Nr. 33 (24 martie 2005)

 Divers

Ghidul alimentatiei deputatilor in primele zile de munca
Este postul mare si fiecare are nevoie de o curatire sufleteasca si trupeasca, mai ales dupa campaniile astea parlamentare, cu fripturi si bautura, de aceea cateva saptamani cu legume, fructe si ganduri curate vor aduce numai idei bune celor care stau in fruntea tari Continuare 

Gradina Stefan cel Mare
La cel de–al 30–lea spectacol "Gradina Stefan cel Mare", jucat pe scena Teatrului "Ginta Latina" din Chisinau, regizorul Dorel Tarna nu inceteaza sa afirme ca Marele nostru Domnitor Stefan cel Mare si Sfant "este personalitatea, la care noi cu mandrie si noblete, ne putem inchina intotdeauna". Continuare 

Gradina Stefan cel Mare

MOTTO:
"Somnul este partea de viata pe care noi o daruim mortii",
replica din spectacolul de revista "Gradina Stefan cel Mare".

La cel de–al 30–lea spectacol "Gradina Stefan cel Mare", jucat pe scena Teatrului "Ginta Latina" din Chisinau, regizorul Dorel Tarna nu inceteaza sa afirme ca Marele nostru Domnitor Stefan cel Mare si Sfant "este personalitatea, la care noi cu mandrie si noblete, ne putem inchina intotdeauna". Este o concluzie formulata dupa ce, de mai mult timp, studiaza cu multa atentie fenomenul "Stefan cel Mare" in istoria si spiritualitatea romaneasca, dar si calitatile atractive ale Monumentului lui Stefan cel Mare, inaltat in gradina publica din centrul Chisinaului, care, de ani de zile, polarizeaza in jurul sau spiritul si sentimentele autohtonilor.

Anul 2004, desemnat anul Stefan cel Mare, a trecut, luand cu el in istorie numeroase evenimente prin care a fost comemorat Marele Domnitor. Anul 2005 a intrat in vietile noastre cu multa forfota electorala si cu o atmosfera mai apropiata de Caragiale decat de cea a neinfricatului Stefan, lasand intr–un con de umbra atasamentul si devotamentul declarate cu mult patos acum un an. Prin spectacolul sau, "Gradina Stefan cel Mare", Teatrul "Ginta Latina" continua sa ne aminteasca despre personalitatea si locul care, de la 1989 incoace, a adunat numeroase amintiri despre noi si despre visele noastre, multe dintre care fantasmagorice.

Cum poate fi montat un spectacol despre o Gradina publica, chiar daca e Gradina Stefan cel Mare? Dorel Tarna precizeaza ca acesta este "un pamflet cu alura aproape verosimila". El aminteste ca, precum, de secole, in jurul lui Hristos se aduna crestinii, asa neamul nostru are mare noroc de o personalitate in fata careia se inchina toti: de la vladica, la opinca. Chiar daca aproape toti par sinceri si convinsi, chiar daca nu inceteaza sa–i jure Domnitorului credinta si izbanda, tot ce are loc zilnic in fata Monumentului lui Stefan cel Mare provoaca si tristete, si ingrijorare, si neliniste, dar si amuzament. "Vii la Stefan ca in fata forului suprem", conchid realizatorii spectacolului. Tudor Tarna spune ca, urmarite de la distanta, aceste scene sunt deseori mai eficiente si mai utile decat niste lectii…

Celora care nu au reusit deocamdata sa ajunga la unul dintre cele 30 de spectacole, jucate deja la "Ginta Latina", le spunem ca subiectul este unul neasteptat de firesc pentru predispunerea spectatorului de a urmari scene istorice sau cu tenta vadit patriotica. Un actor, deceptionat de realitate, lipsit de sansa unor roluri pe scena teatrului sau drag, abandonat de familia care nu mai accepta sa traiasca in saracie, intra in greva. Asa cum e si de asteptat, aceasta actiune de protest a actorului, interpretat de Ion Munteanu, se desfasoara in fata Monumentului lui Stefan cel Mare.

"Ati incercat vreodata sa omorati foametea cu foame… E mai greu in primele 10 zile. Si nu atat din cauza foamei, cat din cauza ochilor trecatorilor care incearca sa–ti sfredeleasca suferinta cu privirile cicalitoare"... Dupa aceasta confidenta a eroului central, din visele acestuia spectatorul afla ce se intampla in subconstientul cetateanului ajuns in Gradina Stefan cel Mare... Fie ca vine cu prilejul unor evenimente oficiale sau chiar aproape revolutionare, fie ca este cuprins de bucuria unor sarbatori personale, fie ca simpla curiozitate il aduce in fata Domnitorului – visurile actorului, aflat in greva foamei, descopera ceea ce, deseori, nu vede simplul trecator care strabate grabit Gradina. Revazandu–i in vis pe Eminescu, Puskin si pe Stefan cel Mare, pana la urma, eroul conchide ca "somnul este partea de viata pe care noi o daruim mortii".

La aceasta concluzie filozofica el ajunge "ajutat" de alti 30 de actori, adusi in scena de Dorel Tarna si Victoria Bucun care, impreuna semneaza regia spectacolului. Costumele, unele dintre care de epoca, sunt create de Vitalie Vasilache, scenografia fiind realizata de Adrian Suruceanu. Critici de teatru remarca si coregrafia semnata de Victoria Bucun. Pe toti impreuna ii puteti reintalni la 18 aprilie, in "Gradina Stefan cel Mare".

Reporter de Garda


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com