Sute de locuitori din diferite raioane ale R. Moldova Drochia, Taraclia, Florești, Telenești, Bălți, Cahul, Glodeni etc. susțin că, începând cu luna februarie și până în prezent, sunt intimidați de către organele procuraturii raionale și ale poliției economice pe motiv că au aderat la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).
Pe data de 1 iunie copiii din Telenești sărbătoreau Ziua internațională a drepturilor copilului, iar părinții acestora
Pentru fiecare raion au fost întocmite liste cu numele oamenilor citați de către procuratură pentru audieri.
Intimidați de acțiunile procuraturii, oamenii cer de la Parlament crearea unei comisii speciale care să investigheze cazurile respective. Conducerea PLDM, la rândul său,
«Cazurile flagrante de încălcare a drepturilor omului, înregistrate în ultimul timp în R. Moldova, fac parte
«Vă spun cum sunt încălcate drepturile omului la Telenești. În luna februarie, 41 de membri ai PPCD au semnat o declarație prin care anunțau ieșirea lor din componența partidului. Imediat după aceasta, fiecare a primit câte o citație, fiind chemați la procuratură pentru a fi audiați. Peste puțin timp, a venit un grup de oameni care
«Sunt dosare severe care, de zece ani, își așteaptă rândul și nu se mișcă deoarece procuratura nu are timp să se ocupe de ele. Pe când o armată întreagă de polițiști umblă pe câmpuri și vânează oameni pentru
Reprezentanții Comitetului Helsinki care
Persoanele care au fost chemate la procuratură au primit câte o citație în care nu era indicat motivul din care sunt chemați. Mulți au refuzat să se prezinte, deși în citație era indicat că, în cazul în care nu se prezintă, vor fi penalizați.
«R. Moldova a ajuns să fie, la capitolul drepturile și libertățile omului,
La adunarea cetățenilor pentru respectarea drepturilor omului în raionul Telenești au fost invitați președintele raionului, polițiștii și procurorul care au fost implicați în interogarea ilicită a localnicilor. Aceștia, însă, fără a da vreo explicație, nu
Interogările de la Taraclia, monitorizate de CHDOM
Experții CHDOM au contactat locuitorii r. Taraclia care au fost interogați de reprezentanții organelor de forță. Un localnic, Roman Pilipenco, susține că colaboratorii Procuraturii din Taraclia, în timpul interogării,
Din cele 45 de persoane audiate de către procurorii din Taraclia, majoritatea erau în vârstă, locuind prin sate, la distanțe mari de centrul raional. Localnicii au insistat să li se întoarcă banii consumați pe drum, dar și banii pierduți din cauza unei zile de muncă pierdute. Solicitările lor, însă, au fost tratate cu refuz. Bătrânii
«Colaboratorii procuraturii
183 de persoane citate la Drochia
CHDOM a constatat că, la Drochia, au primit citații 183 de persoane. Atât V. Stadnițchii, cât și alți membri PLDM
Experți CHDOM au descoperit la Drochia citații neștampilate, în care lipsea calitatea procesuală a celor vizați. Persoanele chemate la procuratură afirmă că audierea este abuzivă și ilegală, or, dreptul la asociere este un drept exclusiv al cetățeanului și organele statale nu sunt în drept
De obicei, oamenii sunt chemați pentru ora 8.00, dar mulți sunt nevoiți să aștepte ore în șir sub ușa procurorilor. Aceste persoane sunt stresate, flămânde, unii nu dispun de bani pentru a pleca înapoi acasă. Cei angajați în câmpul muncii sunt revoltați că pierd o zi de muncă.
În timpul interogatoriului, pe lângă întrebările legate de activitatea politică, cetățenii sunt întrebați dacă nu cumva politica le creează probleme în activitatea economică.
Persoanele audiate afirmă că, deși au confirmat că semnătura din actele de aderare la PLDM le aparține, au fost determinați să semneze de mai multe ori, în diverse poziții, fiind astfel intimidați.
La Drochia, CHDOM a solicitat întrevederea cu procurorul raionului, Iurie Vrabie, dar în biroul acestuia echipa CHDOM a fost întâmpinată de procurorul Iancu Zaporojan și de o domnișoară, Alina Rogojina, care, din afirmațiile procurorului, este stagiară. În același birou, la o masă separată, stagiara Rogojina audia o doamnă, membru PLDM. Procurorul Zaporojan a comunicat pentru CHDOM că audierile se desfășoară în temeiul unei dispoziții a Procuraturii Anticorupție, iar în dispoziția respectivă este indicat numărul persoanelor care trebuie audiate (183) și nr. de întrebări (13) ce urmează a fi adresate persoanelor chemate la Procuratură.
V. Stadnițchii susține că aceste acțiuni ale Procuraturii sunt ilegale, paralizând activitatea PLDM în teritoriu. El susține că, din această cauză, este stopat procesul de colectare a semnăturilor pentru organizarea referendumului cu privire la modificarea Constituției.
«Și la Drochia, cererile înaintate de membrii PLDM cu privire la restituirea cheltuielilor legate de audieri nu au fost satisfăcute, deși acest drept este prevăzut de art. 228 CPP al RM», explică reprezentanții CHDOM.
Teo Cârnaț, director executiv al CHDOM, consideră că situația nu ar fi atât de alarmantă dacă unor verificări similare ar fi supuse și alte formațiuni politice din R Moldova, controlul nefiind unul selectiv, strict orientat spre intimidarea membrilor unei singure formațiuni.
La biroul de presă al Ministerului de Interne, Ala Meleca
Solicitat de Ziarul de Gardă, Valeriu Balaban, consilierul președintelui Voronin și coordonatorul național al Programului Preliminar pe Țară axat pe combaterea corupției din cadrul instituțiilor publice, a negat că persoanele ar fi înjosite sau intimidate în procesul audierilor.
«Organul de drept trebuie să examineze orice adresare. Interogarea respectivă e un proces legal, care respectă toate normele etice și care trebuie aplicat. O parte spune că este o corupere a persoanelor care au declarat că vor să se asocieze la un partid sau altul, prin alocarea diferitor surse financiare, pe când altă parte neagă acest lucru. Organele competente urmează să stabilească adevărul, lucru pe
Sutele de persoane citate pentru audieri sunt nemulțumite de comportamentul organelor de forță, spunând că persecutările la care sunt supuse sunt mai de temut decât cele din perioada sovietică. Ele afirmă că cei care refuză să se prezinte la procuratură sunt amenințați de către polițiști cu privațiune de libertate.
«Dreptul de a te asocia la un partid politic este prevăzut de Constituția Republicii Moldova și nici o autoritate publică nu este în drept
Organele competente să gestioneze și să monitorizeze activitatea legală a partidelor politice și să asigurare respectarea drepturilor omului refuză să comenteze această situație pentru a nu fi învinuite de partizanat politic.
Potrivit unor date prealabile, până în prezent, peste 550 de cetățeni ai R. Moldova, în exclusivitate membri PLDM, au fost citați pentru audieri în procuraturile raionale doar pe motiv că
«De parcă am fi pe timpurile inchiziției», spun persoanele care deja au fost audiate.
S.P.
Ultima oră
Până în prezent, grupul de inițiativă al PLDM a colectat peste 180 mii de semnături în favoarea inițierii Referendumului republican privind modificarea Constituției privind modul de alegere a președintelui și de formare a Parlamentului R. Moldova.
În același timp, acțiunile de intimidare exercitate de către guvernare, prin intermediul structurilor de forță, asupra PLDM, au repercusiuni și influențează negativ procesul de colectare a semnăturilor. În urma descinderilor Procuraturii, ale angajaților organelor de poliție în localitățile republicii, cetățenii, deși sprijină inițiativa, ezită să semneze în favoarea Referendumului de teama unor eventuale persecuții.
Au fost înregistrate mai multe cazuri de obstrucționare a procesului de colectare a semnăturilor, inclusiv de refuz din partea primarilor de a autentifica listele cu semnături pentru inițierea Referendumului. Un caz aparte a fost atestat în mun. Bălți, unde funcționarii Primăriei refuză să primescă listele cu peste 8000 de semnături pentru a fi autentificate.