Pomul de Craciun in anul curent nu va mai fi ornat pe brazii existenti in preajma Portilor Sfinte din Piata Marii Adunari Nationale din capitala, ci pe locul unde, de regula, se instaleaza scena pentru actiunile culturale. Schimbarea locului presupune procurarea si instalarea unui brad viu, de dimensiuni mari.
Potrivit angajatilor Directiei Cultura a Consiliului Municipal Chisinau, modificarea a fost facuta la insistenta Presedintiei, cu avizul pozitiv al actualei conduceri a Primariei. Totul a inceput de la o scrisoare semnata de Mihail Platon, consilier al presedintelui R. Moldova, in care erau date indicatii Guvernului, Ministerului Culturii si Primariei de a instala "un brad al tarii", in chiar centrul Pietei Marii Adunari Nationale. Si primarul general interimar, Vasile Ursu, a dispus reamplasarea Pomului de Craciun in locul preconizat pentru scena.
Acum 5 ani, la insistenta exprimarului, Serafim Urechean, se decisese impodobirea a patru pomi din vecinatatea Portilor Sfinte, renuntanduse, astfel, la taierea brazilor si sustinand, in acest fel, initiativa ecologica de a taia cat mai putini brazi pentru sarbatorile de iarna.
In 2005, presedintele Voronin isi instituie de Craciun scenarii proprii, nu fara sustinerea autoritatilor publice locale.
"Am pus problema ca de pe perimetrul Chisinaului sa nu se taie nici un bradut. In acest scop, am organizat echipe de patrulare care isi intensifica munca in special in luna decembrie. Apropo, Chisinaul e printre putinele orase din sudestul Europei care are alee intregi de brazi argintii... Sunt niste bijuterii si trebuiesc ocrotiti, deoarece, de obicei, se prind foarte greu, desi, dupa aceasta sunt destul de rezistenti", spune Alecu Renita, presedintele Miscarii Ecologiste din R. Moldova.
Lam intrebat de unde va lua presedintele Voronin pomul "tarii". Renita nea explicat ca, de mai multi ani, "Moldsilva" a transformat mai multe terenuri, paraginite altadata, in pepiniere industriale. "Nu ne putem opune pepinierelor artificiale, deoarece proprietarii acestora nu ataca flora spontana. Chiar daca nu le acceptam, nu putem protesta impotriva acestor forme, deoarece acest fapt contribuie la reducerea cazurilor de invadare a zonelor impadurite, or, noi ne opunem interventiilor in ecosistemele naturale. Ecologistii, bunaoara, nu se revolta in legatura cu traditia instalarii unui brad de Craciun in fata Bazilicii Sf. Petru din Roma, mai mult decat atat, este o mare cinste pentru tara care ofera un brad pentru acel loc", explica Renita.
Lam intrebat si pe Dumitru Halupa, directorul Institutului de cercetari si amenajari silvice din R. Moldova, cum apreciaza recenta decizie a autoritatilor, de a instala un pom de Craciun in Piata Marii Adunari Nationale. "Brazi se taie in toata lumea. De mai multi ani, si la noi brazii sunt crescuti pe plantatii speciale, pentru a asigura astfel necesitatile populatiei", sustine Halupa. Cat priveste brazii de 3040 de metri inaltime, acestia sunt dintre cei plantati prin 1940… "Ne permitem sa extragem vreo unul doar atunci cand prin paduri se efectueaza lucrari de ingrijire", aminteste Halupa, explicand ca astfel de cazuri nu ar trebui condamnate, deoarece aceste lucrari nu deterioreaza padurile.
Unde, totusi, creste cel mai inalt brad din Moldova? La "Moldsilva", Petru Rotaru nea confirmat ca in gospodaria silvica de la Tighina cresc cei mai inalti brazi, de 10 si mai muti metri, dar nu a putut concretiza daca bradul "tarii" va fi taiat anume de acolo.
Ilona PADURARU