Nr. 60 (10 noiembrie 2005)

 Investigatii

«Din fericire nu s–a tras»
Zilele trecute Victor Turcanu, presedintele “Victoriabank” a facut o declaratie cu privire la descinderea CCCEC si acuzatiile care i s–au adusContinuare 

Cartusele ruginite — paravan pentru tehnologii militare moderne
Rachete trecute la rebut Continuare 

Sfantul Lazar furat ca in codru
Business cu cruci intr–o tara majoritar ortodoxa Continuare 

«Din fericire nu s–a tras»

Zilele trecute Victor Turcanu, presedintele "Victoriabank" a facut o declaratie cu privire la descinderea CCCEC si acuzatiile care i s–au adus. Fara sa comentam actiunile anchetei sau ale justitiei, prezentam mai jos filmul acelei seri de 12 octombrie, reconstituit prin declaratiile martorilor,avocatilor, reprezentantilor institutiilor ce promoveaza drepturile omului.

Victor Turcanu, presedinte al "Victoriabank": "Era probabil ora 8.15 seara cand am iesit de la birou. Pe la ora 7 fusese deja arestat Dorel Turcanu, dar nu stiam nimic. Am urcat in masina si soferul a mers pe ruta obisnuita, pe str. 31 August. La intersectia cu str. Banulescu–Bodoni masina a franat atat de brusc, s–a auzit si o ciocnitura, incat am zis: "Mihail, cum conduci tu?!" Abia dupa asta am observat ca o masina franase in fata noastra si mergea cu viteza inapoi. Imediat din aceasta masina si din alta, plasata in spatele nostru, au iesit mai multi insi, imbracati in negru si cu cagule pe fata, batand cu pistoalele in geamuri si strigand: "Deschideti!".

Fusesem prevenit in primavara ca mi se vor organiza flagrante, dar in acel moment nu mi–a venit in minte ca este o operatiune de retinere. Insii urlau si bateau atat de nepoliticos, incat unicul gand care mi–a venit a fost ca e un jaf armat. Masina noastra are un mecanism care blocheaza usile in timpul mersului, de aceea soferul oprise deja, dar probabil de soc, nu reusea sa deschida. Nu stiu cat a durat aceasta, poate cateva secunde, poate cateva minute. Cand a fost deblocata usa, soferul a fost smuls de la volan, trantit la pamant si batut cu picioarele, auzindu–se aceleasi voci racnind: "Unde e arma?!". Este adevarat ca soferul are permis de portarma si arma, dar in acea zi, din intamplare nu o avea cu sine, iar ei credeau ca are si nu acceptau alte explicatii, decat lovituri.

Pentru ca nu stiam inca cine sunt si ce vor, am incercat sa vad ce se poate de facut. Aveam mana in ghips dupa un accident stupid, care se zice ca mi s–a inscenat, cu o luna mai devreme. In acest moment s–a apropiat de geam unul dintre ei si a zis: "Suntem de la Centru, iesiti, mainile pe masina, fara miscari bruste".

Abia atunci am asociat notiunea de "Centru" cu CCCEC. Nu inteleg de ce m–au prevenit sa nu fac miscari bruste, nu aveam de gand sa ma opun reprezentantilor unei institutii de ancheta. Am observat si o camera care ma filma, in timp ce soferul era burdusit in continuare. Le–am zis: "Filmati acolo, omul e plin de sange", iar ei au sarit: "Stim noi ce sa filmam, nu este sange deloc", in timp ce soferul le–a zis si el ca are gura plina cu sange. Asa a trebuit sa stam incremeniti cu mainile pe masina vreo jumatate de ora, pana a venit anchetatorul Zambreanu de la CCCEC."

Cand l–au neutralizat, soferul s–a lovit, nu stiu cum...

Eugen Vitu, ofiter de comunicare, CCCEC: "Cand am ajuns acolo cu camera de luat vederi, Turcanu si soferul lui fusesera deja retinuti si stateau cu mainile pe masina. Am inteles ca ai nostri cand l–au neutralizat pe sofer, acesta s–a lovit, nu stiu de ce, dar ii curgea sange. Am filmat doar fata lui Turcanu, fata soferului nu am filmat–o, pe el l–am filmat de la spate. Sange nu am vazut, pentru ca nu l–am privit pe sofer in fata. Angajatii CCCEC aplica forta atunci cand persoana banuita opune rezistenta, dar nu poate fi lovit cu picioarele. In cazul acesta era mai rau daca se aplica arma, dar din fericire nu s–a impuscat. La CCCEC nu au fost inregistrate plangeri cu privire la faptul ca banuitii ar fi batuti."

Mihail Tovita, soferul presedintelui "Victoriabank": "Cand au venit oficialii lor, eram ridicat in picioare si plin de sange. Parbrizul era insangerat, caci m–au trantit cu capul de sticla. Cel care era cu camera a stat tot timpul cu spatele la mine, chiar daca si eu si d–l Turcanu am strigat sa filmeze siroaiele de sange. Nu m–au filmat. Mi–au pus catusele si m–au dus la CCCEC, mi–au zis ca merg incolo in calitate de martor. Acolo, inainte de a veni niste sefi de–ai lor m–au dus sa ma spele cu forta. Le–am zis sa lase asa, sa nu se teama de sangele meu, dar ei ma spalau, ma scuturau de praf. Totuna eram cu ochiul traumatizat si cu fata lezata, cand am fost dus la anchetator. S–a prezentat Sergiu, si–a cerut scuze in numele colegilor sai care m–au batut, adaugand ca la asemenea operatiuni fara bataie nu prea e posibil."

Gheorghe Amihalachioae, avocat, presedintele Prezidiului Colegiului Avocatilor din Moldova: "L–am vazut pe soferul de la "Victoriabank" in aceeasi noapte, la CCCEC. Era plin de sange, de vanatai si de leziuni. Baietii care au participat la retinere au recunoscut singuri in fata mea ca l–au batut, deoarece el n–a deschis imediat si ei nu au stiut ca masina e blocata, au crezut ca astfel el opune rezistenta. Ei au recunoscut ca au comis o greseala. Sigur ca aplicarea fortei in acest caz e ilegala. Soferul a mers a doua zi la medic, unde au fost constatate si documentate aceste acte de leziuni corporale."

Victor Turcanu: "Zambreanu a fost primul om, dintre cei vreo 10 care au participat la retinere si care sunt cu totii reprezentanti ai unei institutii oficiale, ce s–a legitimat in sfarsit. El a venit pe str. Banulescu–Bodoni si desi era intuneric, a aratat ceva, ca o legitimatie. Mi–a spus ca sunt retinut de catre CCCEC, nu mi–a zis pentru ce, si m–a invitat sa trec in masina lor. Acolo, in birou la Zambreanu, am rugat sa mi se faca legatura cu avocatul. In primavara fusesem amenintat cu diferite rafuieli, de aceea luasem atunci legatura cu avocatul Gheorghe Amihalachioae si i–am spus ca orice s–ar intampla, il rog sa imi reprezinte interesele.

Era deja noapte afara. Nu aveam cu mine nici un fel de date, nu aveam telefonul avocatului. Anchetatorul a inceput sa il caute. A sunat pe la diferiti cunoscuti de–ai lui, a scotocit prin alte dosare, a dat telefoane. In sfarsit, cineva se vede ca i–a spus ca nu poate sa ii dea numarul de acasa sau de mobil. "Atunci transmite–i lui Amihalachioae sa ma sune". Avocatul a sunat intr–adevar peste cateva minute. Anchetatorul mi–a transmis receptorul, dar ce puteam sa–i spun, caci nu stiam nimic. "Nu stiu de ce m–au retinut", i–am zis. Era intuneric si tarziu. Au trimis o masina dupa Amihalachioae si intr–un tarziu aveam sa aflu cauza acestui scenariu de groaza."

Prezentarea la TV incalca prezumtia nevinovatiei...

Gheorghe Amihalachioae: "Acest flagrant nu a fost absolut necesar in cazul lui Victor Turcanu. Cu atat mai mult, filmarile care s–au facut si au fost puse imediat pe post. Imaginile cu Victor Turcanu, care a fost retinut in timp ce mergea spre casa, fara sa se fi depistat asupra lui orice mita de care era acuzat, au fost plasate la TV in cumul cu imaginile de la arestul lui Dorel Turcanu, care a fost retinut in cu totul alta parte, la alta ora — cu obiectul mitei. Aceasta suprapunere de imagini contravine principiului prezumtiei nevinovatiei si CEDO a luat deja cateva hotarari foarte categorice in cazuri similare, cand omul este prezentat vinovat fara sa existe dovezi si inainte de a se demonstra acest lucru".

Victor Turcanu: "Abia in biroul lui Zambreanu, pe la 12 noaptea am aflat ca eram acuzat de estorcare de mita si ca Dorel Turcanu fusese deja arestat, pentru ca luase de la Fratii Nichifor niste bani. Stiam ca Fratii Nichifor aplicasera pentru un credit la banca noastra, dar nu urmarisem atent procesul, de aceea la momentul cela nu imi puteam aminti daca au primit imprumutul sau nu, si ce are asta cu retinerea si de ce a fost batut soferul. "Nu domnule, la noi toti angajatii sunt culti, nimeni nu loveste, asa metode nu se folosesc", m–a asigurat Zambreanu, de parca nu eu am fost acela care am vazut cu ochii mei cum a fost batut Mihail. Mi s–a cerut sa scriu o depozitie. Aveam mana dreapta in ghips, de aceea anchetatorul a acceptat sa dictez."

Eugen Vitu: "Eu nu stiu daca soferul lui Turcanu a fost batut si plin de sange, nu am filmat asta, puteti sa vedeti ca asta nu este pe caseta. Am intrebat la Cancelaria CCCEC si nu exista plangeri din partea cetatenilor retinuti de centrul nostru, care ar acuza ca au fost batuti sau loviti in timpul flagrantelor."

Mihail Tovita: "Chiar daca nu au filmat cum eram plin de sange, atunci cand il filmau pe dl Turcanu, noi strigam sa filmeze cum am fost batut. Unul dintre ei chiar a strigat in rusa "Netu nikakoi krovi zdesi!". Apoi, cand au aratat la televizor au ales sau au sters bucatile celea unde rasuna cuvinte sangeroase."

Stefan Uratu, presedintele Comitetului Helsinki, Moldova: "Prezentarea la TV a fetei si numelui celui banuit sau acuzat inainte de confirmarea vinei, este un act ilegal. Totodata, la insistenta comitetului nostru in institutiile politiei au fost introduse unitati medicale cu medici de garda, care au obligatia sa certifice starea medicala a fiecarei persoane care este retinuta la momentul retinerii si la momentul eliberarii. Din pacate, unitatile medicale exista, dar se pare ca nu se tine cont de menirea legala a acestora."

Nici un interogatoriu timp de zece zile...

Victor Turcanu: "Apoi am fost indreptat catre subsol, unde sunt celulele. In prealabil am fost perchezitionat, mi s–au retras obiectele care au considerat ca nu trebuie sa le detin, le–au pus intr–o punga si le–au dat avocatului. Mi s–a permis sa fac uz de dreptul la un singur apel telefonic. I–am rugat sa sune sotia si sa spuna ca sunt retinut si daca ar putea sa imi aduca ceva haine, caci eram imbracat in costumul de la banca. Pe la 2 noaptea sotia mi–a adus un costum sportiv, dar mi–a fost inmanat abia a doua zi dupa amiaza. Noaptea in celula din subsol a fost groaznic de frig. Am primit o patura, dar nu a tinut de prea cald. Mai aveam si mana in ghips dupa acel accident, si imi lipseau si medicamentele pe care le primeam pentru comotia cerebrala, rezultat al aceluiasi accident. Am incasat o raceala severa. Dimineata usa s–a deschis. Seful izolatorului facea vizita matinala. Trebuia sa ne ridicam in pozitia de drept, sa spunem raspicat numele si anul nasterii si daca avem ceva doleante. Am indraznit sa cer medicamente pentru raceala, acestea mi–au fost transmise peste 2 zile. Timp de trei zile nu am avut dreptul sa ies din celula, iar dupa ce judecatorul a dispus retinerea mea pe 10 zile, am inceput sa fiu scos cate o ora la plimbare intr–o alta celula, care avea acoperis de gratii.

In fiecare ora din acele zece zile am asteptat sa se lamureasca situatia, am asteptat cel putin sa vina cineva sa ma intrebe, sau sa imi dea voie sa spun despre cauza aflarii mele acolo. Nu s–a intamplat nimic, nu am fost interogat niciodata timp de zece zile de arest."

Alexandru Tanase, avocat: "In cazul presedintelui "Victoriabank" retinerea cu forta nu era nici necesara nici justificata. A fost un spectacol inutil. In acest caz, daca s–a considerat necesar sa fie aceasta retinere, se putea face pasnic, fara aplicarea fortei."

Gheorghe Amihalachioae: "Aceste flagrante care vizeaza oameni mai importanti au loc de obicei seara, deseori vinerea, ca omul sa fie "prelucrat" in timpul noptii si in zilele de week–end. E un stil stalinist de a infricosa oamenii".

Vladimir Voronin (potrivit agentiei Infotag): Cine sint ei, Turcanu, Formuzal, Climenco, ca sa intereseze in calitate de "comanda politica"?! Ei si–au cumparat partide, dar au pastrat un iz criminal. Ei striga astfel numai de frica pentru sine. Nu sint procuror si nu intervin. Voi insista asupra dictaturii legii. Nici un fel de Voronin, dictator, liberal sau democrat, nu poate interveni in activitatea organelor de drept."

Reporter de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com