confirmata de evenimentul saptamanii
Serafim URECHEAN, AMN: Deseori, unii oameni au un raspuns "de serviciu" la aceste intrebari foarte profunde, iar comportamentul lor este altul decat declaratiile. Iata de ce voi spune ca sinceritatea este cea mai importanta si oricare ar fi viziunile personale, ele trebuie sa fie confirmate prin fapte. Asa fac intotdeauna si cred ca, anume faptele iau convins pe cei caremi acorda increderea. Si eu apreciez oamenii si prietenia dupa consecventa in comportament. Am prieteni de nadejde si sunt persoane pe care, pur si simplu, le respect mult, stiind cas sinceri si ca apara acele principii pe care le impartasesc si eu. Spre regret, viata te pune in situatia de a constata si altfel de situatii. Vreau sa spun ca, de obicei, le prevad si le simt din timp, dar niciodata nu privez omul de posibilitatea de a demonstra casi merita respectul si increderea. Poate ca au dreptate cei, caremi reproseaza uneori ca nu iau masuri din start, dar convingerea mea este ca fiecare are o sansa, inainte de a fi judecat...
In politica totul este exact ca si in viata si fiecare are propria experienta a fidelitatii si a infidelitatii. Atata doar ca, in politica, totul este mai concentrat, mai accentuat, tradarea te costa mai scump, pentru ca ea afecteaza uneori sute de mii de oameni. Inselarea asteptarilor si a sperantelor, pe care oamenii simpli le acorda politicienilor, este condamnabila, oricare ar fi explicatiile. Asazisa politica moldoveneasca si chiar viitorul societatii noastre sufera enorm din cauza ca politicienii se comporta de parca ar fi lipsiti de orice responsabilitate fata de alegatorii lor. Eu poate ca mam implicat prea tarziu in practicarea directa a activitatii politice, dar ceam gasit aici ma intristat foarte mult lipsa devotamentului fata de partidul care tea promovat, fata de alegatorii care teau sustinut, fata de propriile angajamente. Avem prea multe asemenea exemple in ultimul timp si sunt sigur ca cetatenii nostri le vor sanctiona dur. Reformarea actuala a Aliantei "Moldova Noastra" pune accentul pe insanatosirea morala a partidului. Este un test de care unii fug, caci li se cere devotament fata de obiectivele partidului, fata de interesele oamenilor si cele nationale, superioare in raport cu ambitiile personale si de grup.
Dumitru IVANOV, PD: Devotament si fidelitate in politica nu exista si nu poate exista, cel putin aici, la noi. Deseori, atunci cand vorbim despre astfel de categorii, am impresia ca asistam la o degradare a cuvintelor. Imi amintesc cata galagie sa facut atunci cand lam ales pe presedintele Voronin. Au urmat si declaratii, destul de importante ca si continut, dar asa si nu sa realizat nimic. Nu exista dialog si cooperare. In tot ce se intampla e doar viziunea si dorinta cuiva. Mai sunt niste vorbe despre faptul ca lupul parul isi schimba, dar naravul ba. Regret, dar simt cas neputincios.
In viata… omenia si devotamentul sunt foarte importante, desi, destul de greu de respectat si realizat.
Gheorghe Susarenco, PPCD: Ce fel de fidelitate poate exista in politica? Desi sunt un incepator in aceasta sfera, sunt de acord cu cei care spun ca in politica nu exista fidelitate, ci doar interese. Se pare ca viata politica de la noi este un exemplu foarte reusit in acest sens, desi cred ca atunci cand este vorba de interese majore, ar trebui sa fie loc si de fidelitate, si de devotament. Ma refer si la recentele divorturi politice. Daca a existat o unitate, in baza unor principii, acestea ar trebui respectate, indiferent de circumstante. Din cate stiu, doar Churchill a reusit sa fie de doua ori premier, din partea a doua partide politice diferite.
Veaceslav UNTILA, AMN: De obicei, devotamentul si fidelitatea in politica sunt considerate drept calitati deficitare. Eu, insa, vreau sa cred ca nu este asa, deoarece, cel ce nu da dovada de aceste calitati in politica, ar putea sa nu stie cum sa le foloseasca si in viata cea de toate zilele.