Trei cetateni moldoveni au fost salvati de la moarte dupa ce au fost extrasi dintr-un container martia trecuta intr-un port belgian. Dupa ce au stat 4 zile, inchisi intr-un container, fara apa, ei au fost internati in spital, sub supravegherea serviciilor de imigrare.
Procuratura belgiana a stabilit ca ei au fost "incarcerati" in aceasta cutie metalica in Italia, pentru a ajunge in Irlanda. Containerul era incarcat cu placi de marmura, peste care s-au pus alte containere pline, toate fiind incarcate pe un tren cu destinatia Belgia, de unde urmau sa fie transportate cu vaporul spre Irlanda.
Martia trecuta, dupa 4 zile de "inchisoare" intr-un container mic, fara apa si cele necesare catorva zile de viata, unul dintre moldoveni a facut un apel telefonic disperat la serviciul de salvatori de pe un telefon mobil. "Cineva, intr-o italiana defecta a declarat ca moare intr-un container, dupa care linia s-a inchis", au declarat salvatorii pentru presa belgiana.
Centrul de urgente din Brudge a alertat autoritatile si au inceput cautarile. S-a stabilit ca apelul a fost facut de pe un numar de mobil din Italia, dar posesorul telefonului era localizat undeva in Belgia. Dupa mai multe ore de verificari, s-a stabilit ca un tren de la Milano a adus niste containere pentru a fi incarcate pe diferite corabii in portul Zeebrugge.
La acel moment, trenul cu "marfa" din Italia ajunse in vestitul port belgian Zeebrugge, unele dintre containere fiind incarcate deja pe vase maritime si trimise spre diverse destinatii, iar altele, printre care cel cu trei moldoveni, era incarcat pe un vas irlandez si urma sa ia calea marii peste cel mult 7 ore.
In unul dintre containere au fost gasiti trei cetateni din Moldova, doua femei, de 26 si 31 de ani, si un barbat, de 29 de ani. Erau intr-o stare foarte proasta, mai mult morti decat vii, complet deshidratati, fiind internati de urgenta intr-un spital.
Procurorul din Brugge a declarat ca bietii oameni nu ar fi supravietuit, daca nu ar fi sunat, caci nu ar mai fi rezistat unei calatorii maritime de cateva zile spre Irlanda. Ei totusi sunt considerati imigranti ilegali si vor avea de furca cu serviciile de imigrare dupa ce isi vor reveni.
Potrivit rapoartelor Organizatiei Maritime Internationale, anual cetateni moldoveni sunt descoperiti in containere in portul Zeebrudge si in alte porturi din Europa si America.
Don Hinrichsen, consultant, Departamentul Informatii al Cartierului General al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie
Am efectuat vizite de studiu in peste 100 de state, am analizat starea populatiei si efectele migratiei si ale exodului asupra oamenilor. Ceea ce ar trebui sa puna in garda conducerea Moldovei este exodul de creiere din tara. Asta aduce prea multe riscuri statului, deoarece pleaca cei mai tineri si cei mai buni. In cativa ani Moldova sar putea sa isi puna intrebarea, cine sa intretina si sa ingrijeasca populatia imbatranita. Riscurile pentru Moldova sunt cu atat mai mari, cu cat guvernele statelor europene au stabilit imbatranirea in tarile lor si accepta cu interes tineri din tari ca Moldova, care pe langa toate, accepta sa indeplineasca munci pe care bastinasii nu le prea prefera: soferi, ingrijitori casnici, muncitori in constructii sau la colectarea gunoiului. Aici trebuie luata decizia ca fiecare stat sa isi pastreze tinerii, desi deocamdata se pare ca nu se vede luminita din capatul tunelului.
Peer Sieben, Director al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie pentru R. Moldova
Moldova este destul de asemanatoare cu Romania la capitolul exod. Si Romania a pierdut 1 mil. de cetateni in perioada 19992002. Marea majoritate a acestora sunt tineri care au plecat la studii si nau mai revenit. Avantajul acestor plecari rezida in faptul ca ei trimit bani acasa si in acest fel isi ajuta familiile si tara, dezavantajul este ca acesti tineri care au primit deja studii si educatie nu se intorc acasa, necontribuind astfel la dezvoltarea propriilor lor tari.
Guvernele tarilor afectate de exod trebuie sa adopte politici adecvate in domeniul populatiei.
Nu poti opri oamenii cu dea sila, ei nu pot sta acasa cu un salariu prost in timp ce in strainatate pot primi de 10 ori mai mult pentru aceeasi munca. Fiecare este in drept sa caute noi oportunitati si fiecare stat trebuie sa propuna proiecte atractive tinerilor dupa terminarea studiilor. Una dintre erorile frecvente ar fi politicile in domeniul studiilor, caci se pare ca nu se calculeaza de cati ingineri sau doctori are nevoie Moldova. Tinerii afla abia dupa terminarea studiilor ca pentru asemenea specialitati nu exista locuri de munca.
Vinerea trecuta, 17 cetateni ai Moldovei au fost retinuti in Bulgaria in timp ce incercau sa treaca ilegal in Europa. Boyko Borissov, un oficial din cadrul Ministerului de Interne al Bulgariei, a declarat pentru agentia de presa "Focus" ca a fost retinut un grup criminal care se ocupa de traficul de fiinte umane. Printre cei retinuti sunt si 12 femei, si 5 barbati din Moldova, care incercau sa treaca fraudulos hotarul Bulgariei catre Europa. Toti cei 17 primisera de la traficanti acte false si sa dovedit ca urmau sa iasa din Bulgaria cu pasapoarte si permise de conducere contrafacute, belgiene. Unii dintre cei 17 intentionau sa ajunga in Grecia, altii in Italia. Operatiunea de retinere a acestei retele a durat 3 luni, finalizand cu arestarea mai multor traficanti turci, capul retelei fiind Plamen G, care a fost captat in orasul Dobrici.
"Italia are prea putine rigori in combaterea traficului de fiinte umane", a declarat zilele trecute John Miller, seful sectiei de combatere a traficului de oameni din cadrul Departamentului de stat al SUA. Oficialul american a afirmat ca din cauza opozitiei slabe fata de traficanti, retele conduse de cetateni ai Arabiei si Kuwaitului fac pana la 9 miliarde de dolari pe an, traficand cate 60008000 de sclavi, majoritatea fiind femei si copii din Moldova, Romania, Ucraina, Nigeria si Albania. Miller considera ca efortul slab de a combate traficul in Italia incurajeaza traficantii si consumatorii de prostituate, partea buna fiind ca aceasta tara dispune de legi adecvate pentru protectia victimelor, din momentul in care acestea sunt descoperite, se spune intro stire difuzata de agentia AGI.