Nr. 66 (22 decembrie 2005)

 Divers

Tristetea, frumusetea si umorul
Un eseu fotografic despre efectele migratiei in R. Moldova este reflectat in expozitia cu genericul "FotosCopii 2005" si albumul cu acelasi nume Continuare 

Colindul lui Radu Gyr a ajuns la Tiraspol
Acum cateva zile, ziaristul si interpretul de muzica folk, Florin Saserman, de la Cluj, impreuna cu fostul detinut politic, Nicolae Popa, cetatean american de origine romana, au ajuns cu daruri de Craciun si colinde pentru elevii si profesorii Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol Continuare 

Tristetea, frumusetea si umorul

Un eseu fotografic despre efectele migratiei in R. Moldova este reflectat in expozitia cu genericul "FotosCopii 2005" si albumul cu acelasi nume, care au fost lansate la 19 decembrie la Chisinau. Expozitia cuprinde lucrarile a 16 tineri din Moldova, care au participat, in vara anului curent la un Atelier Foto sustinut de fotograful cu renume mondial, Giacomo Pirozzi.

La inaugurare, reprezentantul UNICEF in Moldova, Ray Virgiliu Tores, a mentionat ca fotografiile copiilor sunt foarte sugestive. In opinia sursei citate, este important sa lasi tinerii sa se exprime, intrucat "ei vad lucrurile altfel decat cei adulti".

"Timp de o zi, cat tinerii s–au aflat in satul Molesti (Ialoveni), unde au realizat fotografiile, acestia au reusit sa arate o alta fateta a problemei migratiei in Moldova. In aceasta localitate, precum si in multe altele din Moldova, au ramas doar batranii si copiii. Tinerii au reusit sa arate imbinarea a trei stari diferite: tristetea, frumusetea si umorul", a afirmat Ray Virgiliu Tores.

Reprezentantul UNICEF s–a declarat impresionat de tinerii care au putut sa redea starea spirituala a eroilor lor si istoriile fiecaruia in parte. Potrivit sursei citate, UNICEF va sustine si pe viitor astfel de actiuni, dar "este important ca aceste actiuni sa fie sustinute si de altii pentru a le da oamenilor posibilitatea de a se exprima".

Tinerii fotografi sunt de parere ca au reusit nu doar sa faca simple fotografii, dar adevarate istorii omenesti. Una dintre participante la atelier, Tatiana Iatco, sustine ca atelierul a fost mai mult decat o lectie de fotografie, deoarece aceasta s–a transformat intr–un mesaj direct al unei societati. In opinia Tatianei, ea si colegii sai "au reusit sa patrunda in sufletele oamenilor din acea localitate si sa transmita mesajele lor emotionante".

Locuitoarea satului Molesti Lucia Popescu, voluntar al Centrului Media pentru Tineri, a declarat ca este pentru prima oara cand acesti oameni simpli s–au simtit persoane importante pentru societate. Unii dintre ei s–au fotografiat pentru prima data in viata lor. Expozitia este deschisa pana la sfarsitul lunii decembrie in incinta salonului de fotografie "EuroFotoArt", pe strada Puskin din Chisinau.

Reporter de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com