Nr. 60 (10 noiembrie 2005)

 Divers

MIRCEA DINESCU: «Cred ca Basarabia e la fel de cunoscuta in Romania, ca insulele Madagascar…»
O surpriza de proportii pentru lumea literara de la noi, precum si pentru jurnalisti, a fost prima lansare editoriala la Chisinau a unuia dintre cei mai importanti poeti contemporani Mircea Dinescu Continuare 

Chisinau–Botosani–Chisinau
Piata centrala din Botosani gazduieste si vanzatori basarabeni Continuare 

Chisinau–Botosani–Chisinau

Scriam, in numerele anterioare, despre basarabenii din Botosani. Am incercat sa aflam mai multe despre elevii din R. Moldova ai Liceului "A. T. Laurian" si despre vanzatorii din piata.

La Liceul "August Treboniu Laurian" din Botosani isi fac studiile 1149 de elevi. 15 sunt din Basarabia. 9 dintre acestia stau la internat. 13 sunt bursieri.

"Exista o diferenta intre copiii basarabeni si cei din Romania. O mare parte dintre cei veniti au probleme la limba romana. Intampina piedici la asimilarea termenilor literari, pentru ca nu au un vocabular dezvoltat. Desigur, ei se acomodeaza la conditiile de internat si de liceu. De regula, aceasta se intampla in primul semestru", afirma directoarea liceului, Maria Vitelariu.

Conform directoarei, unii nu se prea descurca la limbi moderne, iar unul dintre motive ar fi studierea limbii ruse, pana in clasa a IX–a, in scolile din Basarabia. "Ei cunosc limba rusa, dar mai putin limba engleza. Astfel, de multe ori acestia cer ajutorul profesorilor", spune ea.

Daca in anii precedenti erau formate clase numai din elevi din R. Moldova, in prezent, in fiecare clasa de–a IX–a sunt repartizati doar cate unul sau doi elevi basarabeni.

"Nu avem probleme cu ei. Au o frecventa buna, sunt disciplinati, iar unii chiar reusesc destul de bine. Iau parte la diverse manifestari. Chiar recent au participat in cadrul zilelor liceului", aminteste directoarea Maria Vitelariu.

Intalnirile profesorilor cu parintii acestor elevi au loc, de regula, o data pe semestru.

Liceul "A. T. Laurian" are doua profiluri: umanist si real. La randul sau, profilul real este divizat in informatica intensiva, matematica — informatica si stiintele naturii. Cel umanist este impartit in bilingv engleza, bilingv franceza si limbi moderne.

Elena Stahi, din Criuleni, Galina Sarghi, din Tiraspol si Vadim Tataru, din Chisinau, sunt elevi in clasa a IX–a, profil real. Ei afirma ca nu se simt discriminati si chiar au prieteni printre colegii romani. Elevii spun ca au mai multe dificultati la obiectele cu profil real.

"Ne place sa invatam in Romania si am dori sa ne facem si studiile superioare aici ", marturisesc liceenii basarabeni.

Bursa elevilor din Basarabia constituie 40, 6 dolari, iar cazarea in camine este gratuita.

Unul dintre fostii, cei mai buni elevi ai Liceului "A. T. Laurian", care a absolvit in 2002, este Adrian Tarnovschii din R. Moldova. In prezent el isi face studiile la ASE din Bucuresti.

Liceul "A. T. Laurian" are 70 de profesori, unul dintre ei fiind de bastina din Basarabia.

Istoria acestei institutii numara 146 de ani. Liceul a fost infiintat de unul dintre cei mai vestiti istorici din Botosani, August Treboniu Laurian. Unul dintre elevii acestui liceu a fost si Nicolae Iorga.

O alta categorie de basarabeni, veniti la Botosani, sunt o parte din vanzatorii pietei centrale din acest oras. Aici am intalnit–o pe Maria, din Drochia. Ea ne–a marturisit ca taxa lunara pe care o achita pentru locul din piata este de 5 milioane de lei romanesti (aproximativ 2 mii de lei MD), iar cea zilnica constituie 60 de mii de lei (aproximativ 24 de lei MD). Alte 2 milioane de lei le achita pentru chiria unei gazde. Accepta acest statut si acest mod de viata, deoarece sotul sau este plecat in Italia, iar copiii sunt si ei deja in Romania.

In aceeasi piata am intalnit–o si pe Raisa, din Costesti. Avea in vanzare niste pere si pateu adus din R. Moldova. Vindea la acelasi pret ca si cel din R. Moldova. "Cumparati macar ceva", insista femeia in timp ce incercam sa aflu de la ea mai multe despre situatia basarabenilor din piata de la Botosani. Ea afirma ca sta in acest oras cate 3–4 zile, dupa care revine acasa, la Costesti. Copiii sai invata la Chisinau, iar sotul e in sat. Drumurile si viata din piata sunt singura salvare pentru familia ei.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com