Nr. 65 (15 decembrie 2005)

 Divers

Taierea Bradului
La sugestia presedintelui Voronin, cel mai inalt brad din Moldova va fi taiat si instalat in Piata Marii Adunari Nationale Continuare 

Un pictor salvat de nebunia URSS
In memoria lui Andrei Sarbu Continuare 

Un pictor salvat de nebunia URSS

Muzeul National de Arte invita iubitorii de frumos la o plimbare–lectura in spatiul pictural al cunoscutului artist Andrei Sarbu. De ziua Sfantului Andrei, la muzeu a fost inaugurata o expozitie de exceptie in memoria marii noastre personalitati. Avem ocazie unica sa vedem picturile unui artist, considerat pericol social in anii URSS, marginalizat si apoi maltratat la spitalul de boli psihice si in puscaria comunista.

Familia plasticianului, impreuna cu cei mai apropiati prieteni ai sai, au scos la lumina cele mai valoroase lucrari, realizate de regretatul plastician in cei mai prolifici ani ai sai: `80–`90. Privitorii pot admira celebra lucrare a lui Sarbu "Negativ", achizitionata in semn de inalta pretuire de catre un alt mare maestru, Lazar Dubinovschi.

Un artist care a spart tiparele sovietice

Demn de remarcat ca la inceputul anilor `90, Andrei Sarbu a format Grupul celor ZECE, in vederea racordarii artistului plastic de la noi contextului actual al culturii universale. El era constient ca ideea constituirii acestui grup al mai multor individualitati artistice reprezenta o experienta deja consumata in Occident, aparitia ei datand inca de la inceputul secolului. "Mai avem, deci, de parcurs, de infruntat si speram — de invins inca multe din dificultatile integrarii intr–o structura constituita in Romania, iar prin Romania — in cea a contextului european", consemna Andrei Sarbu.

Demult nu s–au bucurat iubitorii artelor plastice de la noi de o atmosfera atat de speciala, in care s–au intalnit toate artele: culoarea geniala, muzica nemuritoare si cuvantul. Cei mai de seama creatori din mediul nostru artistic au participat la mult asteptata deschidere culturala, al carui merit inca din era sovietica comunista, este si a lui Andrei Sarbu.

Sarbu in contextul artei universale

Tudor Zbarnea, directorul muzeului, a subliniat importanta noilor abordari artistice ale omagiatului, fara compromisuri, in contextul artei plastice basarabene. Modernitatea exalta traditia in aceasta pictura, sustinu Tudor Zbarnea. Discursuri inauguratoare au sustinut criticii de arta Tudor Braga, Constantin Ciobanu, editorul Iurie Barsa, scriitorul Mihai Poiata s.a.

Domnul Tudor Braga, critic munutios al celor mai de seama artisti basarabeni, este de parere ca Moldova secolului XX va fi reprezentata in concertul umanitatii de Eugen Coseriu si de Andrei Sarbu. Regretatul nostru artist este o figura de calibru, asemeni marilor maestri cunoscuti in arta universala precum Matisse, Brancusi, Rembrandt. Desigur, receptarea artei plasmuite de Sarbu, necesita un anumit efort, nu poate fi decodata de oricare iubitor de arta, a afirmat Tudor Braga. Acest limbaj este unul evoluat. El atinge acea cota, la care evoluase artistul, dupa ce a intrat in contact cu mentorul sau, maestrul Mihai Grecu. Experienta, acumulata din arta universala, este de o alta factura decat cea care ne–a fost noua inoculata in institutii pana in 1991, a mai declarat criticul teatral.

Admirat chiar si de unii ideologi PCUS

N–a fost acceptat de arta sovietica, deoarece, prin definitie, arta sovietica era pusa in serviciul ideologiei de partid, a remarcat Tudor Braga. Discursul artistului, in viziunea realismului socialist, trebuia sa apara la un nivel vizibil pentru orice consumator de arta, chiar si pentru cel mai neinitiat. Sarbu nu putea sa se circumscrie acestor exigente. Printre potentatii zilei care conduceau procesul cultural in Moldova, precum ar fi cazul unui personaj de la conducere Vladislav Andreevici Obuh, care abitir veghea sa nu existe abateri, mai erau si dintre cei cu slabiciune pentru creatia lui Andrei. In pofida recunoasterii tacite a marelui talent, aceiasi oameni, atunci cand Andrei incerca sa obtina titularizarea in cadrul Uniunii Artistilor Plastici, il stergeau de pe lista, a marturisit criticul de arta.

Generatiilor viitoare le va fi firesc sa se adapteze, deoarece este un limbaj universal, inerent civilizatiei contemporane, a conchis Tudor Braga.

Maestri basarabeni din secolul XX

Inaugurarea expozitiei in memoria lui Andrei Sarbu a coincis cu un alt eveniment exceptional pentru cultura romaneasca. A fost lansat un nou album, publicat de editura ARC din seria Maestri ai Secolului XX. Albumul este dedicat regretatului pictor. Noutatea editoriala se inscrie in proiectul celor 14 discursuri artistice printre cele mai importante in 100 de ani. Albumele fac conexiunea dintre artistii perioadei interbelice cu cei care au incheiat secolul XX.

Albumul dedicat lui Andrei Sarbu este al noulea album din aceasta serie, pana in prezent fiind editati Eugenia Malesevschi, Valentina Rusu–Ciobanu, Auguste Baillare s.a. Editorul Iurie Barsa a anuntat despre surpriza anului 2006, cand va avea loc lansarea intregii serii la Bucuresti in incinta Muzeului de Arte al Romaniei.

Ideea editoriala apartinuse in 2004 membrilor Comisiei de experti ai Fundatiei Soros, printre care Tudor Braga, Irina Calasnicov si Roman Cotiuba. In tarile europene au inceput sa–si faca aparitia asemenea serii consacrate artistilor plastici inca din secolul XIX. La noi, primele albume s–au editat abia dupa anii '70. Majoritatea reuneau doar artisti apropiati puterii, cu mici exceptii, cum ar fi Valentina Rusu–Ciobanu si Mihai Grecu.

Angelina OLARU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com