Nr. 40 (19 mai 2005)

 Investigatii

Stapanul banilor
Presedintele a cheltuit zeci de mii de lei pentru "expirarea mandatului" Continuare 

Un general de militie a declarat: "Razboiul rece cu Primaria s–a terminat." Cine achita despagubirile?
Continuare 

Justitia, ca si drumul, poate fi ocolita
In seara zilei de 22 martie 2005, directorului SRL "Cvartef", Valeriu Efremov, a fost retinut de reprezentantii CCCEC pentru luare de mita in proportii deosebit de mari. Continuare 

Doi presedinti vor fi audiati in dosarul Pasat
Marti, 17 mai, Judecatoria Centru a respins cererea de eliberare de sub arest a ex–ministrului Apararii si ex–directorului SIS, Valeriu Pasat. Continuare 

Justitia, ca si drumul, poate fi ocolita

Valeriu Efremov

In seara zilei de 22 martie 2005, directorului SRL "Cvartef", Valeriu Efremov, a fost retinut de reprezentantii CCCEC pentru luare de mita in proportii deosebit de mari. La numai cateva ore, reprezentantii organelor de drept au fost nevoiti, la interventia unor demnitari, sa–l puna in libertate si, culmea, sa–si ceara scuze. Desi cazul a fost trecut sub tacere, Centrul de Investigatii Jurnalistice a reusit sa afle cine a intervenit pentru eliberarea lui Efremov.

Pentru unii legea–i litera moarta

Faptul ca in Moldova pentru unii legea este aplicata cu maxima exigenta, iar altora li se iarta orice faradelege, nu e o noutate. Este grav ca legea este incalcata cu obraznicie tocmai de cei platiti din banii publici pentru a veghea respectarea ei. Multi asociaza detinerea unei demnitati cu permisiunea de a face orice. De asta nu avem corupti pusi la duba, iar puscariile sunt umplute cu reprezentanti ai "proletariatului".

Un maxi–taxi pe ruta — 5 mii de dolari

Urmarirea si retinerea fostului lider al Partidului Republican s–a facut in urma unei sesizari depuse la CCCEC de catre un cetatean, care, pentru a obtine dreptul de a introduce o masina pe ruta de microbuze nr. 175, a fost nevoit sa–i dea administratorului SRL "Cvartef" suma de 5 mii de dolari. Banii i–au fost transmisi lui Efremov, in noiembrie 2004, printr–un intermediar. Directorul SRL "Cvartef" insa nu si–a onorat promisiunile. Dupa cum am reusit sa aflam, organele de drept detin o lista cu zeci de persoane de la care Efremov ar fi estorcat mii de dolari pentru "dreptul" de a plasa microbuze pe rutele administrate de SRL "Cvartef". Surse din cadrul acestei institutii, creata, in 2002, special pentru lupta cu marii corupti, ne–au povestit ca la scurt timp dupa ce Efremov a fost retinut, telefoanele de serviciu au inceput sa sune, tonul fiind dat, — de unde credeti? — din chiar "cuibul" sefului statului, adica de la Presedintie, provocand reactii in lant.

Eliberare la comanda

De–a dreptul uimitor este faptul ca, potrivit surselor noastre, pe la miezul noptii, procurorul general, Valeriu Balaban, a batut alarma, trimitandu–si "soli" la CCCEC, pentru a–l elibera pe Efremov. Astfel, in jurul orei doua noaptea, directorul "Cvartef" este eliberat din izolatorul CCCEC. De ce atata straduinta, daca, potrivit legii, persoana banuita de comiterea unei infractiuni poate fi retinuta pentru cel mult 72 de ore? Sa se fi tinut cont de faptul ca CCCEC

nu–i elibereaza atat de usor pe cei incaputi pe mainile sale? Potrivit registrelor CCCEC, patronul "Cvartef" a fost retinut la ora 19.15. Astfel, ca sa verifice probele si sa–si dea seama ca Efremov nu trebuie incarcerat, reprezentantii organelor de drept au trebuit sa lucreze intre 20.00 si 24.00, cu mult dupa programul de lucru. Un alt detaliu nespecific activitatii CCCEC este faptul ca, in cazul retinerii lui Efremov, nu s–a facut mare tam–tam, mai ales ca, in perioada respectiva, sefii de la CCCEC asteptau reconfirmarea in functii. E surprinzator, daca tinem cont ca aceasta institutie face multa zarva cand sunt retinuti bieti profesori sau medici care i–au recompensa vreo 200–300 de lei sau cand un functionar se alege, pentru te miri ce servicii, cu cateva cutii de ciocolate.

Morei si Balaban pe fir

Surse din cadrul CCCEC ne–au povestit ca retinerea lui Efremov l–ar fi deranjat pe secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Ion Morei, care i–a si cerut procurorului general, Valeriu Balaban, sa–l puna imediat in libertate pe Efremov. Procurorul general nu a fost decat cel care a trebuit sa execute cererea Presedintiei. Oare nu este de–a dreptul ingrijorator faptul ca Procuratura Generala, abilitata chiar si cu dreptul de a–l trage la raspundere si pe seful statului, sta in pozitie "de drepti" in fata Presedintiei? Si cat de neputincios este CCCEC atunci cand este vorba de persoane cu protectie la nivel inalt. Intr–o discutie cu reporterul Centrului de Investigatii Jurnalistice, un ofiter de urmarire penala al CCCEC a spus ca meseria ii obliga sa testeze sinceritatea declaratiilor sefului statului privitor la combaterea coruptiei, altfel riscand sa nu mai ajunga niciodata la cei corupti. Practica insa demonstreaza ca, daca te atingi de persoane cu "imunitate procurata", risti sa iei peste cap. De aceea, sunt prea putini doritori sa riste, spune acesta.

Mita "imprumutata"

Sursele de la CCCEC sustin ca, in cadrul audierii, Efremov a recunoscut ca a luat de la cetateanul respectiv suma de 5 mii de dolari, doar ca banii au fost luati cu imprumut. Contactat de noi, directorul "Cvartef" a negat ca a fost retinut de organele de drept si ca ar fi anchetat penal. In schimb, a atacat dur angajatii Primariei Chisinau, mentionand ca "administratia publica municipala este un cuib de aventuristi, care activeaza in mod abuziv, banditesc si hotesc" si ca il impiedica sa–si desfasoare activitatea. "Cei 21 de administratori ai rutelor de microbuze din municipiu sunt exponenti ai economiei tenebre din Chisinau", a mai spus Efremov. .

Pentru cine lucreaza Efremov?

Pentru a intelege ce nu poate imparti directorul "Cvartef" cu edilii capitalei i–am contactat pe responsabilii de transportul public municipal. Veaceslav Tarna, seful Directiei transport public si cai de comunicatie, a refuzat sa discute, imediat cum a auzit ca ne intereseaza activitatea "Cvartef". "Vreti sa vina procuratura sa ne deschida dosare penale?", ne–a intrebat el. In zadar am incercat sa–i explicam ca vrem sa descurcam ghemul legat de Efremov si cei care–l protejeaza. Edilii capitalei s–au aratat sceptici ca cineva il mai poate pune la respect pe Efremov. La fel de sceptici s–au dovedit a fi si mai multi administratori de rute de microbuze din capitala. Acestia ne–au povestit ca au sesizat organele de drept si chiar Presedintia in legatura cu ilegalitatile admise de Efremov, care si–a insusit abuziv doua rute de microbuz, dar nu a urmat nici o actiune concreta.

Adus de Morei de la Balti?

Dupa cum am reusit sa aflam, Efremov a venit la Chisinau de la Balti prin anul 2001, unde, Ion Morei, actualul secretar al Consiliului de Securitate, a activat in calitate de procuror al municipiului. Interventia lui Morei in favoarea lui Efremov nu este deloc intamplatoare: cei doi au avut ocazia sa "dicteze" politica in capitala de nord de la noi.

In afacerile de transport de maxi–taxi s–a implicat prin 2002, dupa ce SRL "Cvartef", al carui director este, a obtinut de la Camera de Licentiere licenta pentru transportul in comun de calatori. Desi, pentru a presta servicii in acest domeniu mai este nevoie de autorizatia organului de administrare publica locala, iar obtinerea in administrare a unei rute de microbuz se face pe baza de concurs, in 2003 Efremov a inclus samavolnic mai multe maxi–taxi–uri pe ruta de microbuz 175, chiar daca aceasta ruta fusese obtinuta prin concurs de altcineva. Ulterior, Efremov a deschis, fara aprobarea Primariei si fara a participa la concurs, o ruta noua, nr. 199, desi pe acest traseu circulau deja cateva rute de microbuz si o ruta de autobuz. Cele doua rute — 175 si 199 — sunt, dupa cum spun soferii de microbuze, printre cele mai banoase, intrucat microbuzele de pe aceste rute circula, practic prin tot orasul — din sectorul Botanica, prin Centru, pana in sectorul Rascani. Microbuzele introduse de SRL "Cvartef" pe rutele 175 si 199 au continuat sa circule in pofida mai multor avertizari de la Primarie, Politia Municipala si chiar instanta de judecata. De mentionat ca SRL "Cvartef" achita impozitele catre bugetul local si cel de stat dupa bunul sau plac. Adica platea atunci cand vroia si cat vroia. Potrivit edililor de la Primaria Chisinau, in urma activitatii ilegale a SRL "Cvartef" s–au format datorii la bugetul municipal de cateva zeci de mii de lei. Ilegalitatile comise de SRL "Cvartef" au fost constatate, prin mai multe acte, de catre CCCEC (nr. 02–1/07–1264 din 23.06.03), Procuratura Municipiului Chisinau (nr.12–172 din 07.04.03), Inspectoratul General de Politie Chisinau (nr.1740 din 02.04.03), Inspectoratul Fiscal de Stat municipal (nr.01–642–12/27 din 24.07.03). Toate aceste institutii s–au rezumat doar la constatari, fara sa intreprinda actiuni concrete pentru a contracara activitatea abuziva a SRL "Cvartef".

Rutele "banoase" se obtin foarte greu

Businessul microbuzelor este foarte profitabil si, evident, exista interese, inclusiv la cel mai inalt nivel. Soferii de microbuze spun ca multi demnitari detin in proprietate microbuze si nu este deloc usor sa obtii autorizatie, si sa–ti plasezi masini pe vreo ruta "banoasa". Nu e de mirare. Tot de la soferi am aflat ca fiecare da zilnic patronului intre 300 si 400 de lei, iar la sfarsitul lunii — inca 1500–2200 de lei, pentru achitarea impozitului pentru o unitate de transport.

Pofte mari — conditii modeste

Cei care–l cunosc mai indeaproape pe Efremov spun ca el traieste in conditii destul de modeste. Apare fireasca intrebare: unde se duc banii pe care–i aduna zilnic din transportul de calatori? Oare nu teama de a pierde aceasta sursa de venit a provocat reactiile in lant atunci cand a fost retinut Efremov? Noi am reusit sa tragem niste sfori, iar cei platiti sa lupte cu coruptia ar trebui sa faca lumina in acest caz.

Discretie totala

Toate insistentele noastre, timp de aproape doua saptamani, de a afla pe cale oficiala, de la CCCEC si Procuratura Generala, detalii despre acest caz s–au soldat cu esec. Seful sectiei Relatii externe, protocol si mass–media a CCCEC, Octavian Bejan, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat (!) retinerea lui Efremov, desi ne–a tot purtat cu zaharelul, spunandu–ne, ca solicitarea noastra se examineaza si i se va da curs "dupa ce va finaliza doua comunicate de presa".

In statiile terminus ale microbuzelor din Chisinau putem ajunge cu totii, insa in "statiile terminus" ale banilor ce se strang de pe aceste rute, dupa cum vedem, nu poate ajunge nici chiar CCCEC.

Centrul de Investigatii Jurnalistice
(www.investigatii.md)


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com