Nr. 55 (6 octombrie 2005)

 Investigatii

Privatizarea «Bucuriei» si «Gemenii» coruptiei
Planul Porosenko de federalizare a Moldovei are adepti in preajma lui Voronin Continuare 

Insitutiile statului, complice ale escrocilor
CCCEC a retinut doua persoane, care creand o schema speciala, timp de 6 ani, prin escrocherie si uz de fals au insusit circa 10 apartamente si alte imobile, inclusiv o gradinita de copii din orasul Cahul Continuare 

Codul buclucas
In perioada 27 — 28 septembrie, la Chisinau s–a desfasurat seminarul "Echilibru si Impartialitate in programele informative si politice in cadrul serviciului public de teleradiodifuziune", seminar organizat sub egida Consiliului Europei in colaborare cu Asociatia Presei Electronice (APEL) Continuare 

Codul buclucas

In calitate de experti internationali au fost invitati domnii Anthony O Shanghnessy de la BBC, Marea Britanie, si Eugeniusz Smolar din cadrul Centrului pentru Studii Internationale, Polonia. "Tinta" acestui seminar a fost Compania "Teleradio–Moldova" si procesul de transformare a acesteia dintr–o institutie de stat in una publica.

In prima zi a seminarului s–a discutat despre misiunea si functiile serviciului public de teleradiodifuziune, situatia actuala in domeniul teleradiodifuziunii de stat in serviciul public, rolul independentei editoriale in mentinerea echilibrului si impartialitatii in programele informative si politice.

Cea de–a II–a zi a fost dedicata Codului de Principii standarde si Recomandari al Producatorului IPNA "Teleradio–Moldova". Potrivit domnului Anthony O Shanghnessy, si BBC are un asemenea cod, insa spre deosebire de cel al Companiei "Teleradio– Moldova" care are 99 de pagini, cel de la BBC are doar 2 pagini!

La finele reportajului din 27 septembrie din cadrul Buletinului de Stiri de la ora 21.00 (Moldova 1), despre seminarul "Echilibru si Impartialitate in programele informative si politice in cadrul serviciului public de teleradiodifuziune", reporterul declara urmatoarele: "Compania "Teleradio–Moldova" activeaza ca o institutie publica nationala mai bine de un an. La realizarea programelor informative si cele politice se iau in consideratie acele principii de baza, stipulate intr–un sir de documente internationale: cel al diversitatii si universalitatii".

Contrar celor spuse mai sus vine Codul de Principii standarde si Recomandari al Producatorului IPNA "Teleradio–Moldova", care contine un sir de prevederi contrare standardelor Europene si Legislatiei R. Moldova. De exemplu, paragraful 2.1 din acesta stipuleaza urmatoarele: "Realizatorii de programe trebuie sa raporteze superiorilor despre relatarile problematice ce ar putea afecta politica editoriala a TRM la etapa initiala, cand se prezinta oferta pentru saptamana a cincea a planului de emisiuni. Refuzul de a coordona, informa sau recurge la organul ierarhic superior (Consiliul de programe) poate avea drept consecinta neplanificaea, amanarea, schimbarea programului in plan. ", aceasta prevedere vine in contradictie cu art. 34 (Dreptul la informatie) din Constitutia R. Moldova, al. 4 si 5 care stipuleaza urmatoarele: "Mijloacele de informare publica, de stat sau private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice " si respectiv: "Mijloacele de informare publica nu sunt supuse cenzurii".

Un alt exemplu este paragraful 12.1 care prevede urmatoarele: "Inainte de difuzarea informatiei, jurnalistul trebuie sa comunice identitatea sursei editorului– coordonator sau directorului Departamentului, care sunt obligati sa pastreze confidentialitatea. Dezvaluirea sursei nu trebuie confundata cu dezvaluirea ei in public." Aceasta prevedere este contrara art. 10, al. 3, (Accesul la informatie. Confidentialitatea surselor de infomatie) din Legea cu privire la institutia publica nationala a audiovizualului Compania "Teleradio–Moldova": "Confidentialitatea surselor de informatie este garantata prin lege. Dezvaluirea surselor de informatie poate fi ceruta doar in cazuri exceptionale, pe cale judiciara, in legatura cu o eventuala prejudiciere a intereselor societatii."

Eugen Ribca, jurist si expert APEL, a declarat urmatoarele: "La elaborarea unor asemenea coduri este bine venita antrenarea unor juristi pentru a evita o serie de dispozitii contrare standardelor europene si legislatiei R. Moldova. De asemenea in acest cod este folosit un limbaj ambiguu, din punct de vedere juridic. Anumite pasaje am incercat sa le inteleg cu ajutorul jurnalistilor, insa mi–am dat seama ca acestia intelegeau mai putin decat mine. Foarte multe dispozitii sunt neclare, ele ar permite ulterior, pe de o pate,cenzurarea si sanctionarea jurnalistilor TRM, pe de alta parte inlaturarea din functie a presedintelui Companiei si respectiv, a conducatorului general, deoarece jurnalistii TRM nu respecta ceea ce nu este clar!"

Ilie Telescu, presedintele Companiei "Teleradio–Moldova" a declarat urmatoarele: "Da, sunt ambiguitati, insa in viitorul apropiat acestea vor fi inlaturate cu ajutorul unui stilizator si poate chiar a unui jurist".

In concluzie: toate sesizarile care s–au facut in cadrul seminarului au avut scopul de a impulsiona si facilita procesul de transformare a institutiilor mediatice in institutii publice.


Diana Raileanu,
pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com