Nr. 28 (17 februarie 2005)


Editorial

Libertatea
de Alina Radu

autor
«Noi, aici, pe pamant, nu vom fi niciodata liberi, atata timp cat oamenii verzi de pe planeta Titan traiesc in tiranie» a declarat George Bush (LewRockwell.com, 10.02.2005)

Toti presedintii pe care i–a avut R. Moldova de cand au fost arestati membrii grupului Ilascu si–au trait anii de grandoare la carma acestei tari. Nici unul dintre ei nu si–a trait, insa, libertatea. Libertatea presedintilor Moldovei este acum la Hlinaia, inchisa in celula in care a stat Ilie Ilascu si in care sta acum Tudor Petrov–Popa, si la Tiraspol, in inchisoarea nr.2, in celula nr.6, unde sta Andrei Ivantoc. Deci, libertatea presedintilor nostri nu se afla pe Luna sau pe planeta Titan, ci foarte aproape, la o ora de mers cu limuzina cu girofarurile aprinse. Fiecare dintre cei trei presedinti a trecut de nenumarate ori cu limuzina de serviciu pe langa zidurile inchisorilor de la Tiraspol sau Hlinaia, in drum spre mesele cu coniac ale tratativelor, in drum spre tarmul cald de la Soci, in drum spre Corjova, la casa mamei, sau spre Parata, la vila. De parca patriotii nu ar fi avut si ei dreptul sa vada tarmul, sa–si vada mama, sa–si faca o casa.

In ultimul an, presedintii Europei au tot dat palme presedintelui Moldovei la capitolul detinuti si libertate. Presedintii Frantei si Italiei si–au intalnit personal, pe aeroporturi nocturne, detinutii salvati din Irak, indiferent daca guvernele lor i–au trimis sa lupte, sau au mers acolo ca jurnalisti independenti, fara avizul sefilor de stat. S–a spus ca presedintele Italiei a platit teroristilor irakieni sume astronomice ca sa–si rascumpere cetatenii, dar acesta a preferat sa fie acuzat de orice, decat ar admite ca cetatenii sai sa fie detinuti pe nedrept. Alte palme pentru presedintele RM si al Federatiei Ruse au fost date de premierul britanic Tony Blair care si–a cerut public scuze pentru faptul ca soldatii lui au abuzat prizonierii irakieni. Tarile lumii si presedintii lor nu mai accepta pentru nimic in lume prizonieri politici.

Moldova, cu presedintii ei cu tot, e la coada listei tarilor si presedintilor liberi. Nici unul dintre cei trei nu a facut niciodata un demers public si foarte clar privind eliberarea detinutilor politici de la Tiraspol. De parca acestia ar fi pe Luna, iar declaratiile presedintilor ar fi mai scumpe decat rachetele; de parca un presedinte nu este garantul libertatii fiecarui cetatean al tarii sale. R. Moldova e la coada listei, cu tot cu presedintii si patriotii sai. Caci nu fiecare tara are noroc de patrioti ca ai nostri si, cu siguranta, doar tarile cu presedinti slabi dorm, cand patriotii lor stau la inchisoare.

Astfel, despre noi se scriu doar pamflete. "Mohammad Atta, principalul preparator al atacului din 11 septembrie, s–a intalnit la Chisinau, capitala Moldovei, cu asociatii sai Saddam Hussein si Darth Vader in barul Star Wars. Capul serviciilor secrete din Moldova a relatat agentilor FBI ca Atta a solicitat de la NASA sa fie antrenat pentru un zbor catre planeta Titan, fara intoarcere pe Pamant", astfel ne–a descris zilele trecute Leon Hadar pentru "LewRockwell". O mai fi fiind, oare, locuri in racheta sau pe planeta Titan? Caci mai sunt oameni care ar trebui sa plece fara sa revina pe Pamant, asigurandu–ne astfel libertatea. Stam de Garda.



Ivantoc

Acasa la Andrei Ivantoc
imagine
Oamenii din Opaci, satul lui Andrei Ivantoc se roaga de ani de zile ca sateanul lor sa fie eliberat din inchisoare. Cand au auzit ca el va candida pentru alegerile parlamentare, lumea a rasuflat usurata, fiind sigura ca "baiatul cel cuminte si ascultator, care a crescut un adevarat patriot", va ajunge deputat si, in final, va fi eliberat, pentru ca nu este vinovat.

Scenarii crestine

La cateva saptamani inainte de venirea noastra in satul Opaci, din raionul Causeni, locul unde s–a nascut si a crescut candidatul independent pentru cursa electorala din anul curent, localitatea a fost vizitata de reprezentantii PPCD. Liderul fractiunii, Iurie Rosca, a declarat ca "a facut tot posibilul ca Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa sa fie eliberati" din inchisorile regimului separatist de la Tiraspol. Amintim ca PPCD a fost prezent in Legislativul de la Chisinau mai multe legislaturi la rand, timp in care detinutii politici, fosti membri ai FPCD, au continuat sa stea in temnitele smirnoviste. Oamenii din sat spun ca mesajul lui Rosca a fost unul mai putin crestinesc, acesta spunandu–le ca inregistrarea lui Ivantoc pentru alegerile din 6 martie este "o actiune bine gandita (?)" si ca detinutul politic ar fi intrat in cursa electorala pentru a lua voturile crestin–democratilor. De ce, ne intrebam, Ivantoc nu ar lua chiar voturile sale?! Or, pe parcursul campaniei electorale, numarul simpatizantilor lui, pe fundalul deceptiei totale a cetatenilor in fortele politice de la noi, creste zi de zi si exista certitudinea ca, in cazul unor alegeri netrucate, Andrei ar putea deveni deputat, adica ar acumula jumatate din numarul votantilor necesar pentru accederea in parlament a unui partid politic.

Continuare
Programul lui Andrei Ivantoc

1. Rezolvarea conflictului transnistrean prin care:
A) Ar fi garantate si protejate drepturile la studii si accesul la educatie al tuturor copiilor din Transnistria
B) Ar fi revazuta situatia refugiatilor din Transnistria, in conformitate cu drepturile omului si obligatiunile statului
C) Ar fi solutionate problemele combatantilor, care si–au pierdut capacitatea de munca, locuinta si sanatatea luptand pentru integritatea Republicii Moldova.
D) Ar fi implementate programe pentru copiii ramasi orfani sau fara intretinator dupa razboiul din 1992
E) Ar fi rezolvate problemele privind accesul limitat la informatie (ziare, radio si TV in limba romana) al populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului
F) Ar fi protejate drepturile fundamentale ale omului in masura egala pentru toti cetatenii din stanga si din dreapta Nistrului, indiferent de statutul social
G) Ar fi indreptatiti detinutii politici, protejandu–li–se drepturile si libertatile de opinie, si drepturile fundamentale ale vietii
H) Ar fi promovate valorile unui sistem justitiar care ar exclude toate formele de separatism si totalitarism.

imagine

Sondaj


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com