Nr. 56 (13 octombrie 2005)

 Social

«Bespredel» de Ziua Vinului
Sambata si duminica, 8 — 9 octombrie, in Piata Marii Adunari Nationale a fost celebrata a IV–a editie a sarbatorii nationale a vinului, un motiv de a demonstra inca o data "maretaia culturii maldavenesti". Continuare 

Stil italian pentru piata imobiliara din R. Moldova
Interviu cu ing. Giorgio della Fiore Continuare 

Stil italian pentru piata imobiliara din R. Moldova

Interviu cu ing. Giorgio della Fiore

— Ce faceti la Chisinau?

— Am venit in Moldova pentru a constata daca e posibil sau nu sa identific aici teren pentru o colaborare de afaceri, mai bine zis, pentru exportul produselor noastre care sunt din domeniul sanitar, hidraulic si instalatiilor pentru incalzire autonoma a bailor si caselor.

— In contextul situatiei, destul de precare, a R. Moldova, in ce masura credeti ca veti reusi sa va extindeti o afacere aici?

— Am aflat ca, in R. Moldova, afacerile imobiliare cunosc o dezvoltare foarte rapida, de aceea m–am gandit ca as avea sanse sa–mi extind aici afacerea. Toate produsele noastre sunt foarte strans legate de domeniul constructiilor si renovarilor, astfel incat avem posibilitatea de a oferi pietei din R. Moldova produse ce au un design si o calitate italiana foarte inalta. Credem ca vom gasi destui clienti interesati de produsele noastre.

— La intreprinderile Dvs. din Italia muncesc si cetateni ai R. Moldova?

— Deocamdata, printre angajati nu am moldoveni. Cei mai multi dintre muncitorii de la intreprinderile mele sunt din spatiul extraeuropean, ma refer aici la persoanele venite din tarile africane si din America de Sud. Chiar daca nu am printre angajati cetateni din Moldova, stiu ca sunt foarte multi in Italia si ca si–au gasit ocupatii diverse.

— Ce imagine si–au facut ei in Italia?

— Cei mai multi demonstreaza ca sunt reprezentanti ai unui popor foarte muncitor, corect si onest, care are dorinta cea mare de a intra cat de curand in Uniunea Europeana.

— Cunoasteti cazuri cand cetatenii R. Moldova au fost implicati in activitati ilicite? Cat de des acestia deranjeaza linistea comunitatilor din Italia?

— Va spun sincer, personal, nu am avut ocazia sa ma confrunt cu astfel de cazuri. Nu am intalnit cetateni de–ai vostri care ar crea probleme in Italia, desi, chiar zilele acestea, am citit un articol la acest subiect in presa italiana. Oricum, imaginea Moldovei si a cetatenilor ei este una pozitiva, in conceptia mea.

— Si Italia a trecut prin perioade dificile, din punct de vedere economic. S–a confruntat si tara Dvs. cu asa–zise tranzitii. Ce solutii ar exista astazi pentru R. Moldova? Ce i–ar permite sa depaseasca niste greutati economice? Cum vedeti Dvs., de la distanta, o perspectiva pentru Moldova?

— In opinia mea, R. Moldova parcurge un drum corect. Caracteristicile pe care le–am invocat mai sus, referitoare la calitatile cetatenilor acestui stat, sunt niste premise care ar contribui la o crestere si la o dezvoltare rapida, precum si la posibilitatea de a deveni cunoscuti pe pietele de desfacere europene. In cadrul vizitei mele am apreciat mult produsele de aici si, sincer vorbind, nu mi–am imaginat ca acestea ar putea fi la un nivel atat de avansat. Am avut ocazia sa particip si la sarbatoarea vinului. Am degustat mai multe feluri de vin si am descoperit calitatea adevarata a acestor bauturi. In plus, tot ce a fost spus, propus si oferit vizitatorilor cat si turistilor contribuie la imaginea pozitiva a R. Moldova.

— Una dintre problemele noastre este fluxul mic al investitiilor straine. Cat de sigur sunteti ca ati putea investi in economia Moldovei?

— Nu exclud aceasta posibilitate. Indeosebi ma refer la produsele din sectorul agricol. In acest domeniu exista posibilitati vaste pentru intreprinzatori. Mai multe activitati pot fi desfasurate aici, mai ales ca, am aflat, exista si o disponibilitate a administratiei de a incuraja investitiile ce vin din Vest.

— Ce riscuri ar exista?

— Nu ar trebui sa ma intrebati pe mine despre riscuri. Guvernul si mass–media R. Moldova ar trebui sa informeze investitorii despre eventualele riscuri, oferindu–le o liniste si siguranta in acest sens.

— R. Moldova este singurul stat din spatiul european care are o guvernare comunista. Acest fapt va deranjeaza?

— Cred ca este o realitate care trebuie acceptata asa cum este, chiar daca este o guvernare comunista, nu este un guvern al unui regim, al comunismului de candva, despre care nimeni nu are amintiri pozitive. Este un regim comunist–socialist, de stanga, de care exista si in alte tari din Europa.

— O consecinta a traficului de fiinte, a plecarii unui numar impunator de cetateni in strainatate, este destramarea familiilor. Ce pret are familia in Italia? Cum incearca societatea din tara Dvs. sa valorifice si sa pastreze familia?

— Daca amintim de perioadele dificile prin care, la fel ca si tara Dvs. astazi, a trecut Italia, descoperim ca au fost timpuri in care foarte multi au plecat din tara, in Belgia sau in alte tari, in cautarea unui loc de munca care le permitea sa trimita acasa bani, pentru a–si intretine familiile. Nu putem exclude astfel de fenomene cand populatia este fortata sa–si paraseasca propria tara, in cautarea unui loc de munca, cu riscul de a–si destrama familia. Ni s–a intamplat si noua, dar trebuie sa vedem in aceste fenomene si aspecte pozitive. Trebuie sa ne bucuram de cei care au reusit sa–si creeze familii in Vest, dupa care au revenit acasa. Este minunat cand cei care muncesc in afara, se intorc acasa.

— Cate ore in zi munciti?

— Nu le numar niciodata. Ajung in oficiu pe la 7.30 si in mod normal ma intorc acasa pe la 19.00. Nu vreau sa spun ca in Italia toata lumea munceste cate 12 ore. In mod sigur, nu. Sunt zile in care calatoresc mult. Merg spre Est, sa studiez pietele de desfacere, sa constat ce oportunitati ar putea sa ofere aceste tari produselor noastre.

— Ce alte ocupatii mai aveti in Italia?

— Toata familia mea este incadrata in aceasta afacere. Fiicele mele, verisorii mei, nepotii mei, sotia mea, intreaga noastra familie este ocupata, astfel incat nu ne mai ramane timp pentru alte activitati.

— Ce impact si cata putere are presa in Italia?

— Presa conditioneaza viata din Italia. Influenta mass–media este indiscutabila. Fara dubii importanta ziaristilor este foarte mare. Indiferent de cursul lucrurilor din tara, importanta jurnalismului este aceeasi. In acest domeniu exista multi profesionisti, persoane foarte bine pregatite, care isi urmeaza cariera, stiind ca au un rol fundamental.

— Una dintre cele mai serioase probleme in stabilirea unor contacte moldo–italiene este lipsa unei ambasade sau a unui consulat italian la Chisinau. In ce masura ar putea societatea italiana sa solicite acest lucru, pentru a facilita relatiile moldo–italiene?

— Este o problema care ar putea fi solutionata la nivel diplomatic si doar cu implicarea guvernantilor. Cred ca aceasta decizie ar putea fi anticipata de mai multe contacte preliminare. Institutiile existente deja pot demara aceste tratative.

— Cu ce probleme se confrunta cetatenii italieni la frontiera cu R. Moldova?

— Sunt pentru prima data aici si nu am avut nici un fel de probleme. S–ar putea ca acest lucru sa fi fost stimulat de Sarbatoarea Vinului, pentru care, am inteles, au fost create conditii speciale pentru turistii straini. Pentru ca nu am avut o invitatie speciala, am achitat 50 de Euro pentru viza in Aeroport.

— Va multumim.

Un interviu de A. G.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com