Art. 29 al Constitutiei R. Moldova, inviolabilitatea domiciliului, prevede ca nimeni nu poate patrunde, fortat, in domiciliul sau resedinta unei persoane fara consimtamantul acesteia, iar perchezitiile si cercetarile la fata locului pot fi ordonate si efectuate numai in conditiile legii.
Pensionar fiind, Vladimir Statnic, din satul Suri, incearca sa apere atat drepturile sale, cat si ale celorlalti peste 80 mii de locuitori ai raionului Drochia, afirmand ca problema cu care se confrunta acestia, in ultimii 10 ani, este una fara precedent.
"Superiorii de la Retelele Electrice din Drochia "NordVest" isi impun subalternii sa mearga la locuitorii raionului pentru a scoate, fara permisiune, contoarele electrice pe care le sigileaza, iar noi suntem nevoiti sa achitam o taxa ilegala ce variaza intre 40700 lei pentru a instala alte contoare. Achitam aceste sume, lasandune pagubasi, insa, cei imbogatiti chefuiesc pe seama noastra!", spune el.
Mai mult decat atat, in unele sate din raion, fiind ignorata orice lege, la inceputul anilor 2000 au fost imputerniciti vreo 40 de controlori care nu dispuneau de aparate de casa cu memorie fiscala. Acestia colectau platile, semnand doar in carnetele de abonament.
In consecinta, Vladimir Statnic sa adresat Procuraturii raionale pentru a clarifica actiunile celor de la Retelele Electrice din Drochia. Raspunsul (birocrat) sugera ca acestea tin de competenta Comisariatului raional de politie, la care ar trebui sa apeleze inaintand o cerere.
Prin acelasi demers, adresat Procuraturii raionale, Statnic a apelat la redactia ziarului local "Glia Drochiana", solicitand de la publicatia respectiva informarea locuitorilor din Drochia despre modul ilegal in care functionarii retelelor electrice scoteau contoarele si despre sumele cerute, ilicit, de catre acestia. Vladimir Statnic afirma ca angajatii ziarului au refuzat sa se implice in informarea localnicilor.
La 13 ianuarie 2005, intru elucidarea acestui caz, Statnic a inaintat o cerere Comisariatului raional de politie. Timp de doua luni au fost luate doar niste probe, iar un raspuns concret a ramas de asteptat. Or, aceiasi angajati ai Comisariatului iau intocmit lui Statnic un procesverbal in anul 2000 cand, la 12 mai, 4 functionari ai RED "NordVest", A. Pantileev, B. Drab, T. Sipitin, V. Prisacari, au patruns in gospodaria sa unde, in lipsa stapanilor, au distrus plombele contorului trifazat. Drept consecinta, sau produs cateva scurtcircuite in urma carora a iesit din functie motorul morii electrice, aducandui un prejudiciu de 1500 lei. In plus, in urma intocmirii procesuluiverbal ce viza plombele deteriorate, el a fost fortat sa achite o amenda in valoare de 2954,88 lei. Mai apoi, dupa ce cazul a fost examinat in toate instantele de judecata, a fost adoptata hotararea de a incasa de la Statnic in folosul RED "NordVest" suma de 1500 lei.
Vladimir Statnic a mai apelat si la Agentia Nationala pentru Reglementarea in Energetica (ANRE), si la Biroul Delicte Informationale a Comisariatului de Politie din Drochia, si la Inspectoratul de Politie judetean Soroca, si la Ministerul Afacerilor Interne al R. Moldova, toate apelurile lui, insa, au fost tratate cu raspunsuri formale.
Directorul ANRE, Anatol Burlacov, printro scrisoare datata cu 15 aprilie 2005, adresata lui Vladimir Statnic spune: "Referitor la petitia dvs., va informam ca in rezultatul examinarii cazului cu deplasarea specialistilor la fata locului, faptul incasarii banilor de catre furnizorul de energie electrica pentru reparatia contoarelor la consumatorii casnici, din satul Suri, sa confirmat.
Incasarea sumelor de catre titularul de licenta pentru reparatia contoarelor a fost stopata.
In timpul apropiat, in cadrul sedintei Consiliului ANRE, acest caz va fi examinat."
Printro alta scrisoare, datata cu 8 iunie 2005, ANRE il informeaza pe Statnic ca in cadrul sedintei Consiliului de Administratie ANRE, din 2 iunie 2005, a fost examinata activitatea intreprinderii RED "NordVest" si prestatorul de servicii a fost avertizat referitor la "neadmiterea abaterilor de la prevederile legislatiei in vigoare".
Deci, Consiliul ANRE a "rezolvat" totul printro avertizare, dar... nu si situatia familiilor estorcate de bani.
In prezent, Vladimir Statnic incearca sa faca cunoscut acest caz si la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. El solicita atat recompense financiare, cat si morale, de asemenea si o cat mai grabnica examinare a dosarului ¹14400/04 de catre instanta europeana.
"Poate ar fi posibil ca o persoana, delegata de CEDO, sa vina la fata locului pentru a vedea cum se guverneaza in R. Moldova pe seama celor saraci. Am obosit! Oare cat mai am sa vanez hotii de la retele?", se intreaba dl Statnic.
Anastasia NANI