Nr. 66 (22 decembrie 2005)

 Politic

Sacrificiul care mi-a schimbat destinul
Locuiesc in Romania, dar m–am nascut in Moldova. Nu in Moldova romaneasca, ci "in cea ruseasca", dupa cum se mai spune Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Fiecare popor are un 4 aprilie al sau
Transmisiune in direct de la serata de decernare a premiilor "10 jurnalisti ai anului", editia a 11-a 2005 Continuare 

Ministerul Justitiei inchide gura societatii civile
Recent, Asociatia cetateneasca pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov — Ribbentrop din R. Moldova a fost avertizata de Ministerul Justitiei, in legatura cu demersurile catre organismele internationale si ambasadele statelor straine. Continuare 

Sacrificiul care mi-a schimbat destinul

Locuiesc in Romania, dar m–am nascut in Moldova. Nu in Moldova romaneasca, ci "in cea ruseasca", dupa cum se mai spune. Astfel, mi–e dificil sa inteleg cum s–a ajuns ca Romania sa aiba o Moldova, iar rusii — o alta, si, totodata, ambele sa fie ale lui Stefan cel Mare, care era roman, din stramosii daci.

Am studiat patru ani la Liceul "Prometeu" din Chisinau, in care unul dintre obiectele de studiu este Daciada. Acolo am invatat istoria stramosilor nostri, unde nu se pomenea nimic de rusi, ba mai mult — se pare ca nici nu existau ca popor pe atunci.

Acum sunt elev in clasa a 6–a si deja al doilea an invat la o scoala din Bucuresti. Locuiesc impreuna cu mama si cu fratele mai mare, care si–a facut studiile in Romania. Cand mama m–a intrebat daca as fi de acord sa ne stabilim la Bucuresti, am acceptat, desi eram putin ingrijorat, caci auzisem de o atitudine rezervata a romanilor de aici fata de romanii din stanga Prutului. Mama ma incuraja: daca vei invata, vei ramane un copil bun. Nu am avut probleme nici cu elevii si nici cu profesorii. Clasa a 5–a am promovat–o cu mentiune, avand nota medie 9,10.

Despre Revolutia din 1989 am auzit mai mult de la televizor. Am inteles ca, pana atunci, in Romania era sistemul comunist, care adusese tara intr–o mare saracie. Pentru a cumpara paine sau lapte trebuia sa stai la cozi imense. Bunica mi–a povestit ca nu avea voie sa mearga la sora ei din Romania, iar mama si–a vazut rudele abia dupa revolutie. Acum imi petrec vacantele la ei. Am posibilitatea sa studiez in Romania si sa cunosc aceasta tara, a noastra, a romanilor. Revolutia din 1989 a facut ca Romania sa aleaga o alta cale de dezvoltare, cea a Uniunii Europene.

As pleca mai des in Moldova, daca drumul nu ar fi atat de lung. Chiar daca sunt doar 450 km, pentru a–i parcurge, e nevoie de 12 ore. Aproape jumatate din timp pierzi la vama pe linia ferata. Cu tata, care locuieste la Chisinau, ma vad foarte rar — o data la doua sau chiar la trei luni. Nici la telefon nu vorbim prea mult, caci discutiile telefonice dintre romani par a fi mai scumpe decat cu cei din America.

Cred ca multe inca nu le inteleg...

In aceste zile se vorbeste mult despre eroii revolutiei. Foarte multi copii cresc astazi fara parinti, acestia fiind ucisi in revolutie. Si in Moldova, dupa 1992, au ramas copii orfani. De ce a fost nevoie de astfel de sacrificii?

Andrei Cuzuioc, 12 ani, Bucuresti


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
[email protected]