Nr. 66 (22 decembrie 2005)

 Editoriale

Pactul Putin–Iuscenko
Moscova se ambitioneaza si pretinde tot mai mult repetarea istoriei, in formula istoriografica rusa. Continuare 

Virus politic
Tot mai frecvent constatam ca intentiile Guvernului Tarlev de a integra R. Moldova in structurile Uniunii Europene (UE) sunt privite cu destule rezerve de oficialii de la Bruxelles Continuare 

Speranta
Speranta este numele unui copil, nascut acum 15 ani. Parintii au conceput–o intr–o noapte de vara, dupa o zi petrecuta in scandari si proteste, prin parcuri si piete. Continuare 

Virus politic

Tot mai frecvent constatam ca intentiile Guvernului Tarlev de a integra R. Moldova in structurile Uniunii Europene (UE) sunt privite cu destule rezerve de oficialii de la Bruxelles. Si asta din simplul motiv ca autoritatile de la Chisinau, in special in ultimii cinci ani, s–au dovedit a fi ineficiente si incompetente din punct de vedere institutional de a redresa situatia economica, sociala si politica din R. Moldova. Amintim aici ca statutul de membru al acestei organizatii mai presupune si capacitatea statului de a contribui la bugetul UE, dar si de a implementa politicile de securitate si de dezvoltare regionala, cerinte pe care R. Moldova, deocamdata, este nepregatita sa le satisfaca.

O alta problema de imagine cu care se confrunta in acest moment sistemul politic moldovenesc, este prezenta la guvernare a PCRM, care prin titulatura sa "speciala" si prin actiunile sale "traditionale" ne reamintesc vremurile perioadei staliniste sau hruscioviste.

Rezultatele alegerilor din 6 martie nu numai ca au pus capat sperantelor noastre de a trai o viata mai buna, dar au socat si societatea europeana prin faptul ca electoratul R. Moldova a decis sa le acorde incredere comunistilor, crezand ca ei sunt pregatiti sa consolideze un stat de drept, sa lupte impotriva coruptiei si birocratiei sau sa instituie o economie de piata, bazata pe principiile eficientei si justitiei.

Pentru statele occidentale, termenul "comunism" nu inseamna altceva decat o ideologie totalitara, un virus "dictatorial", strain valorilor democratice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Vladimir Voronin cunoaste aceasta situatie si inainte de a fi reales la 4 aprilie in functia de presedinte al R. Moldova, pe langa promisiunile de a tripla marimea pensiilor si a burselor, si–a asumat totodata si responsabilitatea de a reforma PCRM.

Potrivit analistilor, PCRM, din punct de vedere teritorial, este cea mai ramificata organizatie politica de la noi, desi acest avantaj nu poate fi fructificat din cauza modului de organizare a sistemului sau decizional.

PCRM este o piramida in varful careia se afla un lider politic, ce dirijeaza intreaga activitate interna si externa. In actualele conditii, nici un presedinte al filialei locale, deputat sau ministru nu poate merge impotriva vointei acestuia.

Mai grav insa e ca Legea Suprema a statului, Constitutia R. Moldova, nu–i interzice persoanei ce exercita functia de presedinte al tarii, sa fie, in acelasi timp, si membru al unui partid politic, pe cand acesta, in mod firesc, ar trebui sa serveasca doar interesele nationale, nu si cele partiinice.

Timp de cinci ani, V. Voronin a speculat aceasta bresa legislativa si a modelat directiile politice dupa dorintele proprii.

Este bine stiut ca PCRM are cei mai multi membri de partid, dar, din pacate, marea majoritate a acestora sunt agronomi, zootehnicieni si ingineri care abordeaza "politicul" mai degraba ca pe un hobby decat ca pe o vocatie profesionala sau stiintifica. Un partid al primarilor si businessmenilor care sunt gata oricand sa–si schimbe culoarea politica, doar pentru a–si satisface interesele personale.

Atata timp cat comunistii domina si exploateaza institutiile si structurile statului, lucrurile vor evolua infloritor in cadrul partidului, insa la primul insucces electoral certurile si neintelegerile vor ajunge la ordinea zilei. Abia atunci vom vedea cu adevarat cat de rezistent si cat de apt este PCRM sa faca fata noilor provocari.

Reformarea si restructurarea unei asemenea organizatii politice este practic imposibila. E greu de crezut ca cineva, din interior, isi manifesta intentia de a schimba in mod radical cadrele, atitudinea sau comportamentul liderilor la nivel central.

In lipsa unor tineri politicieni, capabili sa schimbe imaginea actuala a PCRM, dar si sa atraga simpatia altor categorii de persoane din randul electoratului, acest partid este sortit esecului. Disparitia acestei structuri de pe arena politica, cu siguranta, ne va da noi sperante ca in sfarsit intentiile de modernizare economica si sociala vor fi realizate, iar visele de integrare europeana vor reveni in actualitate.

Dumitru CHITOROAGA


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com