- Dle Mircea Rusu, ati fost seful Asociatiei “Moldovahidromas”, o intreprindere destul de prospera. Dar, la un moment dat, ati disparut din fruntea acestei intreprinderi. Prin ce explicati acest abandon?
- Am fost ales in calitate de Director General al Asociatiei „Moldovahidromas” prin concurs, in 1989. Atunci am promis colectivului ca voi activa 10 ani, deoarece teoria managementului modern demonstreaza ca este cel mai optim termen pentru a fi eficient. Am trecut impreuna cu colegii prin cele mai grele incercari: pierderea comenzilor si a furnizorilor traditionali, criza economica si financiara, exodul specialistilor. Totusi, am reusit sa gasim noi piete de desfacere, sa pastram 2/3 din colectiv, sa retehnologizam procesele de producere. In aceeasi perioada, am trimis tineri talentati la studii peste hotare, am ajutat mai multe familii nevoiase, am turnat clopote pentru biserici, am ajutat zeci de localitati la aprovizionarea cu apa potabila. Toate acestea le-am facut intr-o perioada cand majoritatea intreprinderilor industriale importante au dat faliment. Apoi, dupa 10 ani de activitate am demisionat si daca azi Asociatia “Moldovahidromas” functioneaza cu succes, cred ca este si meritul meu.
- In 2007, va trebui sa alegem din nou Primarul General al Chisinaului. De ce v-ati lansat intr-o competitie care ar putea sa fie paguboasa pentru politicianul Mircea Rusu? Sa insemne asta ca intentionati sa puneti mana pe haturile partidului?
- Daca doream sa fiu lider de partid, candidam deschis la Congres pentru aceasta functie. Dar n-am facut-o. Am hotarat sa candidez pentru functia de primar general, pentru ca inteleg cat de important e Chisinaul pentru destinul tarii. Unii il critica pe Serafim Urecheanu pentru lucruri marunte, dar haideti sa ne imaginam ce s-ar fi intamplat, daca inca din 2001 Urecheanu ar fi cedat in fata lui Voronin. Mai era azi opozitie in Parlament? Cred ca nu. Acum situatia se repeta. Comunistii vor sa intre in primarie pe usa din dos, sprijinind o figura incolora, fara coloana vertebrala. Vasile Ursu asteapta docil indicatii de la presedintele Voronin, pe care le executa fara sa cracneasca. Iata doar un exemplu. De doi ani si jumatate, Ursu este responsabil, ca viceprimar, de transport. De ce, pana la indicatiile pretioase ale lui Voronin, nu a propus nimic pentru optimizarea circulatiei transportului public in oras? Sunt convins ca daca vor reusi comunistii sa-l instaleze pe Ursu la primarie, va fi pusa in pericol nu numai democratia in Chisinau, ci si soarta R. Moldova. Pericolul revenirii la dominatia unui singur partid este real si ar trebui sa fie constientizat de catre toti cei care tin la valorile democratice si la statul de drept.
- Care ar fi, in viziunea Dvs., cele mai acute probleme caracteristice capitalei noastre?
- Problema problemelor este credibilitatea conducerii municipiului. Daca Chisinaul va fi condus intr-un mod voluntarist, de la Presedintie, investitorii vor boicota primaria, asa cum e boicotat Guvernul Tarlev. In fruntea capitalei trebuie sa vina un om care poate negocia cu marii investitori, care poate oferi garantii clare ca nu depinde de cercuri de interese dubioase si ca este liber in actiunile sale. O alta problema este viziunea generala si complexa asupra evolutiei social-economice a municipiului. Unii cred ca e suficient sa fii tanar sau sa cunosti doar un domeniu ingust ca sa poti gestiona capitala. Eu cred ca e nevoie de mult mai mult. Primarul trebuie sa fie o personalitate integra, cu experienta si bine pregatit. Eu am condus o intreprindere, unde am invatat ce este bugetul, producerea, importul si exportul, constructia si politica sociala. Am fost parlamentar si cunosc procesul legislativ. Am fost lider de partid si am acumulat experienta politica. Am fondat o scoala performanta si cunosc procesul educational. Acum m-as incumeta sa conduc si un municipiu.
- Un viitor primar general nu poate sa nu aiba si un caiet de sarcini...
- Am un program amplu pentru Chisinau, cu solutii concrete si reale pentru cele mai importante probleme. Imi doresc un Chisinau, unde oamenii sa se simta liberi, sa aiba servicii de calitate si conditii normale de viata, sa simta ca traiesc cu adevarat intr-un oras european.
- Ce trebuie sa faca un nou primar? Sa ia totul de la inceput sau mai sunt si lucruri ce merita a fi duse la un bun sfarsit?
- Trebuie sa fii cu totul ignorant ca sa afirmi ca o vei lua de la zero. Eu voi continua lucrurile bune incepute de Serafim Urecheanu si voi curma servilismul in fata puterii centrale, inceput de Vasile Ursu.
- Aveti o echipa cu care veti gestiona treburile primariei?
- Am o echipa puternica de oameni profesionisti si cinstiti. Dar toate angajarile se vor face prin concurs deschis si voi da prioritate tinerilor instruiti in domeniul administratiei publice locale. Sunt convins ca astazi la primarie activeaza multe persoane care corespund acestor cerinte. Vor activa si mai departe. Dar nu vom tolera coruptia, atitudinea aroganta fata de cetateni si linguseala. Or, de ultima meteahna ne debarasam foarte greu.
- In comparatie cu alti candidati, Dvs. desfasurati o campanie absolut pasnica. Este o calitate a Dvs. sau un angajament in vigoare doar pana la 27 noiembrie?
- Este comportamentul firesc al unui om care stie ca strigatul e semnul neputintei. Nu vreau sa captez atentia prin trucuri verbale ieftine. Am de spus chisinauienilor lucruri mai importante. Nu am timp de pierdut in exercitii de oratorie. Nu este cel mai potrivit moment pentru a folosi aceasta campanie electorala in scopul acumularii de capital politic, asa cum o fac contracandidatii mei. Eu vreau sa le spun alegatorilor din capitala cat de important este votul lor de duminica.
Oameni buni, nu stati acasa duminica! Neparticiparea voastra va permite ca tradarea politica din 4 aprilie sa se repete si la 27 noiembrie. Daca nu veti participa masiv la aceste alegeri, gospodaria orasului va ramane pe mainile comunistilor. Ei au intrat deja in primarie. Le-a deschis usa Vasile Ursu. Alegerile inca nu au avut loc, dar Voronin s-a apucat sa faca „ordine” in stil bolsevic. A perturbat transportul in capitala. Acum vrea sa lase fara lucru cateva mii de soferi de microbuze, vrea sa lichideze o afacere curata a catorva mii de proprietari care au investit in transportul urban peste 700 mil. de lei. Vrea sa scoata comunele din componenta municipiului, vrea sa parceleze orasul in raioane de tip sovietic. Nu putem sta si privi neputinciosi cum este distrusa insasi ideea de autonomie locala.
- In vara acestui an, alegatorii nu s-au prea inghesuit la sectiile de votare. Ce motive credeti ca ar avea de data asta ca sa vina la urne intr-un numar mai mare?
- Motivul principal ar fi dejucarea planului marsav, pus la cale de comunisti. Vasile Ursu a fost santajat de comunisti sa accepte sprijinul lor. Ei s-au inteles asa: daca va fi o participare slaba si alegerile nu vor fi validate, Ursu va mai fi primar interimar doar cateva saptamani, dupa care va fi inlaturat prin santaj sau pe „motiv de boala”. Interimatul functiei va fi preluat de un viceprimar comunist care va avea sarcina de partid sa asigure victoria comunistilor la alegerea primarului general in 2007. Acelasi plan va fi aplicat si in cazul in care Ursu va iesi invingator la alegerile din 27 noiembrie. Singura solutie este participarea masiva la alegeri si acordarea voturilor in favoarea candidatulului din partea opozitiei democrate.
La 4 aprilie, comunistii au reusit sa distruga opozitia la nivelul conducerii unor partide, dar nu au reusit sa faca acest lucru si la nivelul membrilor si simpatizantilor acestor formatiuni, care sunt in continuare atasati idealurilor democratice. Alianta „Moldova Noastra” a ramas unica forta de opozitie organizata si reprezentata in Parlament. Noi nu am capitulat in fata comunistilor. Spre noi isi indreapta azi sperantele toti cei care tin la democratie si la libertate.
- Pe ce categorii de alegatori contati?
- Contez pe toti cei care doresc o altfel de primarie si un alt viitor decat cel pe care ni-l pregatesc comunistii. Contez pe toti cetatenii care stiu sa deosebeasca binele de rau si vreau sa le amintesc tuturor ceea ce am spus la inceputul acestei campanii electorale: somnul in ziua alegerilor iti omoara viitorul tau si al comunitatii in care traiesti.
Tineti minte: Un singur Chisinau avem. Unul pentru toti democratii.
Va multumesc si va urez succes!
Pentru conformitate: Dorian Furtuna