In drum spre sala de sedinte il intreb pe liderul fractiunii PPCD, Vlad Cubreacov, daca stie cumva cine sunt autorii filmului despre rapirea sa. Imi spune ca in titlul peliculei figurau numele realizatorilor. Vreau sal mai intreb daca a identificat sau nu vocea persoanei care povestea ca ar fi participat la rapire. Intre timp, insa, vicepresedintele Parlamentului, Iurie Rosca, il cheama, la o urgenta, astfel ca nu mai pot intreba nimic din cate as fi avut sal mai intreb pe Vlad Cubreacov.
La 14.00 sedinta demareaza. Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, nu ofera nici o explicatie despre schimbarea, din mers, a orei actualei sedinte. El anunta doar despre suplinirea fractiunii parlamentare majoritare cu inca un deputat, Alexandr Jdanov care isi obtine mandatul in urma alegerii deputatului Voronin in functie de presedinte al R. Moldova. Deputatii comunisti aplauda vesel. Si deputatul Jdanov este bine dispus.
Sedinta este transmisa in direct la Teleradio Moldova. Invitat la tribuna Legislativului, premierul desemnat prezinta energic un text la patru ace. El utilizeaza formule occidentale: "modernizarea economiei", "eficientizarea administrarii publice", "modernizarea sistemului educational"… Spune ceva despre depolitizarea sistemului educational, dar nu aminteste nimic despre organizatiile pioneresti si comsomoliste, singurele structuri politice din institutiile noastre de invatamant.
Tarlev promite triplarea pensiilor, in 2009, adica la sfarsitul guvernarii (sau niciodata?), dublarea pachetului de servicii asigurate, motivand ca "o populatie sanatoasa inseamna o economie viguroasa". De fapt, cei care iau scris textul au utilizat mai multe lozinci, cum ar fi "cultura si credinta pilonii de baza ai unui popor"… Si la acea sedinta, deputatul cel mai nerabdator parea a fi Valerian Cristea care, suferind de lipsa de concentrare, isi tot curata (probabil) puful de pe maneca stanga a noului sau costum. In acelasi timp, bucuros, posibil, de revenirea sa in Legislativ, deputatul Jdanov numara, in soapta, deputatii din sala.
Dupa ce a spus tot ce a avut scris, prezentand si componenta noului cabinet, Tarlev a rostit, de pe foaie: "Darzenie, ca Dumnezeu ne va ajuta!"
"Cu ajutorul lui Dumnezeu" incepu cel mai interesant episod al festivitatii. Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, intrun stil aproape identic cu cel al predecesoarei sale, a intrebat patetic: "Sunt prezente intrebari catre dl primministru desemnat?" Atunci, Tarlev a fost nevoit sasi ridice privirea de pe textul scris. Intrebarile deputatilor Aliantei "Moldova Noastra" au curs cu duiumul. Parca special, deputatii acestei formatiuni au vrut sa afle mai multe de la cel desemnat. Tot adresanduise, "dle primministru desemnat", acestia lau intrebat despre libertatea presei (despre care Tarlev a recunoscut ca va ramane tot asa), despre Congresul partidelor comuniste din exURSS, la care a fost delegat si reprezentantul guvernarii prooccidentale din R. Moldova, Victor Stepaniuc, despre lipsa unui mediu adecvat de afaceri, la care Tarlev a declarat cu seninatate: "Eu sunt producator in suflet"…
Cel mai vesel, dar cuadevarat vesel moment al sedintei a fost atunci cand deputatul AMN, Valeriu Cosarciuc, la intrebat pe "desemnat" despre obiectivele de combatere a coruptiei, argumentand ca, in ultimii 4 ani de guvernare comunista, indicatorii coruptiei in R. Moldova au cunoscut o crestere considerabila, potrivit unui clasificator international. In drumul sau spre UE, Tarlev a declarat: "Combaterea coruptiei este un factor distructiv pentru R. Moldova." Nu sia rectificat mesajul, astfel incat, avem toate motivele sa credem ca este unul adevarat.
Problema PIBului, de doar 6 la suta, si cea a resurselor investitionale, discutabile, au provocat confuzia premierului, dar nu lau determinat sasi piarda din curaj. "Surse investitionale vor fi!" cum sa nu crezi acestei argumentate declaratii?
Asa cum, cu astfel de ocazii, sunt inevitabile abordarile problemei mostenirii guvernarii anterioare, si de aceasta data premierul desemnat a fost intrebat despre "sacul" de probleme pe care le preia de la prima sa guvernare, inclusiv cele ale AIR Moldova. Din sala se auzeau replici de felul "a kakaia raznita?" Tulburat, parca, premierul a spus: "Povara aceasta o so mai aiba multe generatii in trecut!". Apropo, tot despre coruptie, Tarlev a promis sa lupte, rugand opozitia "sa nu racneasca sau sa nu strige ca este represata politic".
Uitai. A mai fost o intrebare. Una dintre cele mai putin preferate de comunisti. Cea despre studierea limbii de stat. Redau, exact, ce a spus Tarlev, vorbind la persoana I, plural, adica, exprimand opinia unei majoritati: "Noi nu suntem de parerea de a fi nationalisti sau extremisti si de a incepe iar cu limba sau cu altceva". "Marea majoritate absoluta cunosc acest lucru", a mai concluzionat premierul de la tribuna inaltului for legislativ.
Cu exceptia presei, nimeni nu a mai ironizat pe seama celor rostite de Tarlev. Fractiunile parlamentare (cu exceptia AMN, care a calificat programul drept unul populist, avand un caracter vadit declarativ, menit sa consolideze verticala puterii, adica stilul dictatorial de guvernare), au aprobat strategia guvernului Tarlev2. Seful fractiunii PPCD, Vlad Cubreacov, a motivat ca deputatii acestei formatiuni nu vor vota, totusi, pe motiv ca garnitura noului cabinet nu a fost consultata cu ei, pentru a fi imbunatatita, dar si pentru ca cele 56 de mandate ale comunistilor sunt suficiente pentru demararea guvernarii Tarlev2. Nici un cuvant despre pericolul desemnarii lui Victor Tvircun in fruntea Ministerului Educatiei, sau a lui Miron Gagauz la Transporturi si Gospodaria drumurilor. Nici un cuvant despre lipsa, in Guvern a tehnocratilor promisi de Voronin, nici despre Vladimir Molojen, prietenul lui Boris Birstein, caruia, de aceasta data, comunistii iau daruit, nici mai mult, nici mai putin, functia de ministru al Dezvoltarii Informationale. Cine stie, poate ca Birstein nu e prieten doar cu Molojen, sau poate ca interesul, iarasi interesul, a determinat aceasta tacere.
Aneta Grosu