Nr. 55 (6 octombrie 2005)

 Investigatii

Privatizarea «Bucuriei» si «Gemenii» coruptiei
Planul Porosenko de federalizare a Moldovei are adepti in preajma lui Voronin Continuare 

Insitutiile statului, complice ale escrocilor
CCCEC a retinut doua persoane, care creand o schema speciala, timp de 6 ani, prin escrocherie si uz de fals au insusit circa 10 apartamente si alte imobile, inclusiv o gradinita de copii din orasul Cahul Continuare 

Codul buclucas
In perioada 27 — 28 septembrie, la Chisinau s–a desfasurat seminarul "Echilibru si Impartialitate in programele informative si politice in cadrul serviciului public de teleradiodifuziune", seminar organizat sub egida Consiliului Europei in colaborare cu Asociatia Presei Electronice (APEL) Continuare 

Insitutiile statului, complice ale escrocilor

CCCEC a retinut doua persoane, care creand o schema speciala, timp de 6 ani, prin escrocherie si uz de fals au insusit circa 10 apartamente si alte imobile, inclusiv o gradinita de copii din orasul Cahul. Unul dintre cei retinuti activase anterior in calitate de sef de sectie in cadrul Primariei Cahul.

Serviciul de presa al CCCEC dezvaluie ca motivul initierii investigatiilor la acest subiect a servit adresarea unui grup de locuitori care indicau ca, dupa decesul unei vecine, apartamentul acesteia a fost ocupat de niste persoane straine, desi in locuinta are viza de resedinta feciorul raposatei, aflat in detentie.

Actiunile operative de investigatie ale angajatilor CCCEC au dezvaluit numeroase instrainari ilegale ale apartamentelor din orasul Cahul. Au fost stabiliti si autorii acestor nelegiuiri, Sergiu Moscovciuc, originar din satul Larga, locuitor al orasului Cahul, fost sef de sectie al Primariei Cahul, si Constantin Rusu, tot din Cahul, fost om de afaceri, ambii in varsta de 35 de ani.

In cazul amintit, persoanele suspecte au utilizat documente false si au inscris in apartament alte persoane, consateni ai lui Moscovciuc din Larga, carora le–a platit 500 de lei, astfel incat, ulterior, sa–l vanda la un pret comercial. In alt caz, pentru a intra in posesia unui apartament, suspectii au falsificat decizia Primariei, introducand numele mamei sale in contul personal al apartamentului ravnit. Moscovciuc si Rusu mai practicau falsificarea vizelor de resedinta din pasapoartele unor localnici, inducandu–i in eroare.

Potrivit ofiterilor CCCEC, aceste persoane au creat o schema delicventa complexa si, prin escrocherie si uz de fals, au instrainat circa 10 apartamente ale unor persoane din Cahul. Anchetatorii considera ca este important faptul ca Sergiu Moscovciuc, pe parcursul anilor 1999– 2000, a activat in calitate de sef al Sectiei control si supraveghere a imobilului din cadrul Primariei Cahul. Astfel incat, cunoscand in detaliu tehnicile perfectarii documentelor si avand relatii in instantele abilitate, din 1999 si pana in mai 2005, au efectuat zeci de tranzactii, de zeci de mii de dolari, lasand fara locuinte mai multe persoane.

Victimele: batrani, bolnavi, singuri sau condamnati

In baza materialelor acumulate pe cauza penala initiata, persoanele suspecte au fost retinute. Angajatii CCCEC continua sa adune noi probe, in ansamblu fiind pornite 10 dosare penale, ale caror victime sunt persoane estorcate de apartamente prin diverse metode. Categoria tinta erau persoanele grav bolnave, pe cale de deces, cele condamnate, plecate peste hotare pe un termen mai indelungat, cele cu mari datorii. Imobilele erau privatizate, fostii proprietari pomenindu–se in incaperi mai mici sau chiar in strada. Cei doi aveau relatii la Gospodaria Comunala Locativa, sectia de pasapoarte, Consiliul raional, Agentia teritoriala de privatizare si la Primarie.

Persoanele cercetate si–au inceput activitatea pe cand institutiile locative si de menire sociala ale unor intreprinderi impunatoare din Cahul erau transmise la balanta Primariei locale. Folosindu–se de moment, timp de 6 ani, Moscovciuc si Rusu au efectuat diverse tranzactii dubioase la intreprinderile SA "Provit", GAS "Prut", GA "Cahul", de la care urmau a fi transmise 8 blocuri locative — inclusiv camine, gradinite de copii, cazangerii si alte imobile.

Perchezitia

In timpul perchezitiilor, la domiciliul persoanelor retinute au fost gasite diverse blanchete curate, utilizate in procesul de instrainare nelegitima a locuintelor, avand aplicate stampile si semnaturi. De asemenea, au mai fost gasite diplome de absolvire a unei institutii superioare de invatamant pe numele lui Sergiu Moscovciuc si Constantin Rusu. In procesul verificarii acestora a fost stabilit ca, pentru a intra in posesia acestor diplome de jurist, posesorii au prezentat acte false de la o institutie superioara din Chisinau.

CCCEC sustine ca persoanele retinute au intreprins actiuni, nemijlocit cu acordul conducerii Primariei Cahul, utilizand acte false si contracte ilegale, in temeiul carora au insusit si ulterior au vandut mai multe obiective, inclusiv o gradinita de copii, circa 10 apartamente cu 2–4 camere.

Angajatii CCCEC nu exclud faptul ca asemenea scheme de instrainare a locuintelor functioneaza si in alte localitati din Moldova. CCCEC se adreseaza potentialelor victime, solicitandu–le sa depuna declaratii pe faptele nelegitime ale celor vinovati.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
[email protected]