Peste noapte, conditiile nesatisfacatoare din caminele studentesti de pe langa institutiile de invatamant din capitala au ajuns conditii «de lux». Din noiembrie 2007, locatarii caminelor sunt nevoiti sa achite pentru agentul termic la fel ca si agentii economici, triplu, fata de ceilalti locuitori ai capitalei.
Peste 2 mii lei. Incredibil, dar adevarat. Atat are de platit pentru caldura o familie care locuieste in doua camere din caminul studentesc de pe langa Colegiul de Constructii din capitala. Suma gigant este inclusa in factura din luna decembrie. Cazul nu este singular, toti locatarii caminelor studentesti din Chisinau au primit astfel de facturi.
Pana in noiembrie 2007, pentru energia termica achitau 233 lei/Gcal, de la 1 noiembrie, insa, pretul pentru caldura
Colegiul de Constructii are peste 140 de angajati, iar majoritatea locuiesc in caminele institutiei. Oamenii «jefuiti» sunt indignati de faptul ca nimeni nu
De 20 de ani, Tatiana Ambroci lucreaza bibliotecara. Ea este nemultumita ca trebuie sa achite preturi triple furnizorului de caldura, serviciile acestuia fiind de proasta calitate.
«Si anterior pretul pentru caldura era exagerat. Acum, insa, e culmea. Cum e posibil cu salarii de 1000 de lei sa achiti asemenea taxe? Termocomul isi bate joc de noi. Singura solutie e sa ne dezicem de caldura, deoarece niciun profesor nu isi permite sa achite facturile».
Camine studentesti «de tip hotelier»
Si profesoara Elena Galben locuieste
Solicitat de Ziarul de Garda, directorul Colegiului de Constructii, Valeriu Pelivan, a mentionat ca, in repetate randuri, a solicitat explicatii de la Termocom si de la de la Primarie.
TermocomPrimarieFisc
Directorul sustine ca caminele din str. Gh. Asachi, conform extraselor din registrul bunurilor imobile, au statut de blocuri locative, prin urmare ar trebui sa beneficieze de compensatii la caldura, la fel ca si locatarii altor blocuri din Chisinau.
In raspunsul sau, administratorul S.A. Termocom, Dionisie Antocel, a mentionat ca «blocurile din str. Gh. Asachi 71/1 71/5, sunt camine, care pot fi raportate la tipul spatiului locativ de tip hotelier, ce nu beneficiaza de compensatie».
In plus, administratorul Termocom,
Valeriu Pelivan sustine ca a cerut confirmarea Primariei, dar ca raspunsul insa a fost unul confuz.
Primdirectoruladjunct al Directiei Generale LocativComunale si Amenajare, Petru Gontea, a confirmat prin raspunsul din 28.01.2008, ca blocurile amplasate pe str. Gh. Asachi, conform extraselor din registrul bunurilor imobile, sunt blocuri locative. Insa, suplimentar, Pelivan a fost infomat ca «institutia pe care o conduce nu poate beneficia de compensatii, deoarece are incheiat un contract cu S.A. "Termocom" in calitate de agent economic».
In plus, Inspectoratul Fiscal principal de stat a anuntat institutia ca «in cazul cand contractul pentru livrarea energiei este incheiat cu o persoana juridica, la balanta caruia se afla caminul studentesc, serviciul se impoziteaza pe principii generale cu TVA la cota de 20%».
Caminele
Tamara Cordun, presedinta sindicatului profesoral, sustine ca de zeci de ani locatarii caminelor achitau pentru serviciile acordate de furnizorul termic la fel ca si ceilalti locatari ai capitalei.
Solicitat de Ziarul de Garda, Petru Rotaru, de la Directia Relatii Publice a Primariei Chisinau, a confirmat ca CMC nu a luat nicio hotarare in acest sens. «Caminele
In sedinta operativa a Primariei de luni, 11 februarie, primarul Dorin Chirtoaca a calificat ca fiind discriminatoriu faptul ca locatarii caminelor studentesti sunt obligati sa plateasca pentru caldura dupa tariful de 540 lei/Gcal.
Nimeni nu raspunde, toti fac «trimiteri»
«Ministerul Educatiei si Tineretului nu a prevazut in buget cheltuieli pentru acoperirea diferentei de tarif la caldura in institutiile subordonate, din care cauza locatarii caminelor sunt obligati sa achite pentru caldura 540 lei/Gcal si nu 233 lei, cum platesc ceilalti cetateni», sustine Primarul.
Chirtoaca a mai mentionat ca a primit o adresare oficiala din partea Consiliului directorilor Colegiilor care au atentionat asupra acestui fapt. «Rezulta, deci, ca administratia locala a prevazut in buget acoperirea diferentei de tarif pentru institutiile sale, iar administratia centrala nu a facut acest lucru».
Directorul comercial al SA «Termocom», Mihai Arusoi, a comunicat in cadrul aceleiasi sedinte ca distribuitorul a incheiat contracte care prevad compensarea de tarif pentru populatie doar cu caminele care fac parte din asociatii de locatari. In celelalte cazuri se aplica tariful pentru agentii economici. «Ce tarife stabilesc administratorii caminelor pentru locatari, nu tine de competenta S.A. "Termocom"», a precizat Arusoi.
«Cei de la Termocom fac trimitere la Primarie ca trebuie sa achite compensatiile, Primaria la Ministerul Educatiei, iar noi suntem obligati sa achitam sume enorme pentru caldura. Cel mai revoltator este faptul ca Inspectoraltul Fiscal ne impune si cele 20 % TVA. Doar pentru ianuarie am de platit 275 mii lei, insa statul
Diana RAILEAN