Nr. 65 (15 decembrie 2005)

 Investigatii

Contrabanda cu inalti demnitari
La podul de pe raul Nistru, intre orasele Rezina si Ribnita, colaboratorii unui post de politie si ai altuia, vamal, urmaresc si protejeaza trecerea de pe un mal pe altul a caravanelor auto cu contrabanda. Continuare 

Scandal cu presedinte
Iurie Tabarta, presedintele Consiliului de Observatori (CO) al institutiei nationale publice a audiovizualului "Teleradio–Moldova", este suspectat ca si–ar construi, in mod fraudulos, cateva case in cartierul Buiucani al Chisinaului Continuare 

Firma «Sheriff»: transportam tigari in cantitati nelimitate
Mii de tone de tigari sunt transportate in flux continuu de firma tiraspoleana "Sheriff" Continuare 

Scandal cu presedinte

"Suntem dependenti in activitatea noastra de cel pe care il avem vizat in aceasta adresare, fiind cu totii angajati ai Companiei "Teleradio–Moldova". Locuim in blocul ipotecar de pe strada Alba Iulia. Anul trecut, in vecinatatea blocului nostru, cu iesire directa in Alba Iulia, a fost construita o casa particulara, care, la inceput, semana sa fie mai mult un magazin. Pana la urma, este o casa in doua niveluri, care nu se inscrie arhitectural in nici un fel in peisajul locului. Este, ca adresa, in vecinatatea Bibliotecii municipale "Maramures", de pe Alba Iulia 83.

Acum cateva luni, alaturi de casa cu pricina, a mai fost pornita una, iar la mai putin de o luna, in continuarea lor — cea de–a treia casa la numar. Lucrul cel mai grav e ca toate trei (iar ograda noastra mai permite, deocamdata, aparitia a inca unei case) sunt edificate de aceeasi persoana — presedintele CO al "Teleradio– Moldova". Pentru care merite atata spatiu in strada principala a Buiucanilor Noi? Va rugam sa verificati in ce temei, cand si cine i–a putut acorda atata loc de case, deoarece in mai multe discutii particulare cu consilierii municipali nu ni s–a putut spune daca in genere problema acestor terenuri a fost examinata de Consiliul Municipal. Va rugam sa cereti stoparea lucrarilor pana la clarificarea situatiei si excluderea monopolului presedintelui Consiliului de Observatori asupra acestui teren de la artera principala a Buiucanilor, Alba Iulia. Mai ales ca toate constructiile se fac de mantuiala, neavand vreun aspect arhitectural. Ca la colhoz. Este o chestiune dezgustatoare".

De cateva saptamani, o scrisoare cu acest continut a fost adresata Consiliului Municipal Chisinau (CMC). De atunci, rand pe rand, casele pornite acum cateva luni au ajuns sa fie acoperite si imprejmuite cu ziduri inalte care ingradesc accesul trecatorilor la blocul ipotecar din spatele santierului. De asemenea, gratie constructiilor din vecinatate, copiii angajatilor "Teleradio–Moldova" au ramas fara un teren de joaca. Ei, insa, nu se pot revolta, mai ales ca unii dintre parintii lor au ramas fara lucru dupa ce stapanul caselor si–a pus umarul la disponibilizarea lor.

Chiar daca atunci cand a fost ales in functie de presedinte al Consiliului de Observatori al institutiei nationale publice a audiovizualului "Teleradio–Moldova", Iurie Tabarta a declarat ca va avea grija ca acest consiliu sa nu se transforme intr–o "structura de cenzura" si va contribui "la respectarea drepturilor cetatenilor la o informare echidistanta, impartiala si operativa", semnatarii scrisorii au decis sa nu–si divulge numele, motivand ca, "in activitatea lor sunt dependenti de cel vizat in scrisoare".

Echipa de Garda a cautat sa descopere cum a fost posibila aceasta afacere imobiliara de amploare in timp ce scandalurile repartitiei unor loturi de pamant in Chisinau au provocat chiar arestari si procese de judecata in cazul unor functionari publici?

Am solicitat mai multi consilieri municipali si functionari ai Primariei si Preturii Buiucani, incercand sa aflam mai multe despre legalitatea businessului presedintelui Consiliului de Observatori al institutiei nationale publice a audiovizualului "Teleradio–Moldova".

Acum un an, in ajun de Revelion

Astfel am constatat ca, la 28 decembrie 2004, exact in ajun de Revelion, Consiliul Municipal Chisinau, prin decizia numarul 16/63, decide acordarea unui teren cu o suprafata de 15 ari pentru constructia unui studio "Stiri TV". Cei care au participat la acea sedinta sustin ca o atare decizie a fost adoptata gratie lobbysmului acordat de Eduard Smirnov, presedintele comunist al Comisiei municipale constructii, resurse funciare si arhitectura. Aceleasi surse presupun ca si solicitantul de lot a recurs la un siretlic, prezentand acte potrivit carora "Stiri TV" ar fi organizatie neguvernamentala si nu agent economic. "A stiut ce face, deoarece, in temeiul legislatiei in vigoare, agentilor economici li se acorda terenuri doar in baza licitatiilor si doar contra plata, pe cand ONG–urilor, loturile le pot fi distribuite fara asemenea probleme", sustine interlocutorul nostru. Evolutiile ulterioare pot fi depistate cu usurinta in scrisoarea locatarilor din blocul ipotecar, alaturat terenului respectiv.

De mai mult de o luna, Echipa de Garda face zeci de demersuri incercand sa constate legitimitatea acestor constructii. La Pretura Buiucani, Victor Anton, vicepretor, si Gheorghe Vasilache, de la Directia arhitectura, ne–au declarat ca urmeaza sa investigheze subiectul acestei solicitari. Au urmat alegeri, epidemie de gripa ca, in sfarsit, sa ni se comunice ca functionarii respectivi pot fi deranjati doar in ore speciale, destinate audientei cetatenilor.

La Directia funciara a Primariei Chisinau, Liviu Surdu a confirmat ca terenul a fost atribuit la "Stiri TV". "Cat priveste schimbarea destinatiei sau nivelul de corespundere a proiectului, acestea sunt probleme ce tin de competenta altor directii", a precizat Surdu.

Tot la Primarie, la Directia arhitectura, Nicon Zaporojan a precizat ca, in municipiul Chisinau, orice constructie trebuie sa fie insotita, in mod obligatoriu, de un proiect. Tot el ne–a spus ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, destinatia loturilor acordate poate fi schimbata doar cu aprobarea CMC.

Surse din cadrul CMC ne–au confirmat ca nu a existat nici un demers in acest sens si ca in dosarul "Stiri TV" nu exista vreo decizie in temeiul careia ar fi fost revazuta destinatia lotului de pe Alba Iulia.

De unde bani pentru atatea case, construite intr–un singur an?

In momentul in care, logic, apare si o astfel de intrebare, am decis sa reconstituim biografia presedintelui CO din care, asa sau altfel, ar putea transpare sursele de venit ale acestuia.

Iurie Tabarta a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. Din 1975, a activat la Compania de Stat "Teleradio–Moldova", iar in perioada 1997–2002 a exercitat functia de director general al Televiziunii Nationale. Din iulie 2001, este membru al CCA, iar din decembrie 2002 — director al Agentiei Nationale de Reglementare in Telecomunicatii si Informatica (ANRTI). La 14 noiembrie 2005, premierul Vasile Tarlev semneaza o hotarare cu urmatorul continut: "Se elibereaza, de la 9 noiembrie, dl Iurie Tabarta din functia de director al ANRTI, in baza cererii depuse, in legatura cu trecerea la alt lucru".

De fapt, plecarea lui Tabarta de la ANRTI a urmat exact dupa ce fusese realizat unul dintre planurile sale putin spus dubioase — acordarea celei de–a treia licente de telefonie mobila in R. Moldova, bazata pe tehnologia CDMA in banda de 450 MHz.

"Agentia se gandeste foarte serios la aparitia unui al treilea operator de telefonie mobila pe piata moldoveana, din cauza ca prezenta a numai doi operatori, Voxtel si Moldcell, nu stimuleaza deloc concurenta", declara directorul ANRTI, Iurie Tabarta, pe cand avea grija de concurenta de pe piata telefoniei mobile din R. Moldova.

In pofida mai multor argumente aduse impotriva acestui plan al directorului ANRTI, la 20 iulie, ANRTI elibereaza "InterDnestrCom"–ului licenta individuala pentru prestarea serviciilor de telefonie mobila celulara in standardul CDMA–800 MHz si asta in timp ce Voxtel si Moldcell ofera servicii de comunicatii mobile GSM in banda de 900 MHz. "InterDnestrCom" a obtinut dreptul de a utiliza aceasta banda pana in 2010, urmand sa treaca treptat in diapazonul de frecvente 450 MHz. Licenta individuala a fost acordata pe o perioada de 15 ani, iar taxa de eliberare constituie un milion de dolari, marime stabilita prin hotarare de Guvern.

Lucrarile pe santier avanseaza

Exact in aceasta perioada, lucrarile de constructie de pe santierul de la Buiucani luasera cel mai mare avant, chiar daca, la un interval de 20 de zile, la solicitarea presedintelui Vladimir Voronin, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Hotararea Guvernului, in baza careia fusese eliberata licenta. Apropo, chiar presedintele Voronin specificase ca Executivul incalcase art. 126 al Constitutiei, conform caruia statul trebuie sa asigure "...protectia concurentei loiale". Despre aceeasi hotarare Voronin sublinia ca aceasta creeaza conditii discriminatorii pentru agentii economici, fiind incompatibila cu economia de piata bazata pe libera concurenta. Fusese invocata si "ilegalitatea caracterului secret al hotararii guvernului, deoarece aceasta retine concurenta agentilor economici si afecteaza transparenta in domeniul telecomunicatiilor". Milionul de dolari, achitat de "InterDnestrCom" pentru licenta eliberata "se plimba" acum prin instantele de judecata.

Apropo, surse bine informate sustin ca plecarea lui Tabarta de la ANRTI este legata si de aceasta tranzactie, or, nimeni nu stie, pana la urma, cati bani a investit, totusi, Tiraspolul pentru a obtine acoperire telefonica si in dreapta Nistrului.

Cert, deocamdata, este un singur lucru: solicitat de Ziarul de Garda, presedintele CO a refuzat sa vorbeasca despre inexistentul studio, "Stiri TV", despre fondurile din care sunt inaltate cele trei case si despre tertipurile prin care a obtinut favorul de 15 ari de pamant pe cea mai frumoasa strada a cartierului Buiucani.

"Adresati–va la Primarie!" — a fost raspunsul presedintelui CO.

Camelia PRODAN


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
[email protected]