Titlul acestui reportaj reprezinta un fragment din discutia presedintelui "Victoriabank", Victor Turcanu, cu avocatii sai, Alexandru Tanase si Gheorghe Amihalachioae, in dimineata zilei de 22 noiembrie, cand judecatorul de instructie al Judecatoriei Buiucani, Mihai Drosu, urma sa decida asupra prelungirii, schimbarii sau suspendarii masurii de reprimare.
In acea dimineata, presedintele "Victoriabank" iesise din casa cu geanta gata de inchisoare. "Miam luat strictul necesar, pentru ca, atunci cand am fost prins in strada, nu aveam nimic la mine si, conditiile mizerabile din celula, miau distrus sanatatea", avea sa explice Victor Turcanu. Intro punga niste ziare si cateva volume de drept erau pregatite sa ajunga acolo unde urma sa decida judecatorul. Turcanu sugera ca, la noi, totusi, ar fi ceva mai bine decat pe timpuri, cand cei chemati la Beria se impuscau pana a ajunge la el. La prima ora a diminetii expirasera cele 30 de zile, destinate cercetarii in stare de libertate, acordate de instanta de judecata atunci cand a decis eliberarea lui Turcanu din detentie preventiva.
Intre timp, coridoarele Judecatoriei se umplusera de lume. Oamenii vin la judecata la ore fixe, desi sunt siguri ca procesele vor incepe cu multa intarziere, pentru ca, de obicei, judecatorii au sedinte, intarzie grefierele, sau se eschiveaza partile pe dosar.
Si dimineata de marti nu a fost o exceptie. Sedinta judiciara inchisa a inceput cu intarziere de vreo ora. De fapt, aici, se pare, nimanui nui mai pasa de emotiile partilor, de sanatatea familiilor, de timpul avocatilor…
Sedinta inchisa a durat exact atat cat procurorul si avocatii au reusit sasi prezinte pozitiile. Vreun sfert de ora. La iesire, reprezentantul Procuraturii, Adrian Rusu, un tanar cu putina experienta de procuror, dar cu studii facute in perioada postsovietica, refuza sa declare pentru presa motivele din care a cerut instantei de judecata schimbarea masurii de reprimare. "Nu dau nici un comentariu, adresativa la biroul de presa", declara din mers Adrian Rusu.
Ascunzandusi stresul, inculpatul, Victor Turcanu, declara: "Procurorul a cerut schimbarea masurii de reprimare. Nu inteleg nimic din acest demers al lui. Eu nu am cu ce influenta martorii. Desi sunt invinuit pentru tentativa de luare de mita, la ora actuala se cerceteaza dosarele de credite si intreaga activitate a bancii. Este un lucru cu totul diferit de anchetarea tentativei de luare de mita. In acelasi timp, procurorul sustine ca as influenta colaboratorii bancii ca nu cumva acestia sa spuna ceva. Eu nu iam influentat niciodata si nici nu am discutat cu cei chemati la interogatoriu la CCCEC. Cererea procurorului este intemeiata pe niste articole de presa, in care am spus ca am fost filmat cu camera ascunsa de dl Nichifor. Despre acest lucru vorbeste intreg colectivul bancii. Nu sunt eu cel care am aflat primul... Si nu stiu din ce surse au aflat angajatii bancii. De la inceputul lunii septembrie nu iam mai vazut pe fratii Nichifor care, pana la urma, asa si nu au mai beneficiat de creditul solicitat. As aminti in acest context ca, la 26 septembrie, in cadrul sedintei comitetului de credit, acordarea imprumutului a fost conditionata cu prezentarea unei scrisori de garantie din partea "Moldincombank". Desi a fost promisa, o astfel de garantie nu a mai fost prezentata si nici Nichifor nu sa mai prezentat la "Victoriabank" dupa credit. Este clar ca acesta a fost un scenariu care a evoluat pana aici. De fapt, aceasta este o incercare de a ma inlatura de la activitatea bancii. Procurorul a si cerut suspendarea mea din functie. In prezent se exercita presiuni si asupra colaboratorilor bancii. E sfarsit de an financiar. Banca trebuie sasi faca niste bilanturi si este un dezastru ca presedintele bancii sa lipseasca din cadrul institutiei in aceasta perioada. Acum se indeplinesc in fapt avertizarile facute anterior de cei care vor sa puna mana pe pachetul majoritar: "Vom distruge banca!". Se intreprinde totul ca administratia sa nu poata influenta activ asupra indicilor economici ai bancii, pentru a obtine astfel mult ravnitele rezultate negative ale institutiei, dupa care urmand "intrarea in forta", in scopul salvarii acesteia".
Deliberarea judecatorului a durat circa trei ore, timp in care, usa incuiata a biroului parea ca nu se va mai deschide niciodata. Pe hol, grefiera ii asigura pe cei prezenti ca judecatorului nu putea sa i se intample nimic rau. "Delibereaza", argumenta aceasta. Pe coridor, escorte conduceau mici infractori, incatusati. Altii, ceva mai importanti, umblau singuri, fara catuse, deschizand cu piciorul usile judecatorilor. Lam vazut si pe exdeputatul democrat Gheorghe Straisteanu, cercetat in stare de arest pentru furturi din automobile si eliberat fara mediatizare. Judecatorul din biroul caruia iesise Straisteanu a spus ca acela, pur si simplu, incurcase etajul.
Dupa deliberare si dupa anuntarea deciziei, lam intrebat pe judecatorul Drosu cu cine, totusi, sa consultat, cine a fost atat de greu de gasit si care sunt adevaratele motive din care a pronuntat atat de greu hotararea. Judecatorul a negat ca sar fi consultat cu cineva. "Am avut de studiat mai multe documente", a spus, din mers, Drosu.
Avocatul Alexandru Tanase:
"Vom ataca la Curtea de Apel incheierea Judecatoriei Buiucani prin care sa dispus aplicarea masurii preventive de arest la domiciliu pe un termen de 10 zile, astfel, instanta admitand partial demersul procurorului."
Aceeasi zi, dupaamiaza, experti bancari:
"In prezent, in R. Moldova, se intreprind actiuni energice pentru acapararea celor mai importante banci comerciale. "Victoriabank" este doar un singur scenariu. In raport cu alte banci sunt pregatite alte scenarii. Se vehiculeaza si numele urmatoarelor institutii care urmeaza a fi distruse si acaparate. Sunt niste riscuri mari pentru economia R. Moldova in ansamblu, deoarece controlul unilateral asupra sistemului bancar inseamna controlul tuturor activitatilor economice. Bazele de date ale bancilor comerciale contin integral informatii despre transferurile de bani, deci si despre toate tranzactiile economice ale deponentilor."
Aneta GROSU