Medici din Marea Britanie lupta pentru salvarea unei tinere din Moldova. Dupa ce au aflat despre istoria trista a unei tinere de la noi care sufera de o maladie rara, publicul britanic a pus mana de la mana si au luato pe Nadia Vladica in Anglia la tratament.
Presa britanica scrie in aceste zile ca tanara din Moldova transmite multumiri cititorilor ziarului englez "Express & Echo" pentru ajutorul financiar, acordat in scopul intremarii sale.
Nadia Vladica are 16 ani si sufera de o maladie cronica a vaselor sangvine. "Cu doi ani in urma, in preajma zilei de 8 martie, maicasa a vrut sa ii cumpere un cadou, ceva de imbracat, si a observat ca mainile ei sunt albastre. Capilarele ei plesneau mereu, si tot corpul era plin de hematome", a scris presa britanica cu ceva timp in urma.
Atunci, Nadia a fost dusa la spitalul din Balti, de acolo a fost transferata la Chisinau. Aici medicii au declarat ca boala a avansat prea tare si ca e destul de tarziu pentru un tratament adecvat. Cu toate acestea ia fost indicata o terapie care presupune 30 pastile pe zi, cu 40 g de hormoni, care ii costa pe parintii fetei circa 30 mii lei lunar, in timp ce ei castiga doar 600 lei lunar. Au vandut casa si mobila ca sa isi salveze fiica, dar nu au reusit prea multe. In timp ce Nadia are nevoie de medicamente si de o alimentatie foarte buna, ei nu mai dispun de nimic, fiind si plini de datorii.
"Sa vinzi tot ce ai pentru ati salva propriul copil inseamna foarte mult, mai ales pentru o familie din cea mai saraca tara din Europa", scriu ziarele britanice.
Hugh Scudder, un oficial de la o organizatie de caritate din Kenton, Marea Britanie, a vizitat Moldova si a aflat si despre acest caz. "Timpul parea sa fie in defavoarea ei. Era important sa intreprindem ceva si era clar ca sunt sanse", a declarat Hugh Scudder colegilor sai. In scurt timp presa britanica a scris despre cazul Nadei si cititorii au sarit in ajutor. Un grup de medici din orasul Exeter siau oferit efortul pe gratis, declarand ca in asemenea cazuri este posibila o operatie salvatoare. Totodata, cetateni de rand au pus mana de la mana ca sa adune suma necesara pentru achitarea cheltuielilor de drum. Operatia urmeaza sa fie efectuata in aceste zile si tanara din Moldova spera in efectul salvator al acestui ajutor, multumind cu generozitate fiecarui om in parte care a crezut in sansa ei.
Cititorii ziarului englez "Express & Echo" se declara impliniti sufleteste dupa acest efort. Cu ajutorul lor au mai fost salvati cativa copii din Moldova. In 2002, mii de lire sterline au fost adunate pentru Vasile Palii, un copil din Moldova care isi pierduse bratele intrun accident. Iar mai recent, un alt baietel Timi Ignatiuc, a fost adus cu ajutorul lor in orasul Exeter, unde a suportat un tratament care ia permis sa mearga pentru prima data in viata.
R. Moldova este o sursa majora pentru traficantii de fiinte umane care au drept tinta femeile si fetele, ademenindule cu promisiuni de angajare la munca si sanse pentru o viata mai buna. R. Moldova este cea mai saraca tara din Europa: in capitala Chisinau venitul mediu este de 2 USD pe zi, in localitatile rurale jumatate din aceasta suma. Femeile si fetele, practic, dispar din localitati si rapoartele arata ca multe sunt transportate in pofida dorintei lor de catre organizatii de trafic in tarile din vest si din Orientul Mijlociu, unde sunt fortate sa lucreze ca prostituate. Victimele ofera autoritatilor date infioratoare despre brutalizarea sexuala si actiunile inumane la care sunt supuse si multe dintre aceste victime isi pierd vietile din cauza HIV/SIDA.
"Pe lista lunga a crimelor impotriva umanitatii, traficul de oameni este pe una dintre cele mai intunecate pozitii", a declarat Sumru Noyan, Director adjunct al UNODC (Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Crime) in cadrul ceremoniei de semnare a unui proiect de combatere a traficului in parteneriat cu Moldova. "Aceste femei tinere cad in mainile criminalilor, pentru ca nu au nici alternative economice in comunitatile lor, nici informatii adecvate despre trafic, nici resurse pentru a lupta atunci cand ajung victime", a mai adaugat Noyan.
Aceste momente sunt remarcate intrun comunicat de presa emis de UNODC, dupa semnarea la Viena unui acord de cooperare cu Moldova in vederea combaterii traficului de oameni, la care a participat Natalia Gherman, reprezentant permanent la Oficiul Natiunilor Unite din Viena. Acordul a fost semnat cu cateva zile in urma si pune in aplicare un proiect care va ajuta Guvernul moldovenesc sa intareasca mecanismele legale care ar duce la combaterea crimelor, precum si acordarea unui suport real victimelor.
Miercurea trecuta Ricky Martin a participat la programul "Oprah Winfrey Show", care a pus in discutie exploatarea sexuala a copiilor.
Dupa ce zeci de victime din diferite colturi ale lumii siau spus opiniile, relatand istorii de groaza despre abuzurile sexuale pe care leau suportat, Ricky Martin a declarat:
"Am calatorit mult. Eram in India, am intalnit fete care au fost traficate. Am avut oportunitatea sa salvez trei fete. Ele aveau cate 5, 6 si 9 ani. Vorbesc despre violarea copiilor. Este atat de frustrant, ca guvernele acestor tari nu fac nimic. Iar copii care se nasc in tari sarace sunt practic fortati sa iasa la coltul strazii si sa isi vanda trupul."
El a declarat ca sia pus scopul sa construiasca 600 de case pentru 600 de copii saraci. "Am creat o fundatie, am facut o alianta cu Habitat for Humanity si am inceput deja sa construim 250 de case. Este doar inceputul. Si am reusit deja sa inmanam cheile pentru 60 familii in Tailanda", a mai mentionat cantaretul Ricky Martin.