Neintelegeri dintre vecini la CEDO
Pentru ca vecinii nusi pot imparti intrarea sau isi blocheaza reciproc accesul, la CEDO vor ajunge si astfel de litigii. Totodata, se pare ca recomandarile venite de la Parlament ar intimida judecatorii, impiedicandui sa ia si altfel de decizii decat cele recomandate.
In 2003, Ana Morari din Soroca a procurat de la «Victoria Banc», filiala Floresti, un imobil situat in or. Soroca, str. Mecanicilor, nr. 4. Peste un an, spune Morari, administratorul SA «Comtiras», Elizaveta Cojocari, ia blocat intrarile in depozit prin instalarea unui gard de fier, anuntando totodata ca a cumparat terenul din fata depozitului acum cativa ani de la Primaria Soroca. Adresanduse la Primarie, familia Morari a fost informata ca acest caz poate fi solutionat in instanta de judecata.
«Instanta va lua masuri»
Dupa un an si jumatate de procese de judecata, instanta de fond a constatat falsificarea actelor pe care le detinea S.A. «Comtiras» si a stabilit pe deplin dreptul lui Morari asupra terenului de langa depozit. Elizaveta Cojocari, insa, nemultumita de decizia judecatoriei de la Soroca, sa adresat la Curtea de Apel Balti.
«Judecatorul de la Balti amana dosarul, motivand ca este
foarte dificil si ca nu stie ce decizie ar trebui
luata», spune Morari. «La ultima sedinta, insa, am vazut
clar care este adevarata atitudine a judecatorului. Avocatului
meu nu i sa permis sa adreseze
intrebari, fiind amenintat ca instanta va lua masuri aspre
in cazul in care nu se va potoli. Presedintele
judecatoriei, totusi, lea oferit cuvant celor de la SA "Comtiras".
Elizaveta Cojocari detinea o nota de la seful directiei
juridice a Parlamentului R. Moldova, Ion Creanga, din octombrie
2006, in care reprezentantii Legislativului considera ca instanta
de la Soroca "a aplicat incorect prevederile legilor
invocate anterior, fapt ce denota incompetenta completului de judecata,
ori aceasta hotarare este una tendentioasa"», este specificat
in nota. «Credem ca instantele ierarhic superioare vor
restabili legalitatea
», mai spune nota semnata de catre
Ion Creanga. «Astfel, nu doar Curtea de Apel Balti a refuzat
sa ne faca dreptate, ci si Curtea Suprema de Justitie
a spus ca decizia Curtii de Apel este irevocabila»,
spune Morari.
In instanta de fond, intrebata de unde are acte falsificate, Elizaveta Cojocari a dat de inteles ca un raspuns mai bun ar putea sa il dea Eugenia Ostapciuc, ea fiind pe atunci actionar SA «Comtiras».
Parlamentul trimite note
Elizaveta Cojocari, insa, nea spus ca instanta de Apel sia confirmat pozitia. «Cand a procurat depozitul, familia Morari era constienta de ceea ce achizitioneaza», adauga ea, specificand ca fiecare are propria intrare. Chiar daca a amintit numele Eugeniei Ostapciuc in timpul unui proces in instanta de fond, Cojocari a infirmat faptul ca aceasta ar avea vreo atributie la acest caz.
Totodata, solicitat de Ziarul de Garda, Ion Creanga, seful Directiei Juridice a Parlamentului R. Moldova, nea explicat ca, pana nu demult, cei care aveau neclaritati puteau sa se adreseze la directia juridica pe care o reprezinta. In prezent, insa, cetatenii care intampina dificultati se pot adresa la Comisia Juridica pentru Numiri si Imunitati.
Familia Morari considera «nota» venita de la Parlament drept o implicare in procesul de judecata si o intimidare a judecatorilor. «Vom merge cu pieptul deschis la CEDO, pentru ca adevarul e de partea noastra», spun ei.
A. N.