"In urma acelui accident, mam ales cu vreo patru sau cinci fracturi, medicii stiu mai bine Am stat la pat vreo patru luni, caci la batranete oasele se prind mai greu. Cand au mai incetat durerile si ma puteam ridica din pat, stateam inchis in casa, pentru ca nu aveam cu ce ma incalta" (din declaratiile facute Ziarului de Garda de Vladimir Vorona, victima unui grav accident rutier, comis de Gheorghe Benderschi, presedintele Centrului pentru protectia drepturilor consumatorilor).
La 23 decembrie 2003, in jurul orei 15.00, pe bd. Renasterii din Chisinau, Gheorghe Benderschi, presedintele Centrului pentru protectia drepturilor consumatorilor, aflat la volanul propriului sau automobil, la tamponat pe cetateanul Vladimir Vorona, in varsta de 74 de ani. Dupa aceasta cel mai inveterat protector al drepturilor consumatorilor de la noi "sa lasat la fund" o asemenea "publicitate" nu facea bine la imaginea de "binefacator". Pe marginea acestui caz, lui Benderschi ia fost intentat un dosar penal in baza art. 264, al. I. Ancheta a constatat ca cetateanul Benderschi, fiind la volan, a neglijat regulile de securitate a circulatiei, lovind in plin un batran. Conform articolului respectiv din Codul Penal, Benderschi risca o amenda de pana la 6000 de lei sau pana la 3 ani de puscarie, inclusiv cu privarea dreptului de a conduce mijloacele de transport pe un termen de 2 ani, din data pronuntarii sentintei.
De la comiterea accidentului au trecut cateva luni. Victima acestuia, cetateanul Vladimir Vorona, isi duce si mai greu batranetile, in timp ce Benderschi, aflat la acelasi volan, a si uitat de acesta, fiind preocupat de toate drepturile consumatorilor, dar si de falsuri si, nu in ultimul rand, de denigrarea metodica a oponentilor politici ai actualei guvernari. Saptamanal, el apare la Moldova 1, sonorizand texte ticluite in birourile obscure ale Puterii.
Sar putea crede chiar ca accidentul cu pricina (ori, poate, pauza ce sia luato dupa comiterea infractiunii) a avut pentru el urmari benefice, favorizandui un elan si un patetism deosebit. El lupta, de la micul ecran, cu Union Fenosa, cu Primaria, cu audiovizualul municipal, cu serviciile urbane, cu organizatiile de combatanti, cu cetatenii simpli care nui impartasesc opiniile. Se declara decis sa ajunga, in numele consumatorilor "aparati" de el, la CEDO, fara a admite cel putin gandul ca, in primul rand, pacatele sale sunt cele care ar trebui sa fie examinate in instanta.
Mai multe luni in sir, telefonul dlui Vorona refuza sa raspunda, iar cand rupe tacerea, o voce suparata si iritata ne cere sal lasam in pace, sa nu mai telefonam. Am tinut cont de aceasta solicitare. Am lasat timpul sa vindece durerea acestui batran, grav accidentat de Benderschi. Acum cateva zile, am revenit la discutie ca sa aflam, de la victima, adica chiar din prima sursa, ca ranile se prind greu, iar durerile unui batran accidentat nu se consuma cu o simpla discutie telefonica sau cu o singura vizita la spital. "Intrebatil mai bine pe dl Benderschi si pe dl Toma, de la politia rutiera. Ei ar putea sa va spuna mai multe despre acest accident", nea sugerat binevoitor dl Vorona.
Gheorghe Benderschi refuza sa vorbeasca despre accident. Si el ne sugereaza ca am putea afla mai multe "de la organe". Schimb subiectul, pentru al mai descoase. Il intreb cand va avea, totusi, loc mitingul de protest, autorizat de Primarie pentru ziua de 5 noiembrie si contramandat chiar de organizatori. "Vom convoca o conferinta de presa. Acolo vom anunta cand anume va avea loc mitingul", ne promite Benderschi. Insist sa aflu care, totusi, sunt organizatiile constituite in "centrul" ce protejeaza drepturile consumatorilor. "Nu am la indemana lista", se eschiveaza de la un raspuns direct Benderschi, iar la insistenta noastra de a numi cel putin o astfel de organizatie, nusi poate aminti nici o denumire.
"Organele", in persoana anchetatorului Veaceslav Toma, cel care a investigat accidentul comis de Benderschi, nu este de gasit si, presupun, nu va fi "gasit" niciodata, ori de cate ori va fi cautat in aceasta problema.
In seara zilei de 8 noiembrie, la Moldova 1, Benderschi, "combatea" si "dezvaluia" cantotdeauna. Tonul sau este unul de procuror si, fara drept de recurs, el ii infiereaza pe "hotii" din sectorul termoelectric, pe "odiosul" Ibarra si pe si mai "odiosul" primar de Chisinau. In fata camerei de luat vederi, cu un auditoriu anonim, care nui poate riposta, curajul lui Benderschi se revarsa din cadru. Iar ca sa para si mai credibil, repeta, ori de cate ori simte nevoia, ca are studii juridice, fara a preciza, insa, adevarul despre diploma sa si anume ca aceasta e un fals! Publicam alaturat xerocopia diplomei de absolvent, prin corespondenta, al Institutului unional de drept din Moscova, cu nr. YB 116026 si eliberata, chipurile, la 25 iunie 1991). Potrivit unei anchete penale in care Benderschi fusese unul dintre cei cercetati, falsul acesteia este confirmat chiar de seful Directiei instructivmetodice a Academiei de drept de stat din Moscova (succesoarea Institutului unional de drept prin corespondenta), O. M. Kvelidze, intro scrisoare adresata fostului ministru al Culturii, Gh. Ciobanu, la solicitarea acestuia: "Printre persoanele care au absolvit Institutul de drept din Moscova in 1991, dl Benderschi Gheorghe Ivanovici nu figureaza, si diploma YB 116026 cu nr. de inregistrare 548 nu ia fost acordata". Iata, deci, ce specialist in drept "apara" consumatorii din Moldova! Mai mult decat atat, gratie servilismului sau, acesta sia extins "competentele" pe un vast "areal de aparare": de la energie termica ori curent electric, sisteme de canalizare, dar si frecvente radio pana la doctrine politice.
In anul 2000, Serviciul de Informatii si Securitate, in colaborare cu Directia Generala Ancheta Penala a MAI, descoperisera o filiera care fabrica si vindea documente oficiale, stampile si sigilii false. Atunci, asemenea pseudospecialisti fusesera "descoperiti" printre angajatii organelor strategice ale statului. In cadrul Departamentului Vamal "munceau" trei angajati cu diplome false, la MAI cinci, la Inspectoratul fiscal municipal "trudeau" inca doi detinatori de acte false. In aceeasi lista figura si referentul principal din Parlamentul R. Moldova, Gheorghe Benderschi, posesorul diplomei despre care amintisem mai sus. Ce a urmat? Dezvaluirile SISului si ale Directiei Generale Ancheta Penala a MAI, o campanie de presa... si cam atat. Plus cateva cazuri de destituire din functii a detinatorilor de diplome false. Atunci Parlamentul de la Chisinau sa si dezis de "serviciile" referentului principal, Gheorghe Benderschi, desi "referentul" sia "formulat" destituirea "din proprie initiativa" si cu "acordul" presedintelui de atunci al Parlamentului, Dumitru Diacov.
Din 2000, cand SIS a deconspirat reteaua posesorilor de diplome false, si pana in 2001, despre Gheorghe Benderschi nu sa prea auzit nimic. "Experienta sa pretioasa", insa, nu se putea pierde, pur si simplu, ea fiind "solicitata" odata cu venirea la putere a comunistilor. "Lansarea" lui trebuia sa se produca si sa produs spectaculos, prin deschiderea unui Centru pentru protectia (tuturor) drepturilor consumatorilor. Din acel moment, guvernantii sau ales cu un serv umil, plasat adanc in buzunarul Puterii, Benderschi cu timp nelimitat de emisie la televiziunea de stat, iar bietii telespectatori cu corvoada de ai asculta logoreeai necontrolata, fara subiect si predicat, dar mai ales fara probe. Dar pe ei nimeni nui intreaba: se pare ca Benderschi va vorbi atata timp cat SISul si organele Procuraturii vor tacea despre dosarele lui.
Aneta Grosu