Zilele trecute, conflictul militar de pe Nistru a fost reluat, dar numai in varianta verbala. Ca si orice alt conflict, acesta a fost pregatit din timp. In ultima saptamana a lunii ianuarie, la Moscova au avut loc cateva intruniri "separatiste". In timp ce Victor Iuscenko si Mihail Saakasvili au tinut rapoarte in fata APCE, pledand cauza europeana, capitala rusa a gazduit liderii separatisti din aria exsovietica. Liderul abhaz, Serghei Bagaps, a declarat pentru canalul "Eho Moskvi" ca Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria, precum si Karabahul de Munte, trebuie sa isi coordoneze politicile de comun acord. Igor Smirnov a sustinut o conferinta speciala de presa, in care a criticat dur relatiile cu Chisinaul. Lor li sa alaturat Eduard Kokoiti, liderul separatist al Osetiei de Sud, toti trei avand intalniri la cel mai inalt nivel pe parcursul celor trei zile de aflare in capitala Rusiei. Prietenia liderilor separatisti poate fi citita si in stirile emise de Tiraspolul oficial, care sia declarat sustinerea materiala, morala si armata pentru situatiile complicate traversate de liderul osetin.
Odata cu revenirea lui Smirnov de la Moscova, a si inceput razboiul declaratiilor. Autoritatile transnistrene au lansat zeci de semnale in care anunta despre pericolul iminent al razboiului intre Republica Moldova si rmn.
Presa rusa de opozitie a remarcat faptul ca asemenea vizite simultane ale liderilor separatisti la Moscova au avut loc la finele anului 2003, inainte de "revolutia rozelor" din Georgia, cand liderii din Abhazia, Osetia de Sud, si Adjaria au vizitat Rusia. Recent, ziarul rus "Kommersant" a scris ca "Russia incearca sai convoace pe cei carei pot fi de folos in viitoarele jocuri politice".
Jocul politic cel mai apropiat va avea loc la Chisinau, peste doar cateva saptamani, si se numeste "Alegerile parlamentare din 6 martie". Cu aceasta ocazie, cei care semnaleaza razboiul nu ar dori decat sa poarte o noua victorie care ar aduce rezultate electorale.
Alina RADU
Intro declaratie difuzata recent de Executivul R. Moldova se arata ca, incepand cu mijlocul lunii ianuarie, autoritatile autoproclamate din Transnistria intreprind actiuni active de mobilizare, concentreaza unitati armate si tehnica de lupta in zona de securitate, desfasoara o ampla campanie propagandistica, avand drept scop intimidarea locuitorilor regiunii cu un pretins pericol militar care, chipurile, ar proveni din partea autoritatilor oficiale ale Moldovei si a poporului ei. Totodata, au crescut de cateva ori proportiile prezentei formatiunilor armate transnistrene la hotarele satelor din stanga Nistrului aflate sub jurisdictia R. Moldova.
In declaratie se mentioneaza ca acesta nu este nici pe departe primul acces de isterie absurda al Tiraspolului. De aceasta data, insa, caracterul masurilor militare pe care le intreprinde partea transnistreana vorbeste despre faptul ca are loc pregatirea metodica si bine gandita a unei destabilizari armate de mari proportii pe Nistru.
Vasile Sova, ministrul Reintegrarii
Ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, a avut la 3 februarie o intrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditati la Chisinau, cu ambasadorul SUA, Heather Hodges, si cu seful Misiunii OSCE in Moldova, William Hill. El a informat diplomatii despre situatia creata in raioanele de est ale R. Moldova, calificando drept "foarte tensionata si periculoasa". Ministrul a prezentat diplomatilor occidentali informatii despre masarea unor cantitati semnificative de munitii si tehnica blindata ale efectivelor armate transnistrene in mai multe localitati situate in zona de securitate. Sova a subliniat ca lipsa reactiei din partea Fortelor Pacificatoare fata de evenimentele din zona de securitate trezeste ingrijorarea conducerii RM. Ministrul Reintegrarii a dat asigurari ca R. Moldova va utiliza, pentru solutionarea diferendului transnistrean, numai mijloace politice si pasnice si nu va permite sa fie atrasa intrun nou conflict armat cu propriii sai cetateni, locuitori ai raioanelor de est. Totodata, ministrul a chemat diplomatii occidentali sa depuna toate eforturile pentru stabilizarea situatiei si evitarea escaladarii tensiunilor in zona de securitate.
Ministerul Afacerilor Externe din Rusia
Chisinaul oficial, chemand comunitatea internationala sa isi concentreze eforturile diplomatice la preintampinarea escaladarii tensiunilor in Transnistria, de fapt continua cu insistenta sa impiedice activitatea mediatorilor straini pentru restabilirea dialogului dintre parti si la procesul de convorbiri cu scopul elaborarii unui model viabil pentru rezolvarea conflictului transnistrean.
Aceasta pozitie a autoritatilor moldovenesti provoaca nedumerirea si, ce e foarte periculos, poate conduce la dereglarea stabilitatii in regiune. Aceste actiuni sunt o veriga in lantul de actiuni intreprinse in ultimul timp de catre partea moldoveneasca cu intentia de a incercui Transnistria intro blocada economica si diplomatica, pentru a elimina Tiraspolul de la participarea in convorbiri, in pofida principiilor OSCE de rezolvare a conflictelor.
Agentia rusa "Novosti"
Intrun comentariu difuzat recent, agentia rusa APN prognozeaza iminenta izbucnirii unui razboi pe Nistru, acuzand Chisinaul de crearea conditiilor pentru escaladarea noului conflict si introducerea in regiune a unui contingent militar occidental. Potrivit APN, momentul este oportun pentru declansarea unui nou conflict, deoarece SUA si UE doresc de mult schimbarea actualului format al operatiunii de mentinere a pacii din Transnistria prin eliminarea definitiva a Rusiei si Ucrainei din regiune: le trebuie doar un motiv pentru a interveni si pentru asi impune propriile reguli pe malul stang al Nistrului. "Pentru asi atinge scopul, se impune blocarea activitatii institutiilor actualei operatiuni de pace a Comisiei Unificate de Control si a fortelor mixte de mentinere a pacii. Procedand astfel, Chisinaul ignora acordurile din 1992, privind ordinea de deplasare in zona de securitate, care trebuie convenita cu CUC, si nu cu MAE moldovean", noteaza APN.
Oleg Gudimo, adjunctul securitatii rmn, membru al CUC
Potrivit agentiei tiraspolene Olviapress, ministerul securitatii transnistrene a publicat recent statistica militarbugetara a Moldovei. Cifrele expuse de ei arata ca in ultimii ani au crescut brusc cheltuielile pentru intretinerea structurilor de forta, acestea fiind comentate de Oleg Gudimo. "In 2002 aceste cheltuieli au constituit 87 mil. lei, iar in 2004 deja 162 mil. O crestere brusca se observa si la alte structuri ale puterii: pentru Ministerul de Interne in 2002 au fost alocate 105 mil. lei, iar in 2005 sunt planificate 258 mil. Pentru SIS, in 2002 au fost repartizate 27 mil, acum 43,4 mil. lei". Cu cine are de gand sa lupte Moldova? Un indiciu ar fi caracterul exercitiilor militare petrecute de Chisinau. Vara trecuta, au avut loc instructiuni militare de masa, la care a asistat insusi Voronin. Se fac pregatiri militare in transportul feroviar, se mimeaza ocuparea garilor, statiilor feroviare, patrunderea in structurile de forta ale Transnistriei. Acestea denota semne ale pregatirii Moldovei pentru actiuni in forta in Transnistria. Rusia trebuie sasi sporeasca contingentul pacificator din Transnistria, avand toate argumentele juridice pentru asta", a mai spus pentru Olviapress Gudimo. El considera ca un asemenea pas va fi un raspuns adecvat la inrautatirea brusca a situatiei in zona de securitate. Astazi, in aceasta zona se afla vreo 300 de militari rusi, desi acordurile anterioare prevad participarea unui contingent mult mai larg. Totodata, din CUC trebuie sa faca parte mai multi reprezentanti ai Federatiei Ruse, reprezentanti nu doar ai ministerului Apararii, ci si ai Internelor si Securitatii.
Agentia oficiala de stiri a rmn Olviapress
"Vreau sa va amintesc cum a inceput cel deal doilea razboi mondial, declara un expert pentru Olviapress. In 1939, regimul hitlerist a imbracat soldatii germani in uniforma militara poloneza, acestia atacand statia radio aflata la hotar cu Polonia. Dupa aceasta conducerea de varf a armatei fasciste a acuzat Polonia ca a atacat prima. Judecand dupa pregatirile Chisinaului din zona de securitate, nu poate fi exclus faptul ca actuala conducere a Moldovei planifica o atare provocare militara pe Nistru, pentru a acuza mai apoi Transnistria".
Victor Alksnis, Duma de Stat a Rusiei
La 2 februarie, deputatul Dumei de Stat a Rusiei Victor Alksnis a remis spre examinare parlamentarilor un proiect de hotarare: "In legatura cu intreruperea procesului de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean, si cu acutizarea situatiei in jurul rmn, a ordona comitetului Dumei de Stat pentru problemele CSI si relatiilor cu conationalii sa solicite MAE si Ministerului Apararii informatii cu privire la situatia creata si la masurile luate de Federatia Ruse ca stat garant al reglementarii transnistrene".
Robert Cooper, responsabil de afaceri externe al UE
'Transnistria poate deveni o baza pentru teroristi", a declarat Robert Cooper, directorul general pentru afaceri externe la Consiliul de ministri al Uniunii Europene intrun interviu acordat postului britanic BBC in septembrie, dupa vizita sa in R. Moldova.
El a mai spus ca UE este foarte ingrijorata de situatia din Transnistria care poate deveni o baza pentru teroristi asa cum Afganistanul a devenit baza de operatiuni a lui Osama bin Laden. "Faptul ca miam schimbat planurile de vacanta pentru a merge in Moldova dovedeste gradul nostru de ingrijorare", a declarat Cooper, care este mana dreapta a lui Javier Solana. Desi nu se asteapta la o reluare a conflictului militar din 1992, Cooper considera ca riscul unor violente ramane real. "Mentinem restrictiile de calatorie pentru liderii nistreni. UE introduce asemenea sanctiuni doar in cazuri exceptionale, cum sunt in prezent Birmania si Sudanul. Pe viitor vom examina si alte sanctiuni daca e nevoie", a declarat Cooper, adaugand ca oficialii UE continua sa abordeze chestiunea Transnistriei la fiecare intalnire cu Rusia si Ucraina".
"Nu stiu daca e adevarat ca unele din munitiile atacatorilor de la Beslan provin din Transnistria, asa cum a declarat premierul moldovean, dar e posibil. Asa dupa cum Osama bin Laden a folosit Afganistanul drept o baza pentru terorism, existenta unor gauri negre pentru trafic de tot felul e periculoasa". "Avem nevoie de timp, a mai declarat Robert Cooper, dar speram sa ajungem la o solutie, mai ales ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Moldova ne va fi vecina si va fi inclusa in politica de vecinatate a UE. Extinderea Uniunii Europene ne aduce tot mai aproape de aceste conflicte inghetate", a conchis inaltul diplomat european.
Michael Shafir, "Europa Libera"
"Este indoielnic faptul ca Moscova si, implicit, Transnistria sunt pregatite sa faca ceva mai mult decat galagie in acest caz si sa riste sa ajunga la o confruntare militara, dupa cum sugereaza declaratiile Guvernului de la Chisinau. Este limpede faptul ca partidul de guvernamant este interesat sa demonstreze etnicilor "moldoveni" ca anume el, si nu opozitia, a fost capabil sa apere interesele nationale ale Moldovei. Or, PCRM ar putea sa fie mai putin victorios in acest an decat in 2001. Pe langa toate, Voronin stie ca a pierdut suportul populatiei rusolingve din tara, deoarece nu a reusit sa realizeze promisiunile sale din 2001 cu privire la intrarea in uniunea RusiaBelarus si la instituirea limbii ruse ca o a doua limba de stat".
Anatol Plugaru, ministru al Securitatii din 29 august 1991 pana la 16 iulie 1992
Nu cred ca exista nebuni totali care sa porneasca acum un razboi. Da, minti infierbantate exista pe ambele parti ale Nistrului, dar nu mai mult deatat. Sunt multe argumentele care demonstreaza ca Moldova nu are de ce se lansa intrun razboi: forta militara a R. Moldova este inferioara arsenalului militar de care dispune acum Transnistria, si � in Moldova nu au mai ramas barbati curajosi, care se vor inrola doar din sentiment patriotic pentru a apera pamantul pe care sau nascut. Odata cu incarcerarea si detinerea membrilor grupului Ilascu, in soarta carora guvernantii nu sau implicat, sentimentul patriotic a fost terfelit si ma tem ca nu mai are cine tine arma in maini pentru Moldova. Din fericire, exista alte metode de lupta, nearmate, metode politice care trebuie utilizate acum.