Nr. 55 (6 octombrie 2005)

Oamenii simpli reprezinta adevarata opozitie in R. Moldova

Interviu cu Viorel Ghimpu, presedintele Partidului European din R. Moldova

— Partidul European s–a lansat in viata publica printr–un mic scandal. Inainte de desfasurarea congresului de constituire, presa anuntase deja ca Dvs. sunteti presedintele acestei formatiuni. A fost o confuzie sau un truc special, dat fiind faptul ca tinerii gandesc altfel, altele fiind, eventual, si strategiile de lansare?

— Faptul ca lansarea Partidului European a fost insotita si de un, asa cum sustineti Dvs., scandal este mai curand "meritul" presei, decat al nostru. Delegatii la Congres, inaintati in cadrul conferintelor raionale, s–au pronuntat din timp pentru candidatura mea la functia de presedinte al partidului, de aceea, la 10 septembrie doar s–a confirmat, prin vot deschis, decizia membrilor PE.

— Ce va leaga de familia Ghimpu?

— Sunt nepotul regretatului Gheorghe Ghimpu, unul dintre luptatorii pentru renasterea nationala. Chiar si acum multi recunosc meritele acestui mare om al natiunii noastre. Sunt mandru ca am avut o astfel de ruda, care, deseori, m–a povatuit de bine. Sunt ruda si cu Mihai Ghimpu.

— Cand si cum a aparut ideea fondarii PE?

— Ideea crearii unui partid nou, constituit cu preponderenta din tineri, plana in aer de mai mult timp, dar anume rezultatul scrutinului din 6 martie si votul asa–zisilor democrati din 4 aprilie ne–a determinat sa materializam aceasta idee. Un grup de tineri, carora nu le este indiferenta soarta tarii si viitorul societatii noastre, si care doresc sa aduca schimbarea, s–au regasit in echipa Partidului European. N–a fost deloc usor, dar ne–a motivat si ne–a catalizat entuziasmul oamenilor simpli, de toate varstele, de toate etniile si de toate categoriile sociale, care au salutat cu sinceritate intentia noastra si s–au antrenat si ei, la randul lor, in procesul de constituire a acestei formatiuni politice.

— De obicei, aparitia unor noi formatiuni este tratata cu suspiciune sau chiar blamata. Cum credeti, din ce cauza se intampla aceasta?

— Cred ca este o reactie fireasca, deoarece principala ocupatie a partidelor pana acum a fost sa minta. Rolul unui partid politic este altul: de a identifica problemele societatii, de a gasi solutii pentru rezolvarea lor si de a elabora strategii de dezvoltare a tarii.

— Acum cateva zile, cativa membri ai PE au fost exclusi din AMN… De ce s–a ajuns la excludere?

— In echipa Partidului European s–au regasit mai multi tineri din cateva partide declarate democratice, inclusiv de la AMN. Trei dintre acestia au fost chiar membri ai Consiliului National al AMN, dar au depus cerere de iesire din partidul respectiv acum doua luni. Din acest considerent cred alogica declaratia despre excluderea lor din acel partid. Dar nu vrem sa ne lansam in polemici inutile. Treaca de la noi de aceasta data…

— Cine finanteaza PE?

— Este o intrebare care apare, firesc, de fiecare data cand se constituie un nou partid. Se cauta mereu "cine sta in spate", cine "este interesat" si care este "interesul" de a promova partidul. Legea privind partidele si alte organizatii social–politice prevede modalitatea de finantare a acestora, iar proiectul de lege privind finantarea partidelor, care se examineaza la moment, stabileste un mecanism foarte clar si transparent de control al surselor de finantare. In activitate ne vom conduce in exclusivitate de prevederile legale. Personal doresc sa investesc in actiunile partidului, dar astfel ca investitia facuta sa fie simtita de popor. Vom exclude finantarile cu provenienta dubioasa sau din exterior. Un partid care este finantat si influentat din afara nu poate fi independent. Tocmai asta e soarta partidelor existente in prezent la noi — sponsorizate si dirijate. Ma veti intreba de unde am bani?! Am activat mai multi ani in domeniul businessului, timp in care am acumulat un capital respectabil.

— In presa s–au strecurat informatii, potrivit carora Ministerul Justitiei ar fi tergiversat inregistrarea PE. E o comanda politica, de birocratie, sau o problema de procedura?

— Actele necesare pentru inregistrarea partidului au fost depuse la Ministerul Justitiei. Asteptam sa primim in curand un raspuns din partea MJ si speram ca va fi unul pozitiv, deoarece noi am prezentat dosarul solicitat, completat cu toate actele prevazute de lege.

— Potrivit unor surse, PE ar repeta destinul PSL, al lui Oleg Serebrian, creat la randul sau tot din tineri, avand ca mesaj integrarea europeana. Ce argumente contra aveti?

— Este adevarat. In 2001 multi oameni au investit sperante in PSL, dar, dupa 4 ani, marea majoritate au ramas dezamagiti de prestatia social–liberalilor in frunte cu Serebrian. Noi am inteles care sunt greselile care au dus la esecul acestei formatiuni. Toti stim ca PSL este un "proiect extern". Ei au indeplinit directivele venite din exterior, care foarte des nu au coincis cu interesele poporului nostru. Acest lucru ne–a dovedit si votul din 4 aprilie. O alta mare problema a social–liberalilor este faptul ca ei au "iesit" foarte putin din auditorii si mese rotunde. Au mers prea putin in teritoriu si au lucrat prea putin cu electoratul. Partidul European va fi partidul actiunii. Noi vom activa zilnic, vom face campanie electorala de la scrutin pana la scrutin — 4 ani. Ei au acceptat in formatiune oameni compromisi. Noi nu. Plus la toate, anume acuma s–au creat premisele necesare pentru aparitia unei forte noi.

— In cat timp, credeti, aveti sanse sa va afirmati pe scena politica de la noi, aici unde, se zice, fiecare sat are partidul sau?

— Noi dorim sa devenim partidul celor care vor sa vada Europa in R. Moldova. Noi vrem sa aducem Europa acasa, ca sa ne simtim europeni nu doar geografic, ci si ca mod de trai, ca valori. Suntem convinsi ca vom avea reusita in cel mai apropiat timp, fapt care va fi demonstrat de sondaje apoi de rezultatele alegerilor. Anul 2009 credem ca va fi un an al schimbarii. La putere vor veni oameni noi, vom veni noi. Deja acum in societate se asteapta politicieni noi, europeni.

— Cine, in opinia Dvs., constituie, totusi, opozitia politica in R. Moldova?

— Oamenii simpli reprezinta adevarata opozitie in R. Moldova, cei care asteapta conditii de viata mai bune si le primesc doar in promisiuni electorale. Ei duc o lupta zilnica pentru existenta. Iar asa–numitii politicieni de la noi mimeaza batalii doar in campania electorala.

— Daca maine ar avea loc alegeri, care ar fi electoratul tinta al PE?

— Partidul European, prin esenta, are drept electorat pe toti cei care doresc integrarea R. Moldova in Uniunea Europeana. Sondajele arata ca astfel de alegatori sunt peste 70 la suta si numarul lor este in crestere. Cu noi vor fi oamenii care gandesc si actioneaza in pas cu timpul. Ne vom concentra mesajul si pentru dezamagitii din ultimele alegeri parlamentare. Numarul acestora este, la fel, impresionant. Este firesc ca, fiind o formatiune de tineri, Partidul European sa primeasca un sprijin important din partea acestora. Tinerii trebuie sa fie motivati, sa vada un scop clar in actiunile sale si ale formatiunii pe care o sustin. Trebuie sa vada un viitor sigur in aceasta tara.

— Fiecare partid, ajungand pe scena politica, declara ca va salva societatea de mizerie, saracie, prostie… Ce va face PE cu aceste vicii profunde?

— Vom ajuta societatea sa se autosalveze. A trecut timpul povestilor cu feti–frumosi care vin pe cai albi si scot natiunea din belea. Societatea a atins deja un anumit grad de maturitate, acum are nevoie de conditii prielnice pentru a se autogestiona, asa cum se intampla in Occident. Numai ca pana acum, guvernantii nu au creat asemenea conditii, ci au incercat cu tot dinadinsul sa–si impuna "colacii", care sunt "mucegaiti". Societatea isi poate "coace" propriul colac, are toate ingredientele, trebuie sa–i cream doar climatul favorabil. Crearea in R. Moldova a unui climat favorabil de activitate in toate domeniile — iata ce isi propune sa realizeze Partidul European.

— Cum veti solutiona problema lipsei de experienta a tinerilor din partid?

— Lipsa de experienta? In ce domeniu? Experienta de a minti si de a profita de increderea oamenilor, de a ruina statul si de a–i vinde bunurile?... De asemenea experienta nu avem nevoie. Tinerii din echipa Partidului European au o buna pregatire si o experienta de succes in domeniile pe care le profeseaza. Avem oameni si cu experienta de lucru in partid, avem persoane cu notorietate si, din acest motiv nu vad in acest sens vreo problema pe care ar trebui sa o solutionam.

— Daca maine ar fi alegeri, cu cine ati accepta sa constituiti un bloc electoral?

— Numiti–mi vreun bloc electoral care nu s–a destramat indata dupa alegeri? In R. Moldova, cu politicienii pe care ii avem, blocurile si aliantele nu rezista. Partidul European poate face bloc politic doar cu oamenii simpli de buna–credinta, doar cu electoratul.

— Deseori, politica este o activitate perfida, dubioasa, politicienii fiind apti de inalte tradari. Doar o moralitate deosebita poate salva un politician de la cadere in astfel de pacate. Ce inseamna pentru Dvs. moralitatea unui om politic? In ce masura veti respecta moralitatea in activitatea PE?

— Omul este modelat de anturajul, de mediul in care activeaza. Eu am incredere in calitatea si moralitatea echipei Partidului European si impreuna ne vom corecta reciproc in caz de necesitate. In opinia mea, a fi moral in politica inseamna a fi consecvent in declaratiile si actiunile tale, inseamna sa fii responsabil, sa porti raspundere pentru ceea ce spui si ce faci.

— Tot mai frecvente sunt acuzatiile de stil dictatorial de activitate, aduse unor lideri de partid. Cum delimitati disciplina de partid de dictatura?

— Disciplina de partid duce la succes, dictatura duce la dezastru.

— Descrieti–ne o imagine din timpul razboiului de la Nistru, pe care nu o puteti uita?

— Nu voi uita niciodata cum a cazut clopotnita bisericii din satul Holercani, daramata de o racheta separatista. Eram la cativa metri de biserica.... Sunt o persoana cu credinta in Dumnezeu si nu pot intelege cum au putut sa faca acest lucru oameni care se numesc crestini. Or, pentru ei nu exista nimic sfant in viata aceasta, nici chiar viata omului.

— Cum vi se pare clasa politica din R. Moldova?

— Uzata…

— Veti conta pe tinerii plecati din Moldova?

— Partidul European conteaza pe toti cei plecati din R. Moldova. Anume ei sunt purtatorii unor noi valori, noi cunostinte, a unei noi mentalitati pe care o aduc din Occident, lucruri care sunt foarte importante pentru societatea noastra. Partidul European va lansa un proiect separat pentru moldovenii aflati peste hotare. Vom face tot posibilul ca ei sa nu simta departarea de casa si sa cream posibilitati pentru revenirea lor in tara.

— Daca maine ar fi alegeri, dupa ce criterii veti completa listele electorale?

— Dupa principiul meritocratiei. In liste trebuie sa–si aiba locul cei competenti, onesti, cu merite in activitatea profesionala si in cea de partid. Lista candidatilor nu trebuie sa fie un obiect de licitatie.

— Ce factori ar putea determina o eventuala ruptura din cadrul PE?

— Eu cred in temeinicia echipei Partidului European. Desi noi deja simtim anumite presiuni ce vin din afara, in special din partea rivalilor politici, consider ca aceste influente nu au sorti de izbanda. Suntem constienti de faptul ca reprezentam o forta politica incomoda pentru vechile partide de pe scena politica, dar oricat n–ar incerca cineva sa ne clatine temelia, nu–i va reusi nimanui. Pana la urma, s–a demonstrat ca un partid poate fi distrus realmente doar din interior, de aceea, noi ne vom stradui sa consolidam cat mai mult echipa noastra, sa gandim si sa actionam ca un tot unitar.

— Identificati cateva probleme, solutionarea carora ar deveni prioritara in activitatea PE... Exista in R. Moldova o adevarata lupta impotriva coruptiei sau sunt niste trucuri politice prin care guvernarea incearca sa–si faca o imagine...

— Sunt multe problemele cu care se confrunta tarisoara noastra si ne dam seama ca nu e deloc simplu sa le solutionezi pe toate in scurt timp. In programul politic al PE noi am propus solutii realizabile si eficiente pentru depasirea situatiei critice in care se afla R. Moldova. Nu cred ca e cazul sa intocmim un top al problemelor prioritare care ar trebui solutionate, fiindca ele trebuiesc privite in ansamblu, nu separat. In general, e necesara o noua abordare a politicului si a economicului — o abordare strategica, mai pragmatica si cu bataie lunga. Ceea ce–i lipseste astazi statului nostru este credibilitatea conducerii, atat in viziunea cetatenilor, cat si in viziunea statelor vecine, a organismelor finantatoare internationale. Proiectele reale de redresare a situatiei la cele mai diverse capitole pot fi realizate eficient numai in cazul existentei unui suport din exterior, dar si cand exista un acord, cel putin tacit, al societatii. Iar de acest suport si de acest acord poate beneficia doar o forta politica noua, o elita politica competenta, onesta si credibila.

Cat priveste lupta cu coruptia, nu vad cum se pot lupta cu coruptia cei pentru care acest viciu social reprezinta substratul din care se alimenteaza. Acest cerc vicios poate fi rupt doar dinafara, de catre oameni necompromisi.

— Potrivit unor analisti politici, dezmatul din viata publica a R. Moldova este stimulat de faptul ca, nici pana in prezent, nu a fost adoptata o Lege a Lustratiei, motiv din care mai multi agenti KGB au ajuns sa dicteze scenarii si strategii politice. Ati vota sau nu Legea Lustratiei?

— A pretinde de la politicienii actuali sa voteze Legea Lustratiei e ca si cum a le cere sa–si sape sie insesi groapa. Legea Lustratiei poate fi votata doar de oameni necompromisi, liberi de trecutul sovietic kgb–ist. Noi, cei din Partidul European, nu avem ce ascunde.

— E sau nu PE un partid anticomunist? Cine sunt adversarii politici ai PE?

— Suntem un partid antimizerie, antisaracie, anticoruptie. Ne pronuntam impotriva "mintilor arhaice", a mintilor "luminate cu lanterna". Suntem contra tuturor celor care au alimentat aceste vicii in R. Moldova. Nu incercati sa ne pozitionati undeva pe esichierul politic. Noi ne pozitionam distinct de toti cei vechi, cei numiti "fosile politice".

— Potrivit unor informatii din presa, vicepresedintele PE, Veaceslav Ionita, va candida, la alegerile din 27 noiembrie, pentru functia de primar. De ce Ionita?

— Partidul European crede ca primar al unei capitale europene, cum se doreste a fi Chisinaul, trebuie sa fie o persoana competenta, profesionista, cu gandire europeana si actiuni eficiente. O astfel de persoana este analistul economic Veaceslav Ionita, vicepresedinte al Partidului European. El si–a demonstrat competenta si profesionalismul prin actiunile sale in domeniul in care activeaza. Ionita a manifestat un mod de abordare european a problemelor cu care se confrunta societatea moldoveneasca, in special Chisinaul. Deocamdata nu este clar cum va candida Veaceslav Ionita. Daca reusim sa ne inregistram in termen, el va fi candidatul Partidului European, altfel vom fi nevoiti sa–l inaintam ca independent.

— Despre viata politica… Se zice ca in R. Moldova s–au terminat luptatorii. Cum sunt tinerii din PE in acest sens?

— Tinerii prin esenta lor sunt combativi. Doar ca spiritul de luptator din ei in ultimii ani s–a cam stins. Trebuie sa apara o idee si o forta care se reanimeze acest spirit. Am toata certitudinea ca anume Partidul European reprezinta aceasta forta. La noi si cu noi, tinerii vor deveni si mai combativi. Iar unde este lupta, este si izbanda.

— Va multumim.

Un interviu de Echipa de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com