Nr. 60 (10 noiembrie 2005)

Kasim cu arestati la Ceadir–Lunga

Desi este cercetat penal, primarul Mihail Formuzal continua sa afirme ca toate acuzatiile ce i se aduc au motive politice si ca stilul autoritar de comanda al puterii centrale este molima ce nu–i permite sa activeze in functia in care, acum cativa ani, a fost ales legal de catre comunitate.

Duminica, la 6 noiembrie, Ceadir–Lunga si–a sarbatorit hramul. Aici, hramul coincide cu sarbatoarea populara a gagauzilor, Kasim care, potrivit calendarului crestin ortodox, coincide cu Sfantul Dumitru.

O deplasare la Ceadir–Lunga, insa, chiar si in zi de sarbatoare crestina, nu poate fi dispersata de realitatile politice de aici, in special atata timp cat Mihail Formuzal, tot el lider al opozitiei politice, este primar al acestei localitati. Statutul de oponent al puterii centrale l–a transformat dintr–un simplu functionar public in "preferatul" organelor de politie si de drept care, si in Gagauzia, la fel ca si la Chisinau, executa, deseori fara ezitare, comenzi politice.

Deplasarea a fost organizata de Nicolae Andronic, liderul Partidului Popular Republican (PPR), decis ca, prin intermediul unor activitati neformale, in zi de Kasim, presa sa poata afla mai multe despre "democratia" din Ceadir–Lunga si despre represiunile la care este supus acolo reprezentantul PPR, primarul Mihail Formuzal.

Cei mai multi dintre ziaristi plecau linistiti incolo, deoarece stiau ca, dupa ce semnase acte cu privire la interdictia de a parasi localitatea, Formuzal va fi de gasit, mai ales intr–o zi de Kasim, sarbatoare respectata de crestinii din Gagauzia. Vizita a inceput in biroul primarului care, deschis si jovial, a declarat pentru presa ca nu se simte vinovat de nimic din ce i se incrimineaza si ca este gata oricand sa demonstreze ca tot ce a intreprins in localitatea sa, a facut intru binele cetatenilor, iar ceea ce este facut intru binele omului nu poate fi considerat abuz de putere, fapt de care prefera sa–l acuze reprezentantii puterii centrale.

Si in Gagauzia vor veni zile in care diversitatea de opinii va fi acceptata, iar opozitia politica nu va fi prigonita

Dupa ce a fost eliberat din arest preventiv, primarul nu a intrat in panica si nu si–a transformat zilele in tragedii. El a reusit sa elaboreze un program de sarbatoare pentru o perioada de… patru zile, timp in care muzica, sportul, jocurile, distractiile, concursurile, inclusiv unul de frumusete, au cuprins intreaga localitate. Elementul distinctiv al sarbatorii a fost o actiune cu impact social, intitulata "Drogurile. Merita sa ai incredere in ele?", organizata de Primarie in colaborare cu Asociatia "Generatia Noua". Stiindu–se ca tanara generatie este supusa diferitor tentatii, dar si presiunilor sociale, organizatorii acestei actiuni au decis sa prezinte un mesaj clar in fata tinerilor gagauzi, prin intermediul caruia sa se faca o distinctie corecta intre distractiile care asigura un mod sanatos de viata si cele care afecteaza psihicul tinerilor si viitorul acestora. Tinerii din Ceadir–Lunga, dar si parintii acestora, au primit pliante in care sunt descifrate toate riscurile pe care le comporta drogurile asupra psihicului, asupra reusitei scolare, asupra sanatatii fizice in general, dar si asupra relatiilor cu familia, cu oamenii dragi, cu societatea, cu legea si in final cu viitorul pe care fiecare tanar ambitios si–l doreste luminos si plin de realizari. In cadrul actiunii au avut loc competitii sportive, invingatorii carora au demonstrat ca efortul fizic si modul sanatos de viata aduc victorii si succese.

Mihail Formuzal spune ca este mult de lucru pentru educatia tinerilor si ar vrea sa lucreze in continuare. Este adevarat, actualele conditii nu–i prea permit sa realizeze toate proiectele, dar timpul este cel care poate schimba multe in viata noastra, astfel incat, recunoaste Formuzal, nu–i ramane decat sa spere ca si in Gagauzia vor veni zile in care diversitatea de opinii va fi acceptata, iar opozitia politica nu va fi prigonita.

«Am fost ales de comunitate si oamenii ma sustin»

Elementele festive, competitiile si victoriile, muzica si mesele servite cu vin proaspat, din aceasta toamna, nu l–au determinat pe primar sa renunte la tema dosarelor deschise impotriva sa, vreo sapte la numar, toate similare intre ele, de parca ar fi trase la acelasi copiator. Primul dosar penal, intentat pe marginea activitatii sale, a fost cel legat de comercializarea unei gradinite de copii, cea a colhozului "Kirov". Primarul de Ceadir–Lunga a fost invinuit atunci ca a vandut gardul gradinitei, unul vechi si deteriorat, construit inca prin anii '60 ai secolului trecut. Incurajat de curiozitatea ziaristilor, Formuzal si–a invitat oaspetii intr–o excursie, direct in curtea gradinitei cu pricina, demonstrandu–le situatia la fata locului.

Acest conflict, la prima vedere banal, s–a declansat de la o scrisoare, transmisa bascanului Gheorghii Tabunscik, din partea unor persoane care indicau asupra faptului ca autoritatile locale ale orasului Ceadir–Lunga nu utilizeaza adecvat banii din buget. Bascanul a luat in serios scrisoarea si a dat de lucru procuraturii. Pe parcursul investigarii, odata cu suspendarea acuzatiilor, erau formulate noi elemente acuzatorii, toate menite sa constituie "masuri de pedeapsa", aplicate in raport cu primarul de Ceadir–Lunga.

In baza acelei gradinite, a gardului si a unui rezervor de apa, s–a calculat, prin cine stie ce metode contabile, un presupus prejudiciu in suma de 29 000 de lei, adus, chipurile, de Formuzal bugetului local. "Cei care au nevoie sa descopere actiuni criminale in activitatea mea, le cauta", afirma Formuzal, explicand, cu lux de amanunte, ca toate acestea sunt insinuari aduse din cauza diferentelor de opinii politice.

Formuzal sustine ca toti primarii din R. Moldova ar trebui sa cunoasca ceea ce se intampla in prezent la Ceadir–Lunga, chiar daca, la prima vedere, localitatile sunt departe una de alta, iar orientarile politice ale autoritatilor, cum e si firesc, difera.

"Credeti ca ma simt confortabil atunci cand, in public, sunt acuzat de comiterea unor infractiuni pe care nici ancheta, nici instantele de judecata nu le–au putut demonstra?", se intreaba primarul. Pe fundalul acestor inscenari si ale acestor represiuni politice, in iunie curent, s–a stins din viata mama sa, acum fiind ingrijorat de copiii si de tatal sau care au nevoie de el. "Ma intreb uneori cat de omeneste e sa faci show–uri judiciare pe seama unui om care mai e si o persoana publica, cel putin in localitatea sa", continua Formuzal, amintind ca a fost ales in aceasta functie cu mai multi ani in urma. "Localnicii ma sustin, ma ajuta atunci cand ma confrunt cu probleme", explica Formuzal, amintind ca, in 2002, pe cand tot el era primar de Ceadir–Lunga, localitatea a fost distinsa cu o diploma din partea Guvernului R. Moldova in cadrul concursului republican pentru "Cea mai verde, mai salubra si mai amenajata localitate". Diploma este semnata de prim–ministrul Vasile Tarlev care, intre timp, a uitat de aceasta recunoastere a meritelor lui Formuzal. Apropo, localitatea a fost apreciata si pentru remarcabila practica in domeniul administratiei publice locale.

O zona zbuciumata de instabilitate politica si de probleme sociale

Primarul de Ceadir–Lunga se declara convins de faptul ca toate dosarele penale in care este vizata activitatea sa sunt fabricate. Aceasta aversiune a autoritatilor centrale fata de el s–a declansat inca in 1999, pe cand candida la functia de primar al orasului. Atunci, Televiziunea din Gagauzia a pus pe post secvente despre functionarea clandestina a unei fabrici de bauturi alcoolice. Fara ezitare, prezentatorii secventelor televizate afirmau ca Formuzal este proprietarul acelei intreprinderi. Atunci a luptat si a invins, motiv din care considera ca si acum va izbandi.

"Dosarele se vor sparge ca niste baloane de sapun", spune Formuzal, lasand sa se inteleaga ca, la viitoarele alegeri nu va ezita si va candida pentru functia de bascan. O declaratie oficiala in acest sens a fost facuta inca acum cateva luni, fiind urmata de alte avertizari, potrivit carora partidul de guvernamant incearca sa–l elimine din cursa electorala.

Citam, in acest context, dintr–o declaratie politica facuta de PPR, unul dintre liderii caruia este si primarul Formuzal:

"Este evident ca, in cazul dat, conducerea politica a Gagauziei incearca sa se rafuiasca, prin intermediul structurilor de forta, cu un oponent politic, lider al unei formatiuni de opozitie. Aceasta intentie este absolut clara in contextul viitoarei campanii electorale pentru alegerea bascanului, tinand cont ca Formuzal este singurul contracandidat real al actualului bascan comunist."

Cat de interesati de subiectele politice sunt functionarii din Ceadir–Lunga?

Acestia recunosc ca si in Gagauzia, la fel ca si in intreaga Moldova, politica isi spune cuvantul chiar si in cele mai banale situatii din viata. Ei se declara atasati de Gagauzia si reusesc sa pastreze cultura, limba si traditiile gagauzilor.

Si la Ceadir–Lunga, la fel ca si in alte localitati ale R. Moldova simplii cetateni sunt deceptionati de evenimentele politice. Ei, la fel ca si altii, isi traiesc jumatate din viata lor in piata. Exceptie fac zilele in care pleaca in Turcia dupa marfa. Astazi, drumurile in Turcia, munca ilegala in Italia sau in Rusia sunt salvatoare pentru aceasta zona framantata de instabilitate politica si de probleme sociale.

Inna Sebek


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com