La 19 octombrie 2005, Procuratura UTA Gagauzia a inaintat judecatoriei Comrat prezentarea privind aplicarea masurii preventive, sub forma de arest pe un termen de 30 de zile a presedintelui Consiliului Republican al Partidului Popular Republican (PPR), primarul de CiadirLunga, Mihail Formuzal. Instanta de judecata a satisfacut solicitarea organului de urmarire penala, privandul pe Formuzal de libertate.
Liderul PPR este invinuit de exces de putere si neglijenta in serviciu care ar fi cauzat intereselor publice daune in proportii deosebit de mari. Esenta invinuirii consta in faptul ca, pe parcursul anilor 19992004, Formuzal, chipurile, in mod repetat sia depasit atributiile de serviciu, ceea ce ar fi adus prejudicii grave bugetului local. In opinia anchetei, suma pagubei depaseste 5 000 000 lei. Potrivit acuzatorilor, aceasta cifra rezulta din vanzarea ilicita a pamanturilor si patrimoniului municipal, neincasarea platii pentru arenda si lipsa de supraveghere asupra inventarierii si administrarii patrimoniului municipal.
Nicolae Andronic, presedintele PPR, sustine ca, in cazul dat, avem de a face cu o incercare a conducerii din Gagauzia de a se rafui, prin intermediul structurilor de forta, cu un oponent politic, lider al unei formatiuni din opozitie. Din pacate, asemenea tentatve au devenit tipice in R. Moldova dupa venirea la putere, in februarie 2001, a PCRM. Adevarata intentie a celor care azi dirijeaza autonomia gagauza devine absolut clara in contextul viitoarei campanii electorale pentru alegerea bascanului, daca tinem cont de faptul ca Mihail Formuzal este singurul contracandidat real al actualului bascan, ultimul reprezentand PCRM.
"Constatam ca metodele politice de intimidare si compromitere a oponentelor politici prin intentari contra lor a unor dosare penale si prin privarea lor de libertate, metode pe larg folosite pana in prezent de guvernantii comunisti in municipiul Chisinau si alte localitati din R. Moldova, au inceput a fi aplicate si in UTA Gagauzia", declara Andronic.
PPR atrage atentia sefilor misiunilor diplomatice occidentale, acreditate in R. Moldova, precum si a membrilor misiunii OSCE si a reprezentantului permanent al Secretarului General al CE asupra consecintelor aprecierii alegerilor parlamentare din 6 martie 2005 ca "alegeri in general corecte si democratice", considerand ca acea apreciere a servit drept imbold moral pentru guvernantii comunisti de a continua inca patru ani practica de uzurpare a puterii, de abuzuri si faradelegi.
Considerand arestul lui Mihail Formuzal ca fiind neligitim, PPR insista asupra eliberarii neintarziate a acestuia.