Nr. 51 (8 septembrie 2005)

 Politic

Bogati si saraci
Primul om din stat, Vladimir Voronin, are un apartament, o vila, un garaj, „un vehicul motorizat” si doua loturi de pamant. Iurie Rosca, vicepresedintele Parlamentului, detine trei loturi de pamant, cinci case de locuit si un autoturism. Vasile Tarlev are o singura casa de locuit, o vila si doua loturi de pamant. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Bogati si saraci

Primul om din stat, Vladimir Voronin, are un apartament, o vila, un garaj, "un vehicul motorizat" si doua loturi de pamant. Iurie Rosca, vicepresedintele Parlamentului, detine trei loturi de pamant, cinci case de locuit si un autoturism. Vasile Tarlev are o singura casa de locuit, o vila si doua loturi de pamant.

Aceasta este averea celor trei politicieni, indicata in declaratiile lor de venit si proprietate pentru anul 2004 si facute publice recent de catre Comisia Centrala de Control (CCC). Astfel ca averea presedintelui republicii este estimata la 308.333 lei, a vicespeakerului Iurie Rosca — la 583.000 de lei si a prim–ministrului — la 166.687 de lei. Potrivit CCC, Marian Lupu, presedintele Parlamentului, este proprietarul a doua apartamente si a unei masini, estimate de el la suma de 151.000 de lei.

Cei mai "scumpi" demnitari

Cea mai impunatoare avere a declarat–o deputatul comunist Dmitrii Todoroglo (ex–ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare). Acesta a recunoscut ca are un apartament, un autoturism si o remorca — toate in valoare de 751.962 de lei. Pe locul doi in topul demnitarilor cu cele mai mari averi se afla Iurie Rosca, fiind urmat de deputatii comunisti: Mihail Camerzan (564.910 de lei — valoarea unui lot de pamant, a doua apartamente, a unei vile, a unui garaj si a doua autoturisme), Eugenia Ostapciuc (423.143 de lei — doua loturi de pamant, un apartament — proprietate privata si unul cu drept de folosinta, o vila si un automobil) si Victor Stepaniuc (250.000 de lei — doua loturi, un apartament — proprietate de stat, o casa de locuit, un autoturism si un microbuz — coproprietate).

Liderul fractiunii parlamentare Alianta "Moldova Noastra", Serafim Urechean, a declarat ca detine un apartament, o vila si un garaj de 72.036 de lei. Deputatul Dumitru Braghis este proprietar al doua loturi de pamant, al unei vile, al unui garaj si al trei autoturisme, estimate la 41.014 lei.

Cei mai "ieftini"

Cea mai mica avere a declarat–o deputatul crestin–democrat, Stefan Secareanu, care are "la suflet" proprietate in valoare de 3.000 de lei (un automobil si un apartament). Deputatul comunist, Ludmila Borgula, are doar un apartament, care costa... 838 de lei.

Unii demnitari insa nu au binevoit sa–si declare averea. Printre acestia se numara si ministrul Finantelor, Zinaida Greceanii, procurorul general, Valeriu Balaban, directorul Serviciului de Informatii si Securitate, Ion Ursu.

Sa se introduca pedeapsa penala

Inca din 2002, la insistenta Fondului Monetar International, Parlamentul R. Moldova a adoptat Legea privind declararea si controlul veniturilor si proprietatii demnitarilor, judecatorilor, procurorilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere. Articolul 1 (2) spune ca "legea are drept scop instituirea masurilor de prevenire si de combatere a imbogatirii fara justa cauza a demnitarilor de stat, judecatorilor etc.".

In lege mai este scris alb pe negru ca "evaluarea proprietatii oamenilor de stat se efectueaza prin indicarea valorii (costului) mentionate in documentul care certifica provenienta proprietatii (instrainare, schimb, donatie, mostenire, privatizare etc.)". Adica nicidecum costul lor real la zi. Mai mult, daca alesii poporului au obtinut in dar o casa, o masina sau o vila, atunci nu mai are nici un haz sa puna un pret proprietatii lor. Se spala pe maini cu sintagma "nu a fost estimata".

Vitalie Nagacevschi, presedintele organizatiei "Juristii pentru Drepturile Omului", este de parerea ca aceasta lege nu este cu adevarat pusa in aplicare. "La fel ca de obicei, si in acest caz, o initiativa nobila a fost totalmente profanata. Ar fi trebuit, cel putin, ca proprietatile declarate sa fie evaluate dupa preturile de piata, dar nu in conformitate cu cele de la BIT. De altfel, sunt de acord sa–i dau lui Vasile Tarlev pret triplu pentru casa lui. Cred ca daca casa lui costa, cu adevarat, atat cat este indicat in declaratie, Tarlev ar putea accepta oferta mea! Este indiscutabil faptul ca toate declaratiile persoanelor publice trebuie sa fie declarate in intregime, deoarece acestea sunt intretinute din contributiile noastre si contribuabilii ar trebui sa cunoasca cum se cheltuiesc banii lor", a mai precizat Nagacevschi.

CCC ar trebui sa verifice proprietatile demnitarilor, aflate peste hotarele R. Moldova

Iurie Gotisan, expert economic la ADEPT, considera ca ar trebui sa fie adoptate unele amendamente la legea in vigoare care ar reglementa evidenta si verificarea declaratiilor de venituri si proprietati depuse de demnitarii de stat. In consecinta, ar fi creat un mecanism de combatere a coruptiei si obtinerea de venituri nemeritate. In plus, expertul considera ca ar trebui extinsa substantial lista demnitarilor de stat si a functionarilor publici care ar fi obligati, prin lege, sa–si declare veniturile. Totodata el propune ca CCC sa verifice proprietatile demnitarilor, aflate peste hotarele R. Moldova. Iar pentru incalcarea normelor de prezentare a veniturilor, demnitarul va trebui sa poarte nu doar raspundere administrativa, civila, ci si o pedeapsa penala, in functie de gravitate.

"Sa facem niste calcule simple. Marian Lupu detine doua apartamente si o masina ce valoreaza 151.000 de lei. In opinia mea, aceasta suma este aberanta. Actualmente, o garsoniera costa circa 18.000 USD, raportat la cursul de schimb in lei, pretul lui ar fi peste 220.000 de lei. Insa, demnitarul in cauza detine doua garsoniere, atunci suma reala ar fi de minimum 440.000 de lei si nu ceea ce declara CCC", a mai spus Iurie Gotisan.

Irina Codrean, pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com