Nr. 33 (24 martie 2005)

 Investigatii

Traficantii de fiinte umane refugiati la Timisoara (II)
Am incercat, dar nu–mi reuseste sa redau atmosfera unui club de noapte din orasul Timisoara, localuri in care prostituatele moldovence se inghesuie dupa clientii care intra in bar: italieni, germani, englezi, romani, etc. Continuare 

Unul vindea avioane, altul bilete...
Directorul RAO EAS, Anatolii Ciubais a declarat ca va angaja pentru consilierul sau, Valeriu Pasat, aflat in detentie la Chisinau, mai multi avocati din SUA. Continuare 

Fiul unui arestat pentru coruptie lupta cu mita
Un ex–angajat CCCEC vindea Argumente Continuare 

Unul vindea avioane, altul bilete�

AVIOANE

 

Directorul RAO EAS, Anatolii Ciubais a declarat ca va angaja pentru consilierul sau, Valeriu Pasat, aflat in detentie la Chisinau, mai multi avocati din SUA. Avocatul Dumitru Amihalachioae sustine ca avocatii straini au dreptul sa pledeze in instanta, cu conditia ca sunt asistati de un avocat local.

Luni, 21 martie, Judecatoria Buiucani i–a prelungit lui Pasat mandatul de arest cu 30 de zile. Iar vineri, 25 martie, Curtea de Apel va examina recursul avocatului prin care a atacat decizia judecatorului cu privire la arest. Surse din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate (DGCCO), in izolatorul careia este detinut ex–ministrul Aparaii, afirma ca Pasat intr–adevar nu colaboreaza cu organul de urmarire penala — fapt semnalat anterior de Valeriu Pasat vizavi de masura preventiva de arest, aplicata lui. "Pasat nu ofera nici o marturie, parca ar avea scoci la gura", spun responsabilii DGCCO. Vizavi de acest caz penal, el spune ca "soldat fiind, a indeplinit un ordin al conducerii tarii, a Comandantului suprem, in speta". Potrivit Procuraturii Generale, invinuirea care i–a fost inaintata, "exces de putere"(art. 185), i–a fost completata de o noua acuzare: art 327, al.2 ( "abuz de serviciu comis de o persoana cu inalta functie de raspundere"). In ultimul caz, lui Pasat i se incrimineaza vinderea la preturi diminuate a unei sisteme reactive de lupta "Uragan" si rachete pentru acestea. Tranzactia frauduloasa a fost realizata prin intermediul unei firme straine, in consecinta, statul fiind prejudiciat de 1,8 milioane dolari.

Potrivit avocatului Amihalachioae, pe 11 martie, curent, Procuratura a decis calitatea de suspect a lui Pasat, solicitand arestarea lui. Amintim ca, anterior, acesta a figurat in calitate de martor in dosarul penal intentat in august, 2002. La acel moment, dosarul a fost intentat pentru vinderea ilicita de catre conducerea tarii a avioanelor MIG–29, fara sa fi fost acuzate persoane concrete. "Conform invinuirii inaintate lui Pasat, el este acuzat de vinderea inadecvata, la pret redus cu 50 la suta, a avioanelor si de alte nereguli. I se mai incrimineaza si faptul ca tranzactia data nu a fost inclusa in planul de privatizare pentru anul 1998–99, etc. Reiesind din aceste circumstante, clientul meu nu poate fi acuzat ca a prejudiciat statul", spune avocatul. Responsabilul de dosarul "Pasat" din cadrul Procuraturii Generale afirma ca a cerut desinestatator arestarea lui Pasat, reiesind din probele dosarului. Intrebat daca figureaza versiunea insusirii de catre Pasat a sumei de bani cu care a fost prejudiciat statul in procesul de comercializare a MIG–urilor, sursele PG au spus doar ca "tranzactia este dubioasa". Avocatul lui Valeriu Pasat ne–a comunicat ca, de 12 zile deja, clientul sau se afla in greva foamei, stare inadmisibila pentru boala complicata de care acesta sufera de 10 ani. De mentionat ca pedeapsa pentru infractiunea care i se incrimineaza lui Valeriu Pasat, presupune privatiune de libertate pe un termen de 5–12 ani.

BILETE

Ex–directorul general al Companiei "Air Moldova", Dorin Timciuc, impreuna cu subalternii sai, directorul financiar Radu Bezniuc si seful Departamentului financiar, Alexandru Crigan, au fost arestati, fiind suspectati de "insusirea in proportii deosebit de mari din avutul public"(art. 195, al. 2), infractiune si mai grava decat cea incriminata lui Pasat, care prevede detentie de pana la 25 ani. Cei trei sunt anchetati penal de majorarea comisioanelor la biletele de calatorie pe rutele companiei "Air Moldova" si pe rutele combinate. Se presupune ca banii erau insusiti prin incheierea unor contracte de vanzare a biletelor. O parte din suma revenea agentilor economici cu care erau semnate contractele, iar alta parte era transferata pe conturile unor firme off shore. Suma insusita de acestia este, potrivit anchetei, de cca 200 mii dolari. Surse de la CCCEC, precizeaza ca in apartamentele si vilele banuitilor au fost gasite documentele care confirma acuzele aduse celor trei. Anterior, conducerea companiei "Air Moldova" si alti angajati ai acesteia au fost demisi de catre Administratia de Stat a Aviatiei Civile in legatura cu descoperirea unor nereguli in activitatea economico–financiara a intreprinderii.


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
[email protected]