Nr. 43 (9 iunie 2005)


Editorial

Lupul
de Petru Carlateanu

Kievul s–a apucat, in locul Rusiei, sa sape transee la Nistru, in loc sa grabeasca deschiderea posturilor vamale mixte pe segmentul transnistrean al frontierei moldo–ucrainene. Mai mult sau mai putin vizibile, acestea oricum transpar din declaratiile facute zilele trecute la Tiraspol de emisarii lui V. Iuscenko. Pentru a doua oara, in ultimele luni, acestia compromit cu insistenta imaginea portocalie a

Ucrainei–mediatoare in "problema transnistreana". Potrivit lui P. Porosenko, secretarul Consiliului national pentru securitate si aparare, alegerile generale in Transnistria trebuie sa fie intr–atat de "democrate", incat "nu e numaidecat ca acestea sa tina cont de legislatia Moldovei", sintetizeaza "Olvia–press". Se creeaza impresia ca Porosenko a confundat mantaua cu mantia. Si iata ca "Kozak"–ul presedintelui Putin se pomeneste transfigurat, fara nici un rebut de imagine, in "Kozak"–ul presedintelui Iuscenko, facand–o, in aceeasi maniera, pe avocatul "statului transnistrean" si nu pe mediatorul propriu–zis.

In timp ce Porosenko proba mantaua lui Kozak pe la Tiraspol, presedintele V. Voronin, constient, banuim, de faptul ca "lupul paru–si schimba, dar naravul ba", reitereaza la Bruxelles solicitarea pentru extindere a formatului de negocieri in "problema transnistreana", cu participarea UE, OSCE, SUA, Rusia, Ucraina si Romania. Fara a da adrese, Voronin face o declaratie extrem de exacta si curajoasa la adresa "mediatorilor mascati", anuntand "inadmisibila consolidarea securitatii unor state in detrimentul intereselor nationale ale altor state". Exact Basescu la Chisinau, la reuniunea GUUAM, replicand lui Iuscenko la tezele "proiectului de solutionare a diferendului transnistrean". Este foarte important contextul in care au fost facute cele doua declaratii: prima in cadrul unei reuniuni cu participarea SUA, cea de–a doua — chiar la sediul NATO, unde V. Voronin vine sa ceara si cere sprijin politic si asistenta NATO, inclusiv in solutionarea diferendului transnistrean. "Retragerea neintarziata, neconditionata si completa a fortelor armate ale Federatiei Ruse din R. Moldova ar da un impuls decisiv solutionarii problemei transnistrene", spune presedintele R. Moldova. Ceea ce si–a permis sa faca Voronin la Bruxelles este, de fapt, solicitarea unui protectorat. Discursul presedintelui face clar faptul ca demilitarizarea regiunii transnistrene nu mai poate avea nici o alternativa. Cat priveste P. Porosenko si altii ca el, este bine ca acestia sa tina cont ca Ucraina este nu doar vecina Rusiei, ea este in aceeasi masura si vecina R. Moldova.


 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

Peste cateva saptamani, la 29 iulie, Ziarul de Garda implineste un an. Cum am fost si cum doriti sa devenim? aceasta este intrebarea care ne framanta cel mai mult. Ajutati-ne sa vedem ziarul cu ochii Dvs si sa il facem cu participarea fiecarui cititor.
— Cum ati aflat pentru prima data despre Ziarul de Garda?
— De la ce pagina/rubrica incepeti citirea ziarului?
— Care sunt temele care trebuie sa ajunga neaparat pe paginile acestui ziar?
— Care sunt punctele tari ale publicatiei noastre?
— Ce ati schimba Dvs in conceptia Ziarului de Garda?
— Ziarul nostru s-a nascut de Ziua Constitutiei R. Moldova. Ce inseamna constitutia pentru Dvs?

Investigatii

Examenul coruptiei in universitati

imagine

Studentii spun ca profesorii le cer mita. Profesorii au salarii sub limita existentei. Ministerul a instituit o linie fierbinte, dar nu are semnale. Valul de mituire ia amploare.

Au venit examenele. Tinerii se pregatesc. Profesorii la fel. Un invatator incepator are un salariu de 350 de lei, iar salariul mediu pe invatamant este de 800 de lei. Potrivit presedintelui Sindicatului Lucratorilor din Invatamant, Ion Bulat, acest salariu mizerabil reprezinta, de fapt, venitul profesorilor care indeplinesc o sarcina dubla. Iar cei care fac lectii in mod normal, primesc, evident, un salariu si mai mic. Fiecare profesor trebuie sa intretina din aceste venituri familia, copiii, sa isi cumpere un loc de trai si sa duca un mod de viata decent, care l–ar face imun la oferte de corupere.

Surse de la Transparency International (TI) ne–au comunicat ca a fost efectuat un sondaj in mediul academic si este in curs de pregatire un raport cu privire la coruptia in invatamant. Din cauza unor semnale tot mai frecvente din partea tinerilor, TI a adresat o scrisoare Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului, conducatorilor institutiilor de invatamant si Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei, in care solicita "masuri concrete pentru prevenirea cazurilor de coruptie in sistemul educational".

Potrivit reprezentantilor TI–Moldova, au fost inregistrate mai multe plangeri din partea studentilor, in care sunt indicate fapte concrete de coruptie. Studentii spun ca li se sugereaza sa cumpere cadouri profesorilor, iar cei care nu o fac iau note proaste. "Profesorii ne–au avertizat deja ca daca nu dam cate 300 de lei fiecare, vom lua note proaste la licenta. Profesorii afirma ca nota noastra depinde de cati bani vom aduna", sustin studentii.

"Utstein Anti–Corruption Resource Centre" prezinta un raport cu privire la situatia globala a coruptiei academice, care incepe cu situatia profesorilor din Moldova. "Salariile neadecvate deseori forteaza profesorii sa caute cai pentru a–si suplini veniturile. In Moldova multi invatatori au parasit locul de munca, pentru ca nu pot supravietui din salariu. Cei care raman isi completeaza veniturile lucrand prin gradina. In sate, invatatorii accepta plati din partea parintilor in produse agricole sau ore de munca, uneori ei vand carti si manuale pe care le obtin la pret redus."

Reprezentanti ai TI–Moldova ne–au comunicat ca raportul cu privire la coruptia academica va fi definitivat mai tarziu si acum datele acestui sondaj nu sunt disponibile. Din Barometrul de opinie realizat in 2004 de IPP aflam ca peste 50 la suta dintre respondentii cu studii superioare au declarat ca fenomenul coruptiei este foarte raspandit printre profesori, in timp ce peste 36 la suta dintre respondentii cu studii medii incomplete au reclamat coruptia in scoala.

Ministerul Educatiei a instituit "Telefonul de incredere", nr.23–27–89, la care pot apela studentii. In seara zilei de marti telefonul raspundea cu "acest numar nu exista". Miercuri dimineata — acelasi raspuns, pe la 10.00 telefonul era ocupat. La 12.00 — nu mai raspundea. In alte ziare s–a scris ca reprezentantii ministerului au comunicat ca "pana marti, la telefonul respectiv nu au fost primite semnale de la studenti in legatura cu unele nereguli".

Alina Radu

Sondaj


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com