Luni, o delegatie din Japonia a participat la solemnitatea de repartizare a unui impunator lot de tractoare "Kubota" unui numar de 60 de intreprinderi agricole din R. Moldova. Tehnica nu face parte din vreo donatie umanitara. Sunt tractoare comercializate in rate, in cadrul celei dea 4a transe a grantului japonez, acordat in temeiul unui acord semnat in martie curent intre guvernele R. Moldova si Japoniei.
Tehnica a fost livrata Moldovei prin intermediul Unitatii de Implementare si Administrare a Proiectului Cresterea Productiei Alimentare "2KR". In cadrul proiectului, pe parcursul ultimilor patru ani, R. Moldova a beneficiat de 4 transe de tehnica agricola: 158 de tractoare si 76 de combine, iar din contul mijloacelor financiare, acumulate de la beneficiari, au mai fost procurate inca 850 de tractoare "MTZ82", 50 stropitori moderne pentru protectia viilor si livezilor, 20 de sisteme de irigare. Au mai fost deschise 65 statii tehnologice de deservire mecanica.
Bineinteles, cel care a transmis, personal, beneficiarilor tractoarele, a inmanat actele pentru tehnica agricola nipona la 9 dintre cei mai buni agricultori a fost presedintele republicii, Vladimir Voronin. Seful statului a subliniat importanta acestei tehnici pentru republica noastra. "Vom avea posibilitatea de a construi o tara europeana pe baza agriculturii, trebuie doar sa acordam o atentie deosebita acestui domeniu important al economiei", a spus seful statului.
In acelasi stil, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Dmitri Todoroglo, a spus ca 70 la suta dintre tractoarele republicii au o uzura mai mare de 15 ani. Todoroglo a precizat ca, in 2003, Moldova a importat 1100 de tractoare, iar in anul curent numarul tractoarelor importate va ajunge la 1500 de unitati. Ministrul nu a ezitat sa se laude in fata japonezilor ca actuala guvernare este una "prielnica" taranilor. Japonezii au zambit diplomatic, dand de inteles ca nu vor sa participe, cu tractoarele lor, la actiuni politice. Era, insa, prea tarziu. Seara, cea mai publica televiziune din Dealul Schinoasei povestea intregului glob ca, iata, actuala guvernare a RM sia gasit sprijin tocmai in Tara SoareluiRasare.
Evenimentul sa consumat, insa nimeni asa si nu a incercat sai asculte pe beneficiarii tehnicii agricole, multi dintre care sunt dea dreptul derutati de acest "act" pus la cale de puterea de la Chisinau. Taranii afirma ca pretul unui tractor, de 28 mii de dolari, este prea mare, in conditiile de la noi. Ei argumenteaza ca nu au cum aduna acesti bani, chiar daca au nevoie de tehnica. "Guvernul lui Tarlev cumpara de la noi graul cu 1 leu/kg. In cat timp, deci, putem aduna 28 mii de dolari, pentru a rascumpara tractoarele?" se intrebau ei. Daca e sa facem un calcul elementar, un tractor poate fi cumparat contra 336 mii kg sau 336 tone de grau, adica toata cantitatea recoltata de pe o suprafata de circa 100 ha.
Dupa achitarea sumei, producatorii vor trebui sa cumpere si alte unitati tehnice aditionale acestui tractor, pentru a le putea intretine si pentru a efectua mai multe lucrari agricole. Dar asta, dupa alegerile din 2005.
Sanda Miron