Nr. 66 (22 decembrie 2005)

 Social

Topul Anticoruptiei 2005
Demnitarii de stat lipsesc de pe lista invingatorilor Continuare 

Democratia nascuta intr–un cuib de gangsteri
Jurnalistii dau voce celor care nu o au Continuare 

«Achitati lipsa la timp!»
Daca pentru majoritatea studentilor din Chisinau sesiunea de iarna inseamna nervi, stres si nopti nedormite, atunci pentru studentii de la Universitatea Agrara, aceasta lista se mai completeza cu sume de bani pentru achitarea absentelor pe care le–au avut in perioada primului semestru. Continuare 

«Achitati lipsa la timp!»

Daca pentru majoritatea studentilor din Chisinau sesiunea de iarna inseamna nervi, stres si nopti nedormite, atunci pentru studentii de la Universitatea Agrara, aceasta lista se mai completeza cu sume de bani pentru achitarea absentelor pe care le–au avut in perioada primului semestru.

Numarul studentilor care trebuie sa faca rost de acesti bani pare sa fie destul de mare, deoarece doar in cele 15 minute, cat m–am aflat, din curiozitate, in fata contabilitatii, am numarat 12 studenti care au intrat pe usa acesteia cu scopul de a–si achita absentele. Numarul celor care, insa, asteptau la coada depasea cifra de 30 de persoane.

Am aflat ca unii profesori le–au pregatit studentilor si o oferta de sarbatori: reduceri la numarul de absente. Adica pentru primele 2 absente nu percep bani!

Intrebati ce parere au despre faptul ca trebuie sa dea bani pentru orele de laborator la care au lipsit, studentii nu s–au aratat prea incantati. O studenta din anul I ne–a declarat indignata: "Chiar nu este de ajuns faptul ca achit contractul? Inteleg ca nu le ajung bani si incearca sa ne jumuleasca cum pot, dar de unde sa ia bani un student? Mai ales cei care vin de la sate?"

Mariana, studenta in anul II, mi–a spus ca este originara din Ungheni. Locuieste in Chisinau intr–un apartament inchiriat, impreuna cu mama si sora ei mai mare, care tot este studenta. "Pentru a–mi achita contractul, sunt nevoita sa lucrez la fel ca toti membrii familei mele. Din acesta cauza, am si absente. Cui pot sa ma plang? Cine ma intelege ca imi este greu? Incepe sesiunea, eu insa nu ma gandesc cum am sa dau examenele, ci la ce sa renunt... la incaltarile de iarna pe care vreau sa mi le cumpar sau la o haina mai calduroasa, deoarece trebuie sa–mi achit absentele. Sunt prinsa in mijlocul unui cerc vicios... trebuie sa platesc contractul, nu am bani... lucrez pentru a face rost de acesti bani, insa si aici trebuie sa platesc pentru ca lipsesc de la ore..."

Valera, un alt student venit dintr–un sat, mi–a declarat ca este nevoit sa lucreze in calitate de hamal pentru a–si achita contractul... Este peste puterile sale sa plateasca bani si pentru absentele pe care le are, banii abia ii ajung pentru a se putea intretine.

Printre studenti, insa, am intalnit si din acei care aveau o parere pozitiva vizavi de faptul ca trebuie sa — si achite absentele. "Sunt de acord sa dau bani pentru absente, deoarece profesorul trebuie sa recupereze ora cu mine si nu vad de ce ar face acest lucru gratis. Insa la sigur suma de 20 lei e prea mare pentru un simplu student. Cel mai bun pret e 5 lei pentru ora."

Studentii care nu si–au achitat lipsurile sunt amenintati cu faptul ca nu vor fi admisi la examene si risca in acest fel sa fie exmatriculati din Universitate.

Nu este incantat de situatia creata in cadrul Universitatii Agrare, nici prim–prorectorul acestei institutii, dl Vrancean, care a declarat ca nu a impus acest regulament din propria initiativa. Unicul scop pe care l–a avut Consiliul de Administrare in momentul in care a acceptat ca studentii sa–si achite absentele, a fost de a–i motiva pe acestia sa frecventeze orele din cadrul Universitatii. "Intelegem ca suma poate este prea mare, dar potrivit calculelor noastre acestea sunt cheltuielile pe care le suporta Universitatea si cadrele didactice pentru ai instrui pe studentii care nu au grija sa frecventeze orele la timp. Nu putem forta profesorii sa recupereze gratis aceste ore. Stiti doar care este situatia in cadrul Universitatilor, profesorii sunt platiti mizer, prin urmare trebuie sa–i sustinem si sa–i motivam sa le predeie studentilor. Tinerilor care muncesc pentru a–si achita contractul, nu le ramane decat sa dea dovada de cunostinte, deoarece noi oferim scutiri de la plata contractului studentilor eminenti."

Singurii care par a fi multumiti de faptul ca lipsele trebuie achitate sunt profesorii, deoarece 50% din aceasta suma pleaca in buzunarul lor... Unii studenti sustin chiar ca exista profesori care abuzeaza de regulamentul in cauza si profita de fiecare intarziere a lor pentru a nu–i primi la ore. Intrebat ce parere are vizavi de acest fapt, un profesor mi–a raspuns zambind: "Daca vrei sa nu–ti puta gura — nu manca usturoi. Daca vrei sa nu platesti absentele — nu lipsi de la ore. E foarte simplu".

Diana Raileanu, pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com