Nr. 66 (22 decembrie 2005)

 Social

Topul Anticoruptiei 2005
Demnitarii de stat lipsesc de pe lista invingatorilor Continuare 

Democratia nascuta intr–un cuib de gangsteri
Jurnalistii dau voce celor care nu o au Continuare 

«Achitati lipsa la timp!»
Daca pentru majoritatea studentilor din Chisinau sesiunea de iarna inseamna nervi, stres si nopti nedormite, atunci pentru studentii de la Universitatea Agrara, aceasta lista se mai completeza cu sume de bani pentru achitarea absentelor pe care le–au avut in perioada primului semestru. Continuare 

Topul Anticoruptiei 2005

Astazi desemnam invingatorii in Topul Anticoruptiei, in baza unei campanii lansate de Ziarul de Garda si postul de televiziune "Euro TV". Pe parcursul a cateva saptamani am incercat, impreuna cu cititorii si telespectatorii, sa aflam cine sunt cei mai temerari luptatori cu coruptia.

Motivatia initierii acestui top este una simpla. Si in anul 2005, R.Moldova s–a situat pe o pozitie foarte joasa a Indicelui Global al Coruptiei, avand indiciul 2,9 din 10. Cu aceasta cota, Moldova nu a atins nici macar cel mai minim nivel al statelor UE, cu atat mai mult media globala care este de peste 6 puncte. Moldova, in 2005, la capitolul coruptie, se situeaza intre Benin, Gabon, Iran, India, Mali si Tanzania, care au acelasi nivel, la cateva pozitii de numarul 100 al topului. "Coruptia este o cauza majora a saraciei, precum si o bariera in depasirea acesteia", a mentionat presedintele "Transparency International" Peter Eigen. "Ambele flagele se nutresc unul pe altul, inchizand populatia intr–un cerc vicios al mizeriei".

Potrivit sondajelor efectuate de "Transparency International", pe parcursul anului 2005 s–a dovedit ca fenomenul mitei este destul de popular. "Este in crestere volumul mitelor platite de businessmeni inspectorilor fiscali comparativ cu suma datorata statului la depistarea incalcarii legislatiei", se spune in datele TI. Astfel, businessmenii au fost intrebati: Daca Vi se depisteaza o incalcare a legislatiei pentru care trebuie sa platiti statului o suma X, a cata parte din aceasta suma o considerati suficienta pentru mituirea inspectorului pentru a "solutiona" problema?

Potrivit rezultatelor, in anul 2000, inspectorului i se platea in medie 34,2% din suma datorata statului, in anul 2002 — 37,8%, iar in 2004 — 2005 — circa 40 %;

S–a mai stabilit ca este joasa ponderea respondentilor care vor refuza categoric sa dea mita in orice situatie: 12% din businessmeni si 23% din reprezentantii gospodariilor casnice considera ca pot renunta la mita in orice situatie.

Presa a semnalat mai multe scandaluri de coruptie care s–au perindat in acest an, printre care vamesi retinuti cu luare de mita, medici arestati pentru jertfe de la pacienti, profesori si directori de scoala primind donatii, sustrageri ilegale de bani din bugetul local la Causeni, mita pentru certificate de boala la o clinica din Muncesti, mita pentru ocuparea unor locuri de munca, pentru obtinerea unor diplome de studii la Ungheni, pentru livrete militare vandute la Chisinau, pentru certificate si alte acte eliberate ilegal.

In toata aceasta multitudine de cazuri lipseste coruptia mare, si din lista coruptilor, pe langa cativa medici si inspectori fiscali sau functionari publici dintre cei mai marunti, nu a ajuns nici un functionar de rang inalt si nimeni dintre cei care stau la carma tarii. Faptul ca Moldova detine pozitia 95 in topul coruptiei, inseamna cel putin ca daca functionarii de prim rang nu sunt corupti, atunci ei nu combat coruptia.

Am rugat cititorii si telespectatorii sa desemneze pe cei care combat, totusi, coruptia in Moldova. Surpriza Topului este una care ne–a dat de gandit: pe langa nume de jurnalisti si avocati care lupta prin activitatile lor zilnice pentru purificarea Moldovei de acest flagel, au lipsit numele functionarilor care au obligatii directe sa presteze aceasta munca, fiind remunerati din Bugetul de Stat. Pe aceasta lista ar fi trebuit sa intre procurori, politisti, reprezentanti ai CCCEC, ai Consiliului de Securitate, ai ministerelor Justitiei, de Interne, ai instantelor judiciare din Moldova. Este adevarat, ca am primit cateva mesaje in care cativa politisti, judecatori si procurori erau elogiati, dar am fost rugati sa nu le dezvaluim numele pentru ca sunt sub riscul de a ramane someri.

Iata deci, mai jos, lista militantilor impotriva coruptiei, numele carora pot si merita sa fie facute publice:
Centrul de Investigatii Jurnalistice
Organizatia "Juristii pentru Dreptruile Omului"
Grigore Gorea, ofiter CCCEC
Gheorghe Susarenco, parlamentar, deputat PPCD
Nicolae Proca, profesor scolar de la Rezina, deputat in primul Parlament al R. Moldova, cel care a refuzat sa semneze actul de intrare in CSI
Alexandru Tanase, avocat
Tudor Suveica, fost procuror
Tudor Gutu, fost procuror
Sava Maimescu, fost vames
Generalul Ion Costas, fost ministru al Apararii
Alecu Renita, fost parlamentar
Oleg Cernei, consilier municipal AMN
Lidia Istrati, post–mortem, un politician de curaj, la nivelul careia nu a reusit sa se ridice nimeni
Invingatorii in acest Top vor fi prezentati in cadrul emisiunii "Societatea Civila" de la "Euro TV" miercuri, 28 decembrie.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com