La 19 aprilie, concetatenii nostri, care nu au uitat ca, in temnitele din stanga Nistrului, Andrei Ivantoc si Tudor PetrovPopa mai sunt detinuti ilegal, contrar deciziei Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, au protestat in fata Ambasadei Rusiei in R. Moldova. Actiunea de protest sa desfasurat timp de doua ore in care angajatii acestei institutii au ramas orbi si muti la solicitarile protestatarilor, printre care erau rudele lui Andrei si ale lui Tudor, fosti luptatori ai razboiului pentru independenta R. Moldova, tineri, pensionari si veterani.
La proteste au participat indirect si zeci de politisti. Unii stateau chiar in preajma protestatarilor, care fluierau si strigau mesaje impotriva ocupantilor, iar cei mai multi politisti sau "oameni in negru", stateau mai departe de protestatari, de rudele lui Andrei Ivantoc si ale lui Tudor PetrovPopa, dar foarte aproape de Ambasada Rusiei. Unii dintre ei filmau de departe, iar de aproape faceau reportaje jurnalistii care au prezentat din nou istoria fara solutie a patriotismului din Moldova. Printre protestatari erau Eudochia Ivantoc, Raisa Popa, Carolina si Victor copiii lui Tudor Petrov, surorile si nepotii celor doi detinuti, consateni si oameni care au cunoscut durerea nedreptatii pe parcursul vietii. Oamenii au cerut inca o data eliberarea celor doi patrioti, precum si retragerea armatei a 14a a Federatiei Ruse, si, dupa cum neau declarat, sunt gata sa vina de cate ori va fi nevoie.
Eudochia Ivantoc:
Lupta noastra pentru libertate dureaza ani si ani. Multi sau descurajat sa mai creada ca exista si victorie. Le multumesc din partea lui Andrei si Tudor tuturor celor care au venit si cer libertate pentru cei doi detinuti politici. Nea sunat chiar acum Ilie Ilascu si nea transmis mesajul sau de solidarizare cu toti oamenii care ii sustin pe camarazii sai. El a spus ca va continua sa ceara la CEDO, la APCE si la alte foruri punerea in aplicare a deciziei care trebuie sai faca liberi pe Andrei si Tudor demult.
Andrei Covrig:
Este una din caile legale de a cere sa se puna in aplicare puterea legii. Stim ca Ambasada Rusiei nu va reactiona imediat, dar oamenii vad in ce consta puterea unirii, puterea mai multor voci alaturate. Vom expedia o adresare comuna a protestatarilor de azi catre participantii la summitul GUUAM, sa afle intreaga opinie publica ca in secolul XXI mai sunt detinuti politici, chiar in Europa.
Nicolae Balmus:
Sunt aici pentru ai sustine pe patriotii nostri, aflati in temnitele smirnoviste, si care au dat tot ce au avut mai scump pentru eliberarea neamului nostru. Ca orice manifestare de acest gen, protestul de astazi este foarte important, desi, din partea compatriotilor nostri, ne asteptam la prea putin, caci toti sunt derutati.
Eu mai cred ca este necesara o coalizare a fortelor jurnalistice din R. Moldova, care ar trebui sa semneze un asazis "pact", astfel ca acest subiect sa nu dispara nici pentru o zi din presa noastra, pana la eliberarea lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor PetrovPopa, pana la retragerea armatei a 14a.
Constantin, veteran al Armatei Romane, participant la cel deal doilea razboi mondial:
Am venit aici pentru a protesta impotriva stationarii armatei a 14a de ocupatie din regiunea de est a R. Moldova. Armata trebuie sa plece urgent de acolo! Eu nu mai pot rabda aceasta stare de lucruri! Moscova parca sia dat cuvantul sa elibereze aceste teritorii, de ce nusi indeplineste promisiunea?
Ii cer teroristului Smirnov sai elibereze imediat pe Andrei Ivantoc si pe Tudor PetrovPopa.
Teodosia Cosmin:
Am venit astazi sa protestez in fata Ambasadei Federatiei Ruse in R. Moldova pentru a cere eliberarea lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor PetrovPopa. Dorim din tot sufletul eliberarea lor. Atatia ani au trecut de cand sunt intemnitati… Noi, pe pamantul nostru, nu avem libertate! Ma doare ca se intampla toate acestea, dar si mie rusine.
Imi pare rau ca multi sunt indiferenti. Daca am fi mai multi aici, am fi mai uniti, poate ca sar rezolva ceva. Neam elibera, in sfarsit, de acesti oaspeti nepoftiti, alde Smirnov. Fara lupta, nu este biruinta.
Maria Malancea, din raionul StefanVoda, venea de la Spitalul de traumatologie. Nu stia ce se intampla in fata Ambasadei Rusiei. Dupa ce iam spus, ea nea declarat urmatoarele:
Oamenii trebuie eliberati! Ma intreb, de ce nu iau eliberat pana acum? Va rog sa scrieti in ziar si parerea mea. Oamenii trebuie sa vina acasa, la familiile lor, pentru ca nu mai e razboi, e timp de pace.
Cei carei tin in inchisoare nu au inima?
Azi, 19 aprilie, am pichetat Ambasada Federatiei Ruse, cerand punerea in aplicare a deciziei CEDO cu privire la eliberarea detinutilor politici, membri ai grupului Ilascu, Andrei Ivantoc si Tudor PetrovPopa. Ambasada a stat cu geamurile inchise ermetic, iar zeci de politisti au avut grija "sa fim cuminti". Suntem pentru respectarea formelor de protest civilizat, dar si mai mult suntem pentru respectarea drepturilor omului si pentru respectarea decizie Inaltei Curti pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. Nerespectul Federatiei Ruse fata de acesti cetateni ai Moldovei, care dureaza de ani de zile nu mai merita tolerat, dar pentru ca o tara care nu respecta drepturile omului in imprejurimi, mentinandune in menghina fricii printro armata de ocupatie, cerem ajutorul urgent si imediat al Comunitatii europene si mondiale. Ne adresam in mod special participantilor la summitul GUUAM. La Chisinau vin reprezentantii unor noi democratii care au izbandit sa isi croiasca o cale spre dezvoltare fara presiuni din partea Federatiei Ruse. Cerem un efort din partea presedintilor Ucrainei, Georgiei, Romaniei, Azerbaidjanului sa ne sprijine intro problema, care inseamna nu doar viata si libertatea lui Tudor si Andrei, ci libertatea familiilor lor, libertatea compatriotilor lor, dar cel mai mult respectul fata de deciziile CEDO si ale CE, ale caror membre sunt toate statele europene.
O reactie imediata va insemna o incurajare imediata a tuturor cetatenilor asupra faptului ca avem o sustinere in lupta noastra pentru eliberarea detinutilor politici, iar Andrei si Tudor vor simti ca exista si dreptate in aceste noi conditii ale Europei de Est.
Cu multa incredere
Eudochia Ivantoc, Victor si Carolina Petrov copiii lui Tudor, Stefan Popa, Raisa Camenschi, , Tamara Ciobanu, Cupcea Ecaterina un frate si surorile lui Tudor, Angela Vrabie, Mihail Turcanu, Nadejda Botca, Nicolae Dabija, Alina Radu, Aneta Grosu, Aliona Avram, Maria Viziru, Valeriu Ciobanu, Victor Zugravu, Adrian Miron, Gheorghe Grinciuc, Vasile Roman, Victor Patrascu, Dumitru Zaitev, Cosma Sevcencu, Ion Madan, Ion Calinovici, Gheorghe Munteanu, Valeriu Cosmin, Silvia Gangan, Petru Hamurari, Nicolae Balmus, Ecaterina Donos, Anatol Bazgu, Ioan Ciorici, Dumitru Prodan, Ion Stafi, Valentina Tasca, Vasile Zaiat, Grigore Rusu, Ion Baltag, Oleg Matu, Boris Cepoi, Petru Stalba, Nicolae Suruceanu si altii