Nr. 50 (28 iulie 2005)

Nenorocirea transnistreana se trage din 2 august 1940

"Creata prin decizia Sovietului Suprem al URSS la 2 august 1940, republica Sovietica Socialista Moldoveneasca se compunea dintr–o parte a Basarabiei, preluata de la Romania la 28 iunie 1940 ca urmare a Pactului Molotov–Ribbentrop, incheiat intre URSS si Germania, locuita majoritar de o populatie vorbitoare a limbii romane," se spune in capitolul "Destramarea URSS, separarea Transnistriei si independenta Moldovei" al Hotararii CEDO cu privire la Grupul Ilascu.

In acelasi capitol se spune ca pe parcursul anului Armata a 14–a rusa dislocata pe teritoriul RSS Moldovenesti, se compunea din mii de soldati, unitati de infanterie, artilerie, blindate si aviatie (inclusiv avioane si elicoptere de lupta) si era avea mai multe depozite de munitii, dintre care unul dintre cele mai mari depozite de munitii din Europa, situat la Cobasna.

La 19 mai 1991, ministrul apararii URSS a ordonat comandantului Armatei a 14–a, generalul Netkaciov, mobilizarea militarilor in rezerva pentru completarea efectivelor trupelor Armatei a 14–a, dislocata in Transnistria si de a mentine aceste trupe si arsenalul militar in stare de lupta. El ar fi justificat acest ordin in acest fel: "tinand cont de faptul ca Transnistria este un teritoriu rus si ca situatia s–a inrautatit, noi trebuie sa–l aparam prin toate mijloacele".

La 18 septembrie 1991 presedintele rmn Igor Smirnov a decis sa plaseze unitatile fortelor armate sovietice dislocate in Transnisria sub jurisdictia rmn.

La 1 decembrie 1991 in raioanele de pe malul stang al Nistrului au fost organizate alegeri prezidentiale, declarate ilegale de catre autoritatile moldovenesti. Igor Smirnov a fost ales presedinte al rmn.

La sfarsitul anului 1991 si inceputul anului 1992 au izbucnit confruntari violente intre fortele separatiste transnistrene si fortele de ordine moldovenesti, care s–au soldat cu mai multe sute de morti.

In 1991–1992 mai multe unitati militare apartinand URSS, ulterior Federatiei Ruse, au trecut cu munitia lor de partea separatistilor transnistreni, in timp ce numeroase echipamente militare ale Armatei a 14–a au cazut in mainile separatistilor.

Aceste lucruri sunt publicate in Decizia CEDO cu privire la grupul Ilascu si nu au fost contestate de catre Federatia Rusa pana azi.

A.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com