Nr. 27 (10 februarie 2005)

 Investigatii

Separatistii, aliniati la Moscova
Zilele trecute, conflictul militar de pe Nistru a fost reluat, dar numai in varianta verbala. Ca si orice alt conflict, acesta a fost pregatit din timp. Continuare 

MAI datoreaza unui tanar 50 mii de lei
Anul trecut, la indicatAl patrulea an, din 2001, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu achita datoria de peste 50 mii de lei unui tanar caruia toate instantele judecatoresti nationale i–au dat castig de cauza intr–un proces de judecata intentat impotriva unor colaboratori MAI pentru maltratare si abuz de putere. Continuare 

Cum Gaiciuc si Tarlev erau cat pe ce sa devina calugari
Baza militara din Radoaia a iscat razboi intre Mitropolia Moldovei si primaria locala Continuare 

Curentul lui Grig Bivolaru la Chisinau
Miscarea de Integrare Spirituala in Absolut in atentia SIS si SRI Continuare 

Cum Gaiciuc si Tarlev erau cat pe ce sa devina calugari

Baza militara din Radoaia a iscat razboi intre Mitropolia Moldovei si primaria locala

Manastirea de barbati, care urma sa se construiasca pe teritoriul fostei baze militare din Radoaia, Sangerei, s–ar putea sa nu fie finisata niciodata. Intre Mitropolia Moldovei si primaria satului s–a iscat un conflict de proportii, primarul acuzandu–l pe secretarul Eparhiei de Balti, arhimandritul Marchel, de insusire a bunurilor materiale in valoare de 5 mil. lei.

Secretarul Mitropoliei Moldovei, parintele Vadim Cheibas, a declarat pentru Ziarul de Garda ca nu cunoaste nimic despre acest conflict, nici daca manastirea din Radoaia a fost sau nu inregistrata. In context, parintele Cheibas a spus ca "orice donatie pentru manastire (care nu se stie daca va fi construita vreodata) trebuie sa fie adusa la sediu sau sa fie transferata pe contul Mitropoliei".

Hotarare deloc intamplatoare

La 14 februarie 2003, prin Hotararea de Guvern nr. 158, s–a decis transferarea, de la balanta Ministerului Apararii la cea a primariei Radoaia, a taberei militare "Radoaia", dislocate in acest sat din raionul Sangerei. Acest act a fost emis in legatura cu reformarea Armatei Nationale. Edificiile taberei si terenul adiacent cu suprafata de 23,1 ha au fost transmise cu titlu gratuit. Executivul, in comun cu primaria, urma sa constituie o comisie care, in termen de o luna, urma sa transmita bunurile patrimoniale.

Hotararea n–a fost luata intamplator, scopul fiind transmiterea bazei militare in posesia Mitropoliei Moldovei care intentiona sa construiasca pe acel teritoriu o manastire de barbati. Legislatia, insa, nu permite transferarea obiectelor, aflate la balanta statului, unei organizatii obstesti. Potrivit primarului Pavel Cebotari, procedura de predare–primire a bazei militare a fost incalcata, actul respectiv fiind semnat in aceeasi zi, si nu peste o luna, cum prevedea Hotararea de Guvern.

Mitropolia Moldovei, ajunsa, in final, posesoarea obiectului, l–a desemnat pe arhimandritul Marchel drept presedinte al Comisiei de receptionare a obiectului. Despre acesta se stie ca a fost implicat in mai multe scandaluri de proportii, unul dintre care de ordin sentimental. Presa a scris despre romanul lui cu o ziarista de la postul TV din Balti, al carei iubit l–a amenintat pe preot cu moartea, scriindu–si mesajul pe… o grenada. Primarul spune ca Marchel si–ar fi insusit suma de 5 mil. lei, vanzand materialele de constructii, adunate in urma demolarii oraselului militar. Pe marginea acestor actiuni ale arhimandritului, la 24 iunie 2004, procuratura Sangere intenteaza un dosar penal impotriva Mitropoliei Moldovei. Anchetatorul Mihail Banaru a solicitat mitropoliei acte, care ar atesta veniturile manastirii obtinute din vinderea materialelor de constructie. Mitropolia, insa, a refuzat sa colaboreze cu organele de drept.

5 milioane la sapun

"Am remis cereri prin toate instantele despre faptul ca obiectul a fost transmis ilegal, spune primarul. In 2003, toti consilierii locali au fost impotriva predarii bazei militare, iar fostul primar a falsificat semnaturile. Din vreme ce baza a devenit proprietatea satului, Mitropolia Moldovei, conform legii, trebuia sa o procure de la primarie, achitand, cel putin, 20 la suta din suma. Va imaginati cum arata un orasel militar? Au fost demolate noua obiecte de baza, materialele de constructii au fost vandute, fara nici o evidenta. Si–au permis sa intre chiar si pe teritoriul care nu le apartinea", a adaugat primarul.

Parintele Marchel a infirmat acuzatiile de insusire a banilor, spunand ca scandalul ar viza Mitropolia si primaria, el neavand nici o vina. "La 27 noiembrie 2004, o comisie formata din functionari din diferite domenii a decis ca 60 la suta din teritoriu sa–i fie acordat primariei. Cat priveste demolarea obiectelor de pe teritoriul bazei, aceasta decizie a fost luata de Guvern (?)", sustine arhimandritul, candidatura caruia este discutata de patriarhia Moscovei pentru o eventuala herotonie in episcop. La randul sau, primarul spune ca acest conflict va lua sfarsit doar atunci cand satului ii vor fi restituite bunurile materiale, vandute de pe terenul care ii apartine.

Arhimandritul Marchel alungat cu forta din sat

In urma celor intamplate, lumea din sat s–a revoltat, alungandu–l pe Marchel din localitate. "Camioane intregi, incarcate cu materiale de constructii, au fost duse de pe teritoriul bazei", spun ei. "Le–am dus la bisericile de prin zona, iar de o buna parte din bani au beneficiat cei opt calugari, delegati la manastire care, insa, n–au putut rezista certurilor si au plecat. Va dati seama ca banii au fost cheltuiti pentru pasta de dinti, detergenti, mancare si alte lucruri necesare calugarilor", se justifica arhimandritul. "Opt calugari?! Au fost doar doi, dintre care unul a plecat, iar altul umbla prin sat si bea. Sa raspunda Marchel in fata legii de unde a luat bani ca sa–si construiasca casa cu patru etaje la Balti. Nici tataro–mongolii n–au comis asemenea acte de vandalism. Sa raspunda in fata legii!", cere primarul. "Cu 5 milioane de lei te faci mai curat decat toti sfintii", spun satenii care nu inteleg de ce baza militara n–a fost oferita pentru a construi un azil de batrani sau o casa de copii.

Secretarul Mitropoliei, Vadim Cheibas, neaga existenta conflictului. "Nu exista nici un scandal. Nu discut cu nimeni la aceasta tema", ne–a declarat el.

In acelasi timp, surse de la Balti spun ca parintele Marchel nu trece nici o slujba fara sa faca apel catre crestini sa voteze Partidul Comunistilor.

P.S. Despre alte aventuri "crestine" ale episcopului de la Balti cititi in numarul urmator.

Ileana Rusu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com