Nr. 24 (20 ianuarie 2005)

 Politic

Decizia lui Andrei Ivantoc a facut inconjurul lumii
Vestea ca Andrei Ivantoc va candida pentru alegerile parlamentare in calitate de independent a facut inconjurul lumii. Continuare 

Campanie fraudata
Mijloacele publice sunt utilizate in scopuri electorale absolut de toti cei care vin la putere dintr–o lume veche, mintind ca pot edifica o lume noua... Continuare 

Campanie fraudata

Mijloacele publice sunt utilizate in scopuri electorale absolut de toti cei care vin la putere dintr–o lume veche, mintind ca pot edifica o lume noua

Cine va conduce R. Moldova in situatia in care 70 la suta din lista electorala a PCRM este constituita din actualiiguvernanti?

Dorin Chirtoaca, expert la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova:
Simplul fapt ca lista CPRM este completata, in proportie de 70 la suta, de actualii guvernanti, nu impiedica guvernarea tarii. Problema apare in momentul in care incercam sa vedem ce fac candidatii PCRM cu functii inalte in stat in timpul lor de serviciu. In cazul in care se afla la locul de munca, facandu–si campanie electorala in timpul liber, putem admite ca legislatia electorala este respectata. In cazul in care, insa, timpul de lucru si resursele institutiei la care lucreaza candidatii sunt folosite pentru a face campanie electorala, constatam ca sunt incalcate Codul Electoral si Codul Muncii. Pentru a evita o astfel de situatie, art. 46, al. 3 din Codul Electoral prevede dreptul candidatilor de a fi degrevati de atributiile de serviciu, pentru a putea desfasura in voie campania electorala. Astfel ar trebui sa procedeze toti candidatii care au un loc de munca stabil si, cu atat mai mult, cei care au de administrat treburile statului. In aceasta perioada de campanie, guvernarea ar fi trebuit transmisa, cu titlu de interimat, tehnicienilor din structurile statului, cu tot cu automobile de serviciu, iar candidatii sa–si organizeze campania, utilizand transport privat sau, daca li se pare scump, transport public, care este gratis conform art. 46 alin. (4) din Codul Electoral.

Valeriu Muravschi, doctor in economie, ex–premier al R. Moldova:
Tot ei vor conduce. Este cert ca guvernarea actuala "reuseste" sa–si desfasoare campania electorala, guvernand in acelasi timp. Mai mult decat atat, ei utilizeaza masiv si nestingherit mijloacele statului. Guvernantii au comis abuzuri si fraude cu mult inainte de declararea scrutinului.

Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Reformei:
Nimic deosebit nu se intampla. Mijloacele publice sunt utilizate in scopuri electorale absolut de toti cei care vin la putere dintr–o lume veche, mintind ca pot edifica o lume noua. In R. Moldova, o singura campanie electorala a fost organizata in conformitate cu legile acestui stat — cea din 1990. Atunci legislativul a fost dizolvat, iar candidatii si–au organizat campaniile pe cont propriu, fara a utiliza mijloacele statului. De atunci incoace, si agrarienii, si comunistii, au tot fraudat alegerile, cu mult inainte de ziua votarii. Lumea, insa, inclusiv clasa politica, nu insuseste nici o lectie in urma acestor abuzuri.

Mihai Petrache, presedintele Uniunii Centriste din Moldova:
Guvernantii sfideaza Codul Electoral si intreaga legislatie in vigoare. Legile statului nu admit ca cei care se afla in fruntea statului, fara a se degreva din functii, sa participe la scrutin in calitate de candidati electorali. Daca presedintele Voronin a dorit sa fie cap de lista la PCRM, ar fi trebuit sa se degreveze din functie, pe perioada campaniei, lasand–o pe presedinta Parlamentului sa conduca. Sau invers. Daca Ostapciuc a dorit cu tot dinadinsul sa fie in fruntea listei comuniste, la fel, ar fi trebuit sa–si abandoneze functia pe perioada campaniei.


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com