Datine WeCeul inapoi!
«Niciodata nu mam gandit ca la varsta de 73 de ani voi umbla prin procese de judecata pentru a demonstra la toata lumea ca am avut WC in ograda si pentru a spune la toti, in gura mare, unde imi fac eu treburile», spune indurerata pensionara Olga Diordev.
Pe str.
31 august, nr.11 locuiesc cinci familii. Vera Basanova cu fiica
si nepotul ei in ap. 3, pensionara Olga
Diordev in ap.5 si somerul Valeri Basanov
in ap.3. Toti convietuiesc pe aceasta adresa de 30 de ani.
Maria Lolac si familia Ovadenco, din ap. 4, sunt venite
in aceasta curte in 2001.
«30 de ani am trait ca o familie. Nicio cearta, niciun conflict. Nimeni nu impartea nimic. A fost de ajuns sa vina aceasta pereche de tineri, Andrei si Tatiana Ovadenco, si problemele au inceput», spune indignata pensionara Diordev.
Daramatori de WCuri
In 2004, odata cu finalizarea constructiei casei de locuit cu doua nivele, doar din motiv ca nu aveau undesi pune automobilul, familia Ovadenco si Maria Lolac au demolat WCul comun din curte. Astfel, trei familii au ramas fara WC, desi este bine stiut ca, atunci cand mai multi locuitori sunt proprietarii unei case, curtea din preajma acesteia e in folosinta comuna si nimeni nu are dreptul sa faca vreo schimbare fara acordul vecinilor.
Revoltati, Basanov si Diordev iau dat in judecata pe cei care au daramat WCul. «Au modificat dovezile, reusind sa convinga judecatorul ca, in ograda noastra, nu a fost niciodata un WC. Au la mana acte falsificate, au si martori mincinosi, iar noi, daca nu avem bani, ce ne facem?» se intreaba Vera Basanov.
Isi fac treburile in tomberoane
De trei ani nu mai au WC. Isi fac treburile in oala, apoi, in sacose de plastic, le descarca in lazile de gunoi, aflate la o distanta de 500 m de la locul de trai.
«Au promis cami vor face un WC, dar miau dat doar un closet care nu poate fi utilizat. Fac totul doar pentru a ne unge ochii si a ne inchide gurile». Olgai Diordev ia fost instalat un scaun pentru closet, insa nu i au asigurat si un sistem de canalizare. Zilnic, batrana este nevoita sa consume o caldare de apa de la robinet pentru a spala excrementele. Vara, spune batrana, e imposibil sa respiri, iar iarna, pentru ca odaia nui incalzita, apa ingheata si este imposibil sa te mai folosesti de acest WC.
«Fac in caldarusa si caut unde as putea ingropa resturile», spune suparata pensionara Diordev, fosta asistenta medicala. Timp de 40 de ani ea a avut grija de bolnavi. La batranete, in loc sa aiba un trai decent, umbla prin procese de judecata pentru a dovedi ca in curtea casei sale a existat un WC.
«Sotul meu a construit singur WCul in 1999. Timp de doi ani, cat siau inaltat vecinii casa cu doua nivele, utilizau acest WC. Eu, femeie in varsta, spalam in urma lor. Au uitat totul. Daca ar fi spalat singuri, nu ar fi uitat acel WC. La noi, insa, e o singura lege: cine are bani dicteaza», considera Diordev.
Fiecaruia cate un closet
«In ograda, pe langa noi, mai locuiesc familiile Basanov si Diordev. Nu putem instala pentru fiecare cate un WC. In 2001, cand am venit incoace, nu era WC. Era o groapa, antisanitarie totala. Am instalat un closet pentru Olga Diordev. Ceilalti nu au decat sasi puna closete in apartamente».
Acum 31 de ani, Basanov a divortat, iar in urma partajarii averii odaia a fost impartita in doua: 2/3 ii apartin sotiei si fiicei, iar 1/3 este proprietatea sa personala, cu o suprafata de 13 m2 , dar fara geam si fara retea de canalizare. Singurul lucru de care se bucura proprietarul asazisului apartament este usa care se deschide spre Biserica Sf. Teodor Tiron (Ciuflea).
«Daca Olga Diordev a avut parte de un closet, eu, in fiecare zi, trebuie sa fug de acasa pentru ami satisface necesitatile fiziologice. Mai greu mie atunci cand am dureri de burta. Am ajuns intro astfel de stare, incat mananc si beau mai putin, doar ca sa nu merg prea des la WC», se plange Valeri Basanov.
Cum poti sa instalezi un closet intrun apartament cu o suprafata de 13 m2? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, in iunie 2004, pretorul sectorului Centru, Petru Budurin, sa deplasat personal la fata locului. Vecinii isi amintesc ca, initial, pretorul le impartasea plangerile, fiind indignat ca pensionarii erau tratati abuziv de catre tinerii vecini. A fost suficient, insa, sa intre in casa in care locuiesc familiile Lolac si Ovadenco ca sa iasa de acolo cu alte conceptii. «Rusine sa va fie! Mama mea locuieste la tara si are WC in casa, iar voi, oraseni, nu aveti», il citeaza Vera Basanov pe fostul pretor.
Patru ani fara WC
«Daca as avea spatiu, mias face WC in casa. Lam rugat pe pretorul Budurin sami arate cu degetul locul unde as putea sa instalez closetul intrun apartament cu suprafata de 15m2. Singura solutie este sa ne restabileasca WCul din curte», afirma Vera Basanov.
«As putea sa le fiu mama, iar ei se uita cu nerusinare in ochii mei si imi spun: »Nu a fost niciun WC. Nu stim nimic, nu am vazut«. Mai bine mar scuipa in ochi decat sami spuna asemenea minciuni. Sunt in etate, dar nu sunt smintita, cum doresc ei sa ne prezinte pe toti vecinii lipsiti de WC», spune femeia.
Subiect la Strasbourg
Timp de patru ani, acesti bieti oameni bat pragurile instantelor de judecata din R. Moldova, dar niciuna nu lea dat castig de cauza. «La noi, a fi un simplu muritor inseamna a nu avea drepturi. Am trecut prin toate instantele de judecata. Acum astept raspunsul Curtii de Apel. Daca nici aici numi vor face dreptate, pregatesc dosarul pentru CEDO», insista Vera Basanov.
Svetlana PANTA