Nr. 41 (26 mai 2005)

 Divers

Maria Cebotari a mai primit un premiu
Filmul documentar "Aria" a castigat trofeul editia a IV–a a Festivalului international de film documentar "Cronograf" Continuare 

La Balti, o Biblioteca Universitara de formatie europeana
Pe fondul acestei traditii culturale nu este de mirare faptul ca la Balti, in R. Moldova, se acorda o deosebita atentie necesitatii unei Biblioteci Universitare de prima marime... Continuare 

«Oltea», un spectacol dedicat mamelor noastre
La 23 mai pe scena Teatrului National "Mihai Eminescu" din Chisinau s–a jucat in premiera spectacolul "Oltea" Continuare 

Voronin a patronat–o pe boonika
Dulcea victorie a Zdubilor a fost castigata prin munca silnica, intr–un termen limita, prin repetitii fara sfarsit si ... o campanie de promovare fara bani. Continuare 

«Oltea», un spectacol dedicat mamelor noastre

 

La 23 mai pe scena Teatrului National "Mihai Eminescu" din Chisinau s–a jucat in premiera spectacolul "Oltea", montat dupa piesa omonima a lui Andrei Strambeanu. In aceasta luna, spectacolul mai poate fi vazut la 27 si la 29 mai.

Rolul Oltei, mama lui Stefan cel Mare si Sfant, a fost distribuit actritei Dina Cocea, iar cel al domnului Tarii Moldovei — lui Vitalie Rusu. Regia spectacolului "Oltea" este semnata de Titus Bogdan Jucov (directorul Teatrului de papusi "Licurici" din Chisinau), scenografia — de Ion Puiu si Boris Golea, muzica — de compozitorul Valentin Danga, iar costumele — de Stela Furdui. Montarea acestui spectacol a fost posibila datorita sustinerii financiare acordate de Alexandru si Alexandrina Rusu.

Portretul unei mari femei uitate

"Am vrut sa fie o piesa actuala, pentru ca, din nefericire, Moldova de pe timpul Oltei n–a rezolvat niste probleme importante, asa cum ar fi independenta tarii, prezenta unor trupe straine, de ocupatie, pe teritoriul ei s.a.", a mentionat scriitorul Andrei Strambeanu. "Am incercat sa fac portretul unei femei uitate de istorie. De multe ori, ei nici nu i se spunea pe nume, Oltea, ci doar "mama lui Stefan cel Mare". M–a indignat faptul ca ea nu avea nume", a mai tinut sa ne spuna Andrei Strambeanu.

Autorul piesei gaseste de cuviinta sa o readuca in viata pe Oltea in timpul bataliei de la Valea Alba (1476), una dintre cele mai grele lupte antiotomane din timpul domniei lui Stefan cel Mare, cand are loc actiunea spectacolului. Desi mama voievodului Tarii Moldovei nu mai era in viata la acea data, pentru a evidentia rolul deosebit de important pe care l–a avut ea in viata fiului sau.

Mama s–ar bucura...

"Am fost marcat de figura lui Stefan inca de cand am auzit pentru prima data acest nume. Si poporul nostru e marcat de aceasta personalitate. Vroiam sa scriu despre Stefan cel Mare, dar nu puteam scrie prost, ma temeam... Scriind piesa "Oltea", am scris ceva pentru mama mea. Daca ar trai, s–ar bucura...", a mai spus Andrei Strambeanu

"Citind piesa "Oltea", mi–am dorit sa montez acest spectacol. Am crezut ca e un vis, care nu se va realiza, dar, de data aceasta, asa s–a intamplat, visul meu s–a realizat", ne–a afirmat regizorul Titus Jucov. Celor care se intreaba cum a fost posibil ca un regizor al teatrului de papusi sa monteze un spectacol de alt gen, Titus Jucov le–a declarat ca "regia e o meserie pe care o posezi sau nu".

Cred ca am fost printre primii spectatori ai acestei piese. Am vazut–o saptamana trecuta, la una din ultimele repetitii generale inainte de premiera. Regizorul, emotionat, isi cere scuze pentru eventualele greseli: "Mai avem patru zile pana la premiera...". Iar autorul piesei, in pauza dintre cele doua acte, spune ca, de emotie, il doare stomacul. Ca simplu spectator, indraznesc sa afirm ca este un spectacol care–ti ajunge la inima. Remarcabil si jocul actorilor, al Dinei Cocea, in primul rand. Iar muzica din spectacol e in stare sa te ridice de pe scaun si sa te faca sa tremuri de emotii.

Pictorita, Stela Furdui, desi se afla la inceput de cale (este absolventa Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice, promotia 2003), a reusit sa faca niste costume extraordinare.

Montat mai intai la Holercani

Potrivit lui Andrei Strambeanu, premiera spectacolului "Oltea" nu a avut loc, totusi, la Chisinau, ci in satul Holercani, raionul Dubasari, unde a fost montat de profesoara Vera Sandu. "Noi chiar am plagiat–o putin pe dna Sandu, incluzand in spectacol sunetele de clopote", a spus Strambeanu. Autorul piesei a declarat ca ar fi bucuros, daca aceasta ar fi montata in mai multe teatre populare din satele R. Moldova, pentru ca "este nevoie".

Maria PRAPORSCIC


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com