorat, anul trecut, de un grup de tineri, calificati de presa ca membri ai unei grupari criminale moldo–romane. Initial presa a scris ca victima este din R. Moldova, iar mai tarziu s–a declarat ca acesta este din Romania.

Cei 4 condamnati, printre care 3 romani, au primit termene destul de mari de detentie, data fiind modalitatea crunta prin care a fost omorat Breahna. Acesta se afla intr–o ambulanta, unde medicii incercau sa ii acorde ajutor medical de pe urma unor traumatisme, in timp ce membrii gruparii au intrat in ambulanta, au atacat medicii dupa care l–au omorat in batai pe Eugen.

Crima a avut loc la 19 ianuarie 2005 langa statia de metro Bounds Green, sector in care locuiesc mai multi imigranti romani. Conflictul survenise intre grupari moldo–romane din cauza divizarii de zone a bancomatelor, din care erau sustrase sume de bani.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com