La 16 aprilie sa incheiat editia a noua a Salonului international de carte pentru copii. Timp de patru zile, holul Teatrului de papusi "Licurici" a fost locul cu cei mai multi copii pe metru patrat din R. Moldova. Grupuri de copii, clase intregi, in frunte cu dascalii lor, au "luat cu asalt" acest spatiu expozitional, au primit cate o carte in dar de la profesorul si scriitorul Aurelian Silvestru (directorul Liceului "Prometeu"), siau cumparat carti bune, de invatatura sau siau facut o lista pentru viitoarele achizitii.
Am stat de vorba cu reprezentantii a doua edituri, una de stat si alta privata, "Cartea Moldovei" si, respectiv, "Pontos", despre actuala editie a Salonului de carte pentru copii, despre pretul cartilor si puterea de cumparare a concetatenilor nostri, precum si despre necesitatea organizarii unor astfel de targuri de carte in alte orase ale R. Moldova.
In opinia Valentinei Buzila, redactor la Editura "Cartea Moldovei", "salonul a fost foarte bine organizat. Sa vandut multa literatura. Asa se intampla, de obicei, la astfel de manifestari". Potrivit Valentinei Buzila, cumparatorii ar face mai bine, daca ar achizitiona cartea direct de la producator, adica de la edituri, pentru ca "e mai ieftin", sau in cadrul targurilor si a saloanelor de carte, la care participa editori din R. Moldova si din strainatate, deoarece "magazinele percep o taxa de 30 la suta din costul cartii. Cartea este scumpa si fara aceasta taxa, iar daca se mai aplica si adaosul comercial, ea devine inaccesibila pentru cumparatori. Asa se intampla astazi la noi: producatorul editeaza o carte de sapte lei, iar magazinul mai adauga sapte lei la pretul initial", nea mai declarat Valentina Buzila.
Potrivit aceleiasi surse, la actuala editie a Salonului international de carte pentru copii sau vandut cel mai bine volumele care au fost comercializate la un pret de maxim zece lei. Cartile cu pret de peste 15 lei se vand mai greu.
"Editura noastra aplica un procent de rentabilitate foarte mic, iar pentru editarea cartilor incluse in programele scolare primim bani de la stat. De aceea, cartile noastre sunt mai ieftine", ne explica Valentina Buzila.
Solicitat de Ziarul de Garda, Manole Neagu, redactorsef la Editura "Pontos", a mentionat ca "saloanele de carte pentru copii le ofera acestora marea posibilitate de asi procura o carte. Nea bucurat si aceasta "gaselnita" a organizatorilor salonului de a aduce aici clase intregi de copii de la diferite scoli din Chisinau, care vin insotiti de profesorii lor".
Potrivit lui Manole Neagu, cartile de povesti, proverbe si ghicitori, dar si de poezii, editate de "Pontos", au fost solicitate atat de parinti si copii, cat si de profesori.
Suma de bani din buzunarele unui copil din R. Moldova este determinanta in alegerea cartii pe care acesta o achizitioneaza. Potrivit redactoruluisef al Editurii "Pontos", atunci cand copiii se apropie de cartile expuse in vitrina, de cele mai dese ori intreaba, daca sunt si carti de "un leudoi". "Profesorii si parintii sunt persoanele care ar trebui sa selecteze cartea si sa o recomande copiilor, in asa fel ca aceasta sa aiba si continut, dar si forma, sa fie frumos ilustrata, sa le puna mintea in miscare", considera Manole Neagu.
"Pontos" este o editura particulara. Potrivit lui Manole Neagu, "editurile particulare nu sunt sustinute de stat. Dimpotriva, impozitele pe care statul le percepe sunt exagerat de mari. De aceea, noi depunem eforturi considerabile pentru a ne mentine la suprafata. Statul finanteaza doar editurile de stat, iar concursurile de editare, sprijinite de stat, nu sunt destul de transparente", a mai declarat Neagu.
Ambii editori neau spus ca sunt constienti de faptul ca cititorii de la sate sunt lipsiti de acces la carti noi si frumoase, editate in grafie latina, deoarece in afara Chisinaului, mai ales in localitatile rurale, nu exista librarii, iar saloane de carte nu se organizeaza, desi editorii de carte ar fi de acord sa participe la astfel de saloane si in celelalte orase ale Moldovei. "Ministerul Culturii ar putea organiza saloane de carte si la Balti, Taraclia, Cimislia, Briceni etc. Lumea ar avea acces la carte. Sunt sigura ca ar veni la astfel de targuri, deoarece sunt foarte multi dornici de literatura. Am participa si noi la aceste saloane, mai ales ca editam carti incluse in programul scolar", a afirmat Valentina Buzila de la Editura "Cartea Moldovei".
Redactorulsef ale Editurii "Pontos", Manole Neagu, afirma ca ar trebui sa aiba acces la carte toti copiii din R. Moldova, in egala masura. "Regret ca astfel de manifestari au loc doar la Chisinau. Am fost in multe localitati ale republicii, unde profesorii si elevii ne spuneau cu lacrimi in ochi ca nu au din ce invata, nu au ce citi…". Manole Neagu considera ca organizatorii salonului de carte din Chisinau ar putea organiza, cu acelasi succes, astfel de targuri si in alte localitati.
In cadrul editiei din acest an a Salonului international de carte pentru copii, sa desfasurat si actiunea "Am o carte pentru tine", vizitatorii salonului fiind indemnati sa doneze carti pentru cei care au mare nevoie de ele copiii din raioanele de est ale R. Moldova.
Maria VIZIRU