Nr. 57 (20 octombrie 2005)

 Politic

Programul guvernamental «Sat uitat»
Politica si viata in R. Moldova sunt din lumi diferite Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Guvernul si CEDO
Experti in probleme de drept — despre responsabilitatile Guvernului in raport cu obligatiile, normele si instrumentele universale ale drepturilor omului... Continuare 

Razboiul clanurilor?
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a acordat, marti, licenta de emisie TV in reteaua publica nationala nr.3 SRL "Media Satelit" din Chisinau. Continuare 

Formuzal arestat
La 19 octombrie 2005, Procuratura UTA Gagauzia a inaintat judecatoriei Comrat prezentarea privind aplicarea masurii preventive, sub forma de arest pe un termen de 30 de zile a presedintelui Consiliului Republican al Partidului Popular Republican Continuare 

Guvernul si CEDO

Experti in probleme de drept — despre responsabilitatile Guvernului in raport cu obligatiile, normele si instrumentele universale ale drepturilor omului:

Lilia Carasciuc, director executiv al Transparency International, Moldova:

Desigur, acesta este un capitol la care schiopatam de ambele picioare. Deseori discutam cazuri concrete, care demonstreaza ca drepturile omului nu au fost respectate, iar statul nu a luat nici o atitudine. Cu regret, aceasta este si o problema generala a democratiei. Declaram ca avem dreptul la cuvant, la opinie, la libera exprimare, dar daca statul nu ia atitudine fata de cele exprimate, acestea raman simple declaratii. Noi, insa, dorim sa construim o societate democratica si daca nu vine statul spre societate, atunci societatea trebuie sa se indrepte spre stat si sa–si ceara drepturile sale elementare.

Stefan Uratu, presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova:

Pe de o parte, guvernele sunt invinuite de CEDO pentru violarea drepturilor omului, pe de alta parte, nu as vrea sa las pe raspunderea ministrilor sau a prim–ministrilor asigurarea drepturilor omului, pentru ca aceasta este o chestiune politica. Demnitarii actioneaza in concordanta cu politica statului. Este cert ca guvernele trebuie sa asigure instrumente eficiente de protejare a drepturilor omului in tara. Asta inseamna ca sistemul judiciar trebuie sa fie unul independent, trebuie respectat principiul separarii puterilor. Responsabilitatea Guvernului este ca el sa nu violeze principiul separarii puterilor. Totodata, sistemul juridic trebuie foarte bine asigurat financiar, politic si organizatoric. Acum putem afirma cu certitudine ca invinuirile aduse de CEDO pot fi puse pe deplin pe seama Guvenului, deoarece acesta nu a finantat in deplina masura sistemul judiciar si nu a asigurat independenta judiciara a luarii deciziilor. Reformele judiciare de la noi au scopul doar de a decapita persoanele neconvenabile din sistemul de drept. Responsabilitatea Guvernului si a Parlamentului este ca, pana in prezent, nu au fost respectate angajamentele luate in fata CE si a altor organisme internationale in vederea asigurarii acestor mecanisme, dar si pentru faptul ca, pana in prezent, nu avem legi si principii foarte clare de functionare a celor trei puteri a statului de drept.

Gheorghe Avornic, presedinte al Uniunii Juristilor din Moldova:

Cred ca este adecvat sa ne referim la responsabilitatile statului si nu doar la ale Guvernului, pentru ca statul, in ansamblu, raspunde pentru respectarea drepturilor omului. Noi avem un sistem intreg de organe care poarta raspundere in dependenta de functiile pe care le au, Guvernul fiind insa responsabil de incalcarile depistate. Nu vrem sa aratam ca totul este in negru. Noi vrem sa lichidam neajunsurile. Pe de alta parte, decalajul dintre declaratii si numarul mare de cauze castigate la CEDO demonstreaza ca sunt, totusi, destule probleme sau chiar erori. Daca nu vom intreprinde actiuni concrete, ramanand doar la nivelul declaratiilor, nu se va intampla nimic.

Ion Oboroceanu, jurist, Centrul de Drept, Causeni:

Daca la nivel declarativ legislatia nationala este concordata cu cea internationala, atunci in realitate nu exista suficiente mecanisme practice de implementare si multe norme internationale ce garanteaza respectarea drepturilor omului, in R. Moldova suna frumos, fiind neglijate la nivel de stat. Numarul dosarelor pierdute la CEDO este un semnal destul de alarmant. Juristii sunt acea categorie de profesionisti care trebuie sa declare de la cele mai inalte tribune despre adevarata situatie a drepturilor omului in R. Moldova. A adera la un tratat international in domeniul drepturilor omului nu inseamna inca si faptul ca in acest domeniu situatia se va ameliora imediat. Este alarmant. Trebuie sa trecem de la declaratii la actiuni reale. Organele de justitie trebuie sa inteleaga ca scopul lor prioritar trebuie sa fie apararea drepturilor omului si nu protejarea statului.

Valeriu Pascari, Uniunea Juristilor:

Orice Guvern este responsabil de apararea drepturilor omului. Actiunile Guvernului nostru, insa, nu sunt suficinte, privind apararea drepturilor omului din R. Moldova. Avem legi bune, avem o Constitutie acceptabila, cea mai mare problema fiind decalajul dintre legislatie si realitate.

Pentru conformitate, Reporter de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com