Ziua de 19 martie 2008 a fost trista, mai ales privita prin geamul Casei Presei. De pe la 9, oameni cu flori au prins a se aduna in fata Palatului National, in asteptarea lui Mihai Dolgan. Lume buna, inteligenta, speciala. Artisti, scriitori, compozitori, floarea intelectualitatii basarabene, furnica prin fata Palatului, pe sub coastele Guvernului. Au aparut siruri de politisti si masini cu girofare. Fortele de ordine sunt indispensabile acolo unde sunt macar 3 scriitori si 2 cantareti.
Pe la posturile de radio se tot vorbea de «Noroc».
Mama maestrului era ca o umbra a lui Mihai. Siberia a revenit peste ea cu tot frigul pamantului. Iernile sovietice au fost cu toatele mai blande decat ziua de primavara 19 martie 2008. Acolo, in baraca, Mihai, copilul ei, canta si frigul nu mai conta. Ieri, insa, sub coastele Guvernului comunist, fiul ei, norocul ei, tacea.
Multimea, tot oameni inteligenti, descinsi din generatii de intelectuali deportati, faceau coada la usa Palatului. Se intra greu, caci oameni erau multi si se comportau cu demnitate. Prin usa laterala, fara a sta la coada, a intrat cabinetul de ministri, in frunte cu Vasile Tarlev.
Tarlev nu se grabea nicaieri, de 32 min. nu mai era primministru. Era ca si un om de rand, egal,
Tarlev
Vasile Tarlev a deservit cu sarguinta un Guvern comunist nereabilitat. Comunistii sunt autorii deportarilor. Victimele deportarilor nu au mai fost reabilitate, de aceea comunistii raman blestemati.
Pe 19 martie, multimea
Alina Radu