Nr. 50 (28 iulie 2005)

 Investigatii

Straista unui fost deputat
Dupa atacurile teroriste, dupa calamitatile naturii si dupa accidentele rutiere care fac tot mai multe victime, o noutate trasnet pentru opinia publica de la noi Continuare 

Business in Armata Nationala
Unul dintre actualii ministri ai cabinetului Tarlev si–a inceput cariera intr–un mod cu totul deosebit Continuare 

Cazul contoarelor la Strasbourg
Art. 29 al Constitutiei R. Moldova, inviolabilitatea domiciliului, prevede ca nimeni nu poate patrunde, fortat, in domiciliul sau resedinta unei persoane fara consimtamantul acesteia, iar perchezitiile si cercetarile la fata locului pot fi ordonate si efectuate numai in conditiile legii. Continuare 

Business in Armata Nationala

Unul dintre actualii ministri ai cabinetului Tarlev si–a inceput cariera intr–un mod cu totul deosebit. In perioada sovietica, pe atunci cand nici un cetatean nu avea dreptul sa practice comertul individual, acesta isi initiase o afacere ilicita, cumparand ochelari de soare de la Odesa si vanzandu–i la preturi triple la Chisinau. Pe atunci, o buna parte din tineretul chisinauian purta ochelari fumurii fara a intui macar ca cel de la care–i cumparasera este un viitor ministru.

Desi isi acumulase ceva capital financiar, cariera lui a avut de suferit din cauza ochelarilor fumurii care devenisera obiectul businessului sau.

Au trecut ani de atunci, dar pasiunea pentru afaceri nu l–a parasit pe eroul nostru, in pofida faptului ca a avut in viata destule probleme din cauza banilor.

S–ar putea ca acest preambul sa nu aiba prea multe in comun cu ceea ce urmeaza. S–ar putea ca interesul de afaceri sa fie singura coincidenta intre cele relatate mai sus si cele pe care intentionam sa vi le comunicam in continuare.

Ministrul Apararii, Valeriu Plesca, a declarat, cu ceva timp in urma, la intoarcere de la Reuniunea Ministrilor Apararii din cadrul parteneriatului Euroatlantic, ca, pe viitor, nu exclude aderarea R. Moldova la NATO.

Experti in probleme militare sustin, insa, ca mai multe actiuni ale actualei conduceri a Ministerului Apararii si a actualei guvernari in ansamblu ar putea compromite aceasta intentie. Aceleasi surse afirma ca, la Ministerul Apararii, afacerile dubioase au demarat imediat dupa numirea in functie a actualului ministru si se desfasoara sub pretextul "asigurarii cu spatiu locativ" a unui numar impunator de ofiteri ai Armatei Nationale care, avand familii si fiind deja la o varsta onorabila, traiesc in adevarate baraci.

"Pentru ca profesionistii sa accepte sa ramana in armata, este nevoie sa le cream conditii corespunzatoare. Acum un an, s–au disponibilizat 90 de ofiteri. Si mai proasta e situatia celor cu grade militare inferioare. Problemele sociale sunt cele care ii fac sa se dezica de armata", afirma pentru presa, acum cateva luni, ministrul Apararii, Valeriu Plesca.

In acea perioada, 750 de angajati ai Armatei Nationale constituiau randul persoanelor care se confruntau cu grave probleme locative. "Putini dintre cetatenii R. Moldova cunosc ce inseamna viata de baraca la acest inceput al mileniului trei. Noi, insa, ne crestem si ne educam copiii in conditii insuportabile. Stiti cat de greu e sa–ti privesti sotia in ochi atunci cand e vreo sarbatoare pe care toata lumea o serbeaza omeneste?" — spune un ofiter care, dupa mai multi ani de serviciu, este decis sa plece din armata.

Desi, venind in armata, Valeriu Plesca a promis sa intreprinda actiuni eficiente in scopul asigurarii cu spatiu locativ a persoanelor care nu dispun de acesta, situatia ramane neschimbata, iar surse avizate afirma ca procedurile de comercializare a unor impunatoare loturi de pamant si a unor edificii din patrimoniul Armatei Nationale amintesc afacerile cu ochelari fumurii ale eroului despre care aminteam la inceputul acestei istorii.

Este adevarat, imediat dupa desemnarea sa in functie, Plesca a promis apartamente de serviciu, camine pentru sergenti si pentru cei ce–si fac serviciul prin contract, sanse de a participa la constructia propriilor apartamente pe care beneficiarii le–ar putea achita in rate. "Avem terenuri pe care le–am putea oferi pentru constructii, primind in schimb apartamente", declara Plesca, anuntandu–si astfel intentiile ulterioare care, insa, nu au capatat o expresie concreta in viata militarilor defavorizati, chiar daca au fost efectuate deja mai multe tranzactii, tinute in secret de Ministerul Apararii.

Tranzactii stranii, pastrate in tacere

Ziarul de Garda a intrat in posesia unui contract de vanzare–cumparare, semnat la 18 martie 2005, intre firma "TIMOS–A.I." (vanzator) si intreprinderea cu capital strain SRL "MINOR" (cumparator). Potrivit contractului, "vanzatorul" a vandut, iar "cumparatorul" a cumparat imobilul cu destinatie publica, cu suprafata de 779,80 m.p., situat in municipiul Chisinau, pe str. Melestiu, 9.

Deci, sa retinem: tranzactia are loc la 18 martie 2005, la doar cateva zile dupa inregistrarea acestuia cu drept de proprietate dupa "TIMOS–A.I." in baza Procesului– verbal de vanzare a constructiei la licitatia publica din 4 martie 2005, intocmit de catre executorii Directiei Centru a Departamentului de Executare a Deciziilor Judecatoresti. La 9 martie (atentie la cronologie) este semnat Actul de transmitere in natura a imobilului de pe str. Melestiu, 9. In aceeasi zi, tranzactia este inregistrata la Oficiul Cadastral Teritorial Chisinau cu numarul 010010163401. Peste doar cateva zile, la 19 martie, "imobilul cu destinatie publica" este vandut "cu acordul partilor" contra sumei de 1 930 000 lei, inclusiv TVA — 321 667 lei, platiti inaintea semnarii contractului. Amintim ca, in 1988, cand a fost construit acest sediu, pretul constituia circa 1 mil. 800 mii de dolari si era destinat unui club de acva–modelism si sporturi acvatice pentru copii. Dar sa revenim la ultima tranzactie. Numele persoanelor care figureaza in cadrul acesteia sunt practic necunoscute opiniei publice, surse avizate afirma, insa, ca in spatele acestora ar sta alti oameni, cu alte interese.

Cititorul neinitiat in problema s–ar putea intreba ce are in comun aceasta tranzactie cu Armata noastra Nationala. Ne–am intrebat si noi. Astfel, am aflat ca acest imobil cu destinatie publica a apartinut, pana la 4 martie, Armatei Nationale, aici fiind gazduit Clubul sportiv al Armatei.

Cum a ajuns de vanzare Clubul? Potrivit surselor noastre, Ministerul Apararii ar fi fost dator unei companii petroliere cu suma de 500 000 lei. Aceasta datorie a si servit pretextul unui litigiu judiciar care a condus la executarea fortata a unei hotarari a instantei. Din contractul citat mai sus deducem ca edificiul a fost vandut contra sumei de 1 930 000 lei (circa 154 400 dolari), pe cand specialistii spun ca pretul real al acestui imobil ar fi de 2 mil. de dolari.

Dupa ce tranzactia a fost efectuata, am incercat sa aflam cine a beneficiat de acesti bani si cum au fost redresate conditiile de trai ale ofiterilor ce–si duc viata in baraci? Cine a beneficiat de aceasta tranzactie, cel putin suspecta, si ce se va intampla cu cladirea fostului Club al Armatei, situata intr–o zona pitoreasca din Valea Trandafirilor?

Deocamdata, Clubul, sau ceea ce a mai ramas din acest club, a fost transferat pe str. Nestor, 16, desi angajatii acestuia spun ca fostul edificiu era unul adecvat activitatilor sportive. De altfel, lipsa de transparenta si frica sunt elementele ce caracterizeaza comunicarea angajatilor din sfera Apararii cu presa. Despre asta, insa, ceva mai tarziu. Cat priveste fostul sediu al Clubului Armatei, aflam ca proprietarul actual, SRL "MINOR", urmeaza sa deschida acolo un loc de agrement, poate un cazino, desi directoarea "MINOR", Ana Untilova, afirma ca nici vorba de vreun cazino. "Acum testam cladirea, apoi vom decide", spune Untilova, fara a preciza cum de a decis sa achizitioneze un sediu, fara a sti din timp pentru ce are nevoie de el.

«De la Pavel Creanga incoace, totul s–a distrus si s–a vandut»

Surse avizate afirma ca, de la Pavel Creanga incoace, in armata, totul s–a distrus si s–a vandut pe bani de nimic. Si nu doar la Chisinau. S–au facut tranzactii cu edificii, autocamioane, avioane, etc. in toate structurile militare din zonele republicii. Cazul Clubului sportiv este doar un element dintr–o schema, mult mai ampla, pusa la cale de actualul ministru. "In cazul acestui edificiu, Ministerul a cedat, chipurile, in contul unor datorii istorice, un spatiu valoros in schimbul unei sume simbolice, pe cand valoarea reala a acestuia ar fi de circa 2 mil.de dolari", confirma surse din cadrul MA, precizand ca aceasta tranzactie a fost efectuata cu grave incalcari de procedura, evitandu–se licitatia publica. Sursele noastre mai spun ca un destin similar il au si alte proprietati, cum ar fi Brigada "Stefan cel Mare" (care urmeaza a fi transferata la Colegiul militar), teritoriul careia constituie o zona extinsa in sectorul Buiucani, exceptand sediul Spitalului militar. Brigada "Stefan cel Mare" este singura brigada militara–model care poate fi prezentata, eventual, delegatiilor straine si, de ce nu, expertilor NATO... Si spatiile Casei Armatei, precum si zona adiacenta acesteia sunt transformate in spatii comerciale.

Corespondenta ziarului de Garda cu Ministerul Apararii

"De ceva timp, incercam sa–l gasim pe dl jurist Valeriu Marza (la sugestia Dvs.) in speranta ca am putea afla raspuns la cateva intrebari, care ne intereseaza in legatura cu investigatia ziaristica, efectuata de Ziarul de Garda, avand in calitate de subiect actiunile de comercializare a mai multor loturi de pamant si edificii (de exemplu, Clubul Armatei de pe str. Melistiu, 9), efectuate sub pretextul ameliorarii situatiei locative a ofiterilor Armatei Nationale. Ne intereseaza opinia ministrului (a Ministerului) pe marginea felului in care au fost solutionate pana in prezent problemele declarate.

Asteptam un raspuns cat mai operativ."

Intr–o saptamana, am primit urmatorul raspuns de la Ministerul Apararii:

"Ministerul Apararii nu este imputernicit sa efectueze operatiuni de comercializare a edificiilor sau a terenurilor aflate in gestionarea sa. Toate aceste operatiuni se fac conform legislatiei in vigoare prin intermediul Departamentului Privatizarii al Ministerului Economiei si Comertului. Pentru a va familiariza cu mecanismul comercializarii unui teren, care a apartinut Armatei Nationale, puteti sa va adresati la Monitorul Oficial din 24 iunie, curent, unde este publicata Hotararea Guvernului R. Moldova nr. 580 din 15 iunie 2005, care prevede realizarea a doua terenuri de acest gen."

Raspunsul Ziarului de Garda

Va multumim pentru raspuns, dar, totodata, va rugam sa specificati ce s–a intamplat, totusi, cu sediul Clubului Armatei de pe str. Melestiu, 9? Cum au fost gestionati banii obtinuti in urma comercializarii acestui edificiu? Cati ofiteri si–au ameliorat conditiile de trai in urma acestei tranzactii? Solicitam opinia dlui ministru..."

Ultimul mesaj al Ziarului de Garda a ramas fara vreun raspuns din partea MA. Am asteptat expirarea termenului legal, dupa care am decis publicarea acestui articol.

Am studiat Hotararea cu privire la unele masuri de asigurare cu spatiu locativ a militarilor Armatei Nationale, adoptata la 15 iunie 2005 si semnata de premierul Tarlev, ministrul Apararii, Valeriu Plesca, si ministrul Finantelor, Zinaida Greceanii.

"Se schimba destinatia terenurilor din str. N. Testemitanu, nr. 3 cu suprafata de 4,115 ha si din str. Ioana Radu, nr. 27 A cu suprafata de 3,924 ha, mun. Chisinau, din terenuri cu destinatie speciala in terenuri pentru constructia spatiului locativ si obiectelor de menire social–culturala", se spune in primul punct al respectivei hotarari. Punctul 6 stipuland ca "mijloacele financiare acumulate de la comercializarea acestor terenuri se vor transfera integral la un cont cu destinatie speciala al Ministerului Apararii, deschis de catre Ministerul Finantelor, care, ulterior, se vor utiliza conform prevederilor prezentei hotarari". Expertii spun ca, cei trei inalti demnitari care au semnat respectiva hotarare (Tarlev, Plesca si Greceanii) au pus la cale o tranzactie cel putin dubioasa care, dupa cum reiese din acelasi document, nu va fi monitorizata de organele de control ale statului.

Lipsa unui raspuns adresat Ziarului de Garda, la repetatele demersuri ale acestuia, dezvaluie ca, desi au existat mai multe decizii si tranzactii financiare, Ministerul Apararii nu a imbunatatit conditiile de viata ale militarilor, precum se angajase, in mod public.

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com